Meteorology předem ohlašovaná vichřice, nyní často označovaná jako orkán Ignác, na střední Čechy naplno udeřila po jedenácté hodině. Do poledne operační středisko krajských hasičů přijalo 155 oznámení představujících žádost o výjezd. Nejčastějšími zásahy byly od počátku odstraňování spadlých stromů nebo zajišťovací práce na větrem pocuchaných střechách.

Jestliže před dvanáctou hodinou zažívali hasiči frmol, po poledni přišel šrumec ještě větší, plyne z pátečních slov mluvčí středočeských hasičů. „Do čtrnácté hodiny byla situace nejvážnější, poté se začala zvolna uklidňovat,“ konstatovala. Mezi dvanáctou a třináctou hodinou napočítali hasiči 254 nových událostí, o hodinu později jich bylo dokonce 289. Po druhé odpolední jich ubývalo hodinu od hodiny: 137–71–49–35…

Na parkovišti mezi panelovými domy na sídlišti V Zátiší v Kralupech nad Vltavou skácel ve čtvrtek 21. října vichr strom na parkující auto. Na místě zasahovali hasiči.
Vichr lámal stromy, komplikoval dopravu. ČEZ vyhlásil v kraji kalamitní stav

Čtvrteční bilance se nakonec zastavila na 1165 větrných zásazích. Výsledný součet je nižší, než naznačovaly údaje, jež středočeští hasiči během čtvrtečního odpoledne a podvečera průběžně zveřejňovali na twitteru. „Vysoký počet přijatých událostí byl způsoben také tím, že docházelo ke zdvojování hlášení,“ vysvětlila Fliegerová, že nebylo výjimkou, kdy stejný problém potřebující výjezd hasičů ohlašovalo více oznamovatelů.

Osm stovek spadlých stromů

Z pohledu hasičských zásahů živly nejtíživěji zasáhly Kladensko, kde bylo zaznamenáno 166 událostí. Nad stovku se ještě vyšplhaly okresy Benešov (137), Praha-východ (135) a Mladá Boleslav (120). Naopak nejvíce „klidu“ dopřály nárazy vichru hasičům na Kolínsku (byť 55 zásahů spojených s větrem rozhodně odpočinkový den neznamenalo), dále na Příbramsku (61) a Nymbursku (69). Ve středních Čechách tedy nezůstala žádná oblast, kterou by živly výrazněji ušetřily.

Nejčastějším typem událostí spojených s řáděním orkánu Ignác byly takzvané technické pomoci; tak jako jindy v podobných případech. „Konkrétně odstraňování stromů popadaných přes pozemní komunikace – celkem 803 případy – a dále narušené střešní konstrukce: 224 případy,“ upřesnila Fliegerová. Připomněla, že hasiči asistovali také u několika dopravních nehod, kdy se auta střetla se stromy: ať už vozidlo narazilo do spadlého stromu, nebo se strom zřítil přímo na ně.

Policejní dron.
Vyšetřování dopravních nehod policie zrychlí. Bude mít více bezpilotních dronů

Čtvrteční události spojené se silným větrem
- Benešovsko: 137
- Berounsko: 70
- Kladensko: 166
- Kolínsko: 55
- Kutnohorsko: 70
- Mělnicko: 97
- Mladoboleslavsko: 120
- Nymbursko: 69
- Praha-východ: 135
- Praha-západ: 98
- Příbramsko: 61
- Rakovnicko: 87
Zdroj: Hasičský záchranný sbor Středočeského kraje; údaje z 21. 10. 2021