Konvalinka: Virová nálož v odpadních vodách dosahuje hodnot z března

blank

Ačkoliv biochemik Jan Konvalinka předpokládal, že počet nakažených koronavirem v Česku stoupne, nedokáže si vysvětlit, proč se situace zhoršila za jeden týden.

„Jde to nejen podle toho nejhoršího scénáře ÚZIS, ale v posledních třech dnech ho dokonce předbíhá. Jak podle počtu pozitivních, což by zase tak strašně nevadilo, ale i podle počtu hospitalizovaných a lidí na JIP. Dokonce to sleduje ještě o něco horší křivku, než byla ta pesimistická,“ řekl Konvalinka. Nárůst za poslední týden je podle něj překvapivý, ale možná, že ne až tak.

„Je to věc, na kterou mě už kolegové upozorňovali delší dobu, a to, že tady máme hrozně zajímavou studii odpadních vod kolegů z VŠCHT Jana Bartáčka a jeho spolupracovníků. Metody PCR jsou tak citlivé, že dokážou virus najít i v ohromně zředěném prostředí odpadních vod. Je to jednak strašně dobrá věda a také nám mohou říct, kolik toho viru v populaci je, což pak může mít i prediktivní hodnotu. A kolegové nás už minulý týden upozorňovali, že se naměřené hodnoty blíží těm nejvyšším z jara tohoto roku. Virová nálož minimálně v Praze – nevím, jestli se to měří i někde jinde – už opravdu dostupuje březnových hodnot. Když se na to pak podíváte z tohoto pohledu, tak vás asi ten nárůst tolik nepřekvapí. A současně si říkáte, že to v nemocnicích vlastně nevypadá tak špatně,“ doplnil Konvalinka.

Zdroj: irozhlas.cz

Scroll to Top