Zvony Michal a Ludvík čeká snesení z věže jezuitské koleje

V pátek 12. listopadu se odehraje snesení svatobarborských zvonů Michal a Ludvík, které vlastní Římskokatolická farnost – arciděkanství Kutná Hora. Zvony budou sneseny z věže bývalé jezuitské koleje a následně budou odvezeny k opravě do zvonařské dílny v nizozemském Astenu.

Mistr zvonař Petr Rudolf Manoušek, který odbornou opravu zvonů zajišťuje, navštívil Kutnou Horu 13. října a po provedení potřebných měření byl naplánován postup sejmutí zvonů a jejich odvoz do zahraničí.

V pátek 12. listopadu kolem 10. hodiny začnou ve věži přípravné práce. Po vyjmutí středového sloupku okna věže budou zvony sejmuty ze zvonové stolice, upevněny na rameno jeřábu, sneseny na nákladní auto a převezeny do zvonařské dílny. Samotné snesení zvonů je plánováno mezi 12. a 16. hodinou, bude trvat zhruba hodinu. Lidé budou mít možnost sledovat celou akci z vyhlídky kaple Božího těla a také od chrámu sv. Barbory. Bezprostřední okolí věže bude z bezpečnostních důvodů uzavřeno.

Zvony budou následně restaurovány a do Kutné Hory by se měly vrátit v první polovině roku 2022. Na jejich obnovu je vypsána veřejná sbírka Zvony pro Barboru. Organizátorem sbírky je Římskokatolická farnost – arciděkanství Kutná Hora. Na transparentním účtu
č. 6008553379/0800, kam je stále možné přispět jakoukoli částkou, je aktuálně přes 70 tisíc korun. Sbírka probíhá také prostřednictvím pokladniček. Jedna z nich je umístěna v chrámu svaté Barbory, druhá je putovní. Náklady na opravu zvonů přesáhnou 1,2 milionu Kč, část bude hrazena z dotací Středočeského kraje, další část, cca 500 tisíc korun, by měla být uhrazena právě z veřejné sbírky Zvony pro Barboru.

Další informace na www.svatobarborskezvony.khfarnost.cz

Zvon Michal
průměr: 149,5 cm | hloubka: 114 cm | hmotnost: cca 2,4 tuny
Zvon byl ulit v roce 1493 mistrem Ondřejem Ptáčkem v Kutné Hoře.
V roce 2018 bylo zjištěno vytlučení zvonového věnce, od té doby zvon mlčí.

Zvon Ludvík
průměr: 184,5 cm | hloubka: 144 cm | hmotnost: cca 4 tuny
Zvon byl ulit v roce 1510 mistrem Ondřejem Ptáčkem v Kutné Hoře.
V roce 2018 byla zjištěna na těle zvonu trhlina, od té doby zvon mlčí.

tz

Psali jsme:

Zavřít menu