Pro většinu stolních mixérů a smoothie makerů bylo výzvou zmrzlé ovoce, zjistil dTest

21. říjen 2021

Čerstvé ovocné a zeleninové koktejly neboli smoothies jsou zdravé a chutné. Ve vteřině se dají připravit i doma, ve stolním mixéru či smoothie makeru. Kromě ovoce a zeleniny dokážou nasekat i mandle, ořechy, semínka nebo třeba led. Výhodou smoothie blenderů je mixovací nádoba, která slouží zároveň i jako láhev. Spotřebitelská organizace dTest otestovala výkon 23 modelů včetně značky Vitamix, Boretti či Orava.

Jaký byl měl být ten nejlepší ovocný či zeleninový koktejl, chcete-li smoothie? Přesně takový, k čemu odkazuje anglický výraz smooth (v překladu hladký), tedy krémový a hlavně bez kousků. S domácím mixérem je jeho příprava snadná i doma.

Rozdíl mezi stolním mixérem a smoothie mixérem je především v nádobě, která se nasazuje na základnu přístroje, v níž je umístěný motor. U stolních mixérů tvoří tuto nádobu džbán, do nějž lze během přípravy horem doplňovat další ingredience.

Naproti tomu nádoba u smoothie mixérů má tvar láhve, která se pomocí speciálního víka s čepelemi nasazuje dnem vzhůru na základnu. Umixovaný nápoj se nemusí nikam přelévat, z nádoby jej lze přímo pít.

Nejenom smoothie

Do laboratoře bylo tentokrát posláno celkem 23 přístrojů v širokém cenovém rozpětí. Stolních mixérů však byla většina.

Při testování jsme se zaměřili hlavně na přípravu ovocných koktejlů, přičemž jsme vyzkoušeli tři druhy receptů. Prověřili jsme ale i další funkce mixérů, jako bylo míchání litého těsta na palačinky, příprava dětské výživy a drcení ledu, přibližuje testování redaktorka organizace dTest Sabina Andree.

Pokud mixéry disponovaly i funkcí sekání, zkusil dTest nasekat ořechy, bylinky a cibuli. Extra testem pak byla u některých modelů, které tuto funkci nabízely, i příprava krémové polévky.

Výsledky dTestu:

  • Na prvním místě se umístil mixér Vitamix Ascent a Sage the Super Q – oba z cenové kategorie nad 10 000 korun. 
  • Srovnatelný výkon předvedly levnější mixéry značky Boretti, Concept a Orava.
  • Horší hodnocení si odnesly modely značky Philco a Smeg.

Velká výzva

Největším oříškem pro většinu testovaných mixérů byla příprava specifického smoothie z ovoce a ledu. Mixérům jsme dali za úkol rozmixovat zmražené banány a borůvky s trochou vody. V řadě nápojů jsme ale našli nezpracované a nerozmixované suroviny.

Problémem byla i přílišná hlučnost mixérů. Přestože by málokdo čekal, že bude mixér tichý kuchyňský přístroj, naměřená hladina hluku překvapila. Pohybovala se okolo 90 až 97 dB.

Naopak pozitivní bylo zjištění, že řada výrobců umožňuje mýt nádobu i další příslušenství v myčce. A v neposlední řadě i to, že srovnatelný výkon podaly jak modely drahé, tak ty za tisíc korun.

Spustit audio

Související