Prostitutky u plotny aneb Lechtivá historie italských špaget à la puttanesca

Prostitutky u plotny aneb Lechtivá historie italských špaget à la puttanesca
Zdroj: Shutterstock

Špagety à la puttanesca lze přeložit, ovšem za použití slušného slovníku, jako špagety podle prostitutky. Jak vlastně výtečný italský pokrm z rajčat, ančoviček, kaparů a oliv získal tak vulgární název?

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 22. 10. 2021 12:00

O špagetách à la puttanesca se prý poprvé psalo před 60 lety a existuje několik teorií jejich vzniku. Tou první je, že se podávaly v neapolských nevěstincích. Podle druhé je vytvořil Sandro Petti, který ve své restauraci pozdě večer už neměl hostům co nabídnout, a tak naházel na pánev několik zbylých ingrediencí. Pokrm servíroval se špagetami a omluvou, že stvořila "puttanata", což podle slovníků znamená mimo jiné i blbost nebo kravinu. Ovšem samotný základ tohoto slova, tedy putta, je vulgárnější verze pojmu prostitutka.

Špagety z nevěstince

Magazín Vice se podíval na nejasnou historii špaget à la puttanesca a uvádí, že i když byl recept poprvé popsán v kuchařských knihách v 50. a 60. letech, odkazy na těstovinové omáčky s olivami, kapary a ančovičkami, ale bez rajčat, lze nalézt už na začátku 20. století.

Pokud jde o teorii lechtivého původu, omáčka mohla být vynalezena majitelem nevěstince nedaleko Říma, nebo také jiným podnikavcem ve stejném oboru, který ale sídlil ve španělské čtvrti Neapole. Samotný název má odkazovat na všechny barvy omáčky, tedy na zelenou, červenou a fialovou, což jsou také barvy spodního prádla žen pracujících v nevěstincích. Je ale také možné, že omáčku pojmenovala bordelmamá Yvette la Francese podle svého podniku.

Méně přitažlivým vysvětlením je to, že přísady použité v omáčce puttanesca jsou běžné a lze je nalézt v každé italské domácnosti. Ippolito Cavalcanti ve své knize Cucina Teorico-Pratica (Teoreticko-praktická kuchyně) už v 19. století píše o špagetách s kapary, olivami a ančovičkami, co se považuje za jeden ze základů moderní neapolské kulinářské tradice. Jde tak jen o to, jestli dáte přednost barvitým historkám z nevěstinců, nebo o něco méně přitažlivému vysvětlení vaření ve stylu co dům dal.

Jak na špagety à la puttanesca

Podle kulinářského webu Toprecepty.cz není příprava špaget à la puttanesca složitá. Na tento recept budete potřebovat:

Do omáčky pak vmíchejte al dente neboli na skus uvařené špagety, které ji nasáknou do sebe. V případě potřeby je možné omáčku lehce naředit vodou ze špaget, kterou jsme si dali bokem po cezení.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Spaghetti alla puttanesca

Toprecepty.cz: Špagety à la puttanesca

Vice.com: The Mysterious Origins of Italy's 'Whore's Pasta'

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články