InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Povídání o Marrakéši a okolí očima 2 studentek

    středa 24.4 18:00 - Dvorek U Koníčka, Vodňany

  • Bookstart – s knížkou do života – setkání rodin s dětmi

    středa 24.4 9:30 - Knihovna, Volyně

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Rušná schůze v Sedlečku u Soběslavě. Střídání starostů bylo bouřlivé

Proti sobě stojí dosavadní starosta Vlastimil Bočánek vlevo a nově zvolený starosta Václav Čechtický vpravo.  , Autor: L Kolářová

Proti sobě stojí dosavadní starosta Vlastimil Bočánek vlevo a nově zvolený starosta Václav Čechtický vpravo.     Autor: L Kolářová

SEDLEČKO U SOBĚSLAVĚ - Včera navečer se v Sedlečku u Soběslavě konalo ustavující zasedání zastupitelstva po nových komunálních volbách, které proběhly 18. září. V nich získalo čtyři mandáty uskupení Živá obec a jeho lídr Václav Čechtický také nejvíc hlasů. Kandidátka Jihočechů 2012 dosavadního starosty Vlastimila Bočánka si připsala o mandát méně. Včera byl zvolen novým starostou Václav Čechtický. Vlastimil Bočánek, který byl ve funkci 20 let, s tím nesouhlasí a nelze vyloučit, že se nepokusí výsledek napadnout.

 

Nové volby byly v obci vyhlášeny poté, co odstoupila většina zastupitelů po zjištění, že starosta Bočánek podal návrh na změnu územního plánu číslo 6, která by několika majitelům pozemků změnila možnosti jejich využití. Tehdejší zastupitelé se ohradili, že tento návrh neschválili a odstoupili ze zastupitelstva. Jakmile se počet v sedmičlenném zastupitelstvu dostal pod pět, musely být vyhlášeny nové volby. Ty proběhly 18. září, volební účast byla 82,5 procenta ze 160 voličů v obci a zvítězila opozice kritizující starostu Bočánka. 

Trojice kandidátů za Jihočechy 2012 - starosta Vlastimil Bočánek, místostarostka, jeho dcera Markéta Bočánková, a Jan Čížek poté opět odstoupili a pokusili se tak vyvolat v obci další volby, které by se mohly konat až na jaře příštího roku. Do té doby by obec v provizoriu vedl stále starosta Bočánek. 

Jenže lidé z vítězného uskupení Živá obec postupovali podle zcela čerstvého rozhodnutí Nejvyššího správního soudu z 12. října, který rozhodoval v podobném sporu v obci Hlincova Hora na Českobudějovicku. Soud konstatoval, že zvolení členové zastupitelstva a náhradníci mohou rezignovat do rukou starosty, ale starosta sám musí podat rezignaci zastupitelstvu, jemuž je odpovědný. To Vlastmil Bočánek neučinil - ani během včerejšího zasedání. Tudíž podle tohoto výkladu mělo při včerejší schůzi zastupitelstvo stále pět členů a mohlo jednat. 

Většinou čtyř hlasů zastupitelů za Živou obec si zvolili starostou Václava Čechtického, místostarostkou Petru Bontea, odsouhlasili také, že v příštích komunálních volbách za rok se bude volit devítičlenné zastupitelstvo, aby se obec snáze vyhnula podobným problémům. Předsedou kontrolního výboru byl zvolen Pavel Koblasa a předsedou finančního výboru Václav Jícha. Členy obou výborů pak Emil Bontea a Eva Čechtická, další doplnění obou výborů má být na programu na dalším zasedání za dva týdny. Současně si zastupitelstvo vyhradilo pravomoci kontrolovat v plné výši plnění úkolů starosty, který v tak malé obci má i pravomoci rady obce. Zastupitelstvo bude rovněž kontrolovat služební cesty. Tento dohled tedy nyní bude nad starostou Václavem Čechtickým. Nové vedení obce se chce rychle zaměřit na zprovoznění webové komunikace s občany a chce informovat i o veřejných zasedáních zastupitelů, což podle nich v předchozím období neprobíhalo. 

Průběh byl bouřlivý. Starosta Vlastimil Bočánek vedl dlouhé monology, odmítal uznat legitimitu nově zvoleného vedení obce, v jednu chvíli dokonce prohlásil, že teď postupně obejde lidi v sále, každý se mu má dívat do očí a odpovědět, jestli proti němu něco má. V sále byl i jeho otec, který některé z přítomných občanů urážel, například o manželce nového starosty prohlásil, že se přistěhovala s fleky na obličeji a nikdo se s ní nechtěl bavit, jen on. Jiné lidi dehonestoval, protože prý mají rozbitý barák. Bočánkovi v obci vybudovali ranč. Došlo na to, kdo komu měl propíchat kola nebo otrávit zvířata. 

Nakonec Vlastimil Bočánek hodil na stůl klíče a řekl, ať si tedy jeho nástupce úřad převezme, jen upozornil, že současně s ním končí i účetní. Poté s otcem ze sálu odešli. Nový starosta Čechtický shromážděné občany ubezpečil, že jeho zájmem je transparentní a průhledné řízení obce a cíl, aby se všem v Sedlečku dobře žilo. 

Pokud by se nyní bývalý starosta Bočánek zachoval v intencích zmíněného rozsudku Nejvyššího správního soudu a rezignoval řádně na mandát zastupitele, obec by se opět ocitla pod limitem pěti zastupitelů a musely by být vyhlášeny nové volby, nicméně obec by do té doby již řídil současný starosta Václav Čechtický. 

 

 

 

Diskuse k článku - 3 příspěvky
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • Pet 

    Reagovat

     

    To musel být dobrý kabaret.

    Vloženo 22.10.2021 20:23:56

  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    Kde mají respirátory???????????

    Vloženo 22.10.2021 14:32:42

    • anonymní čtenář 

      Reagovat

       

      ???? Tady asi koukal někdo jen na fotky

      Vloženo 22.10.2021 14:56:13

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace