Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Video se Zemanem šokovalo lékaře: „Nepochopitelné, nezodpovědné!“ A co má prezident na ušním lalůčku?

Autor: ČTK, ula - 
22. října 2021
16:10

Ve čtvrtek zveřejněné video, na kterém hospitalizovaný prezident Miloš Zeman 14. října podepisoval listinu o svolání nové Sněmovny, vyvolalo řadu reakcí. Nejvíce kritiky zaznívá kvůli tomu, že na záběrech jsou kolem prezidenta čtyři osoby, které nemají respirátor. Podle mluvčí Ústřední vojenské nemocnice Jitky Zinke tak návštěvníci porušili pravidla. Jak uvedl rektor Ostravské univerzity Jan Lata v DVTV, nemít roušku na jednotce intenzivní péče je nezodpovědnost. Praktik Cyril Mucha pak pro Blesk Zprávy rozkryl, co to má prezident na ušním lalůčku.

Na videu, které zveřejnil ve čtvrtek hradní kancléř Vratislav Mynář, jsou kromě prezidenta čtyři další osoby, mimo Mynáře a Vondráčka také prezidentův tajemník Jaroslav Hlinovský. Podpisu přihlížela také hospodyně z Lán, která o prezidenta pečuje.

Podle mluvčí ÚVN Jitky Zinke návštěvníci porušili pravidla, protože neměli nasazený respirátor, což kritizovali také někteří opoziční politici, například šéf STAN Vít Rakušan nebo předseda Pirátů Ivan Bartoš. Mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek ČTK sdělil, že se již případem začala zabývat hlavní hygienička ministerstva obrany, pod které ÚVN spadá.

Vondráček Blesk Zprávám sdělil, že si při návštěvě Zemana v nemocnici sundal respirátor, protože mu prezident špatně rozuměl. Jinak se podle svých slov po nemocnici pohyboval s respirátorem.

Lata: Bez roušek na JIP? Nezodpovědnost

Jan Lata, profesor vnitřního lékařství a rektor Ostravské univerzity, v DVTV uvedl, že je nepochopitelné, že na jednotce intenzivní péče jsou lidé bez roušek, označil to za nezodpovědnost. Na jednotkách intenzivní péče se podle Laty nosí roušky běžně.

„Z videa je navíc patrné, že prezident má zavedlý centrální katétr, což je kanyla do velké žíly, která musí být udržována ve sterilitě. A každý, kdo kolem ní chodí, by měl mít roušku, takže z tohoto pohledu je to pro mě nepochopitelná věc,“  řekl Lata.

Oxymetr na lalůčku

Na záznamu je vidět i další zařízení, které má prezident na uchu. „To je měření saturace v krvi, tedy měření, kolik má pacient kyslíku v krvi. K tomu slouží také přístroj, kterému se říká oxymetr, dává se na prst, lidé ho mívají i doma. Zde ho má pacient umístěné na ušním lalůčku,“ uvedl MUDr. Cyril Mucha s tím, že „měření na lalůčku je spolehlivější než na prstu“, protože lalůček je blíže srdci.

Účelem pulzní oxymetrie je zkontrolovat, zda srdce pumpuje kyslík do těla.

Video  Mynář ukázal veřejnosti Zemana v nemocnici na videu, podepsal Vondráčkovi dokument.  - Blesk - Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

corsa ( 23. října 2021 20:09 )

Kraviny.

jajas ( 23. října 2021 19:48 )

Lomikel ( 23. října 2021 19:27 )

To jsou mi vjecy...
Milda Vystrč je frustrovaný, lékaři jsou šokovaní a Myrka Němcová je zděšená jako obvykle...
Fšecko je v normálu, tak jak to má být...

pistora ( 23. října 2021 15:56 )

Člověče ještě pár řádek a mohl z toho být román na pokračování!

pindokukin ( 23. října 2021 14:37 )

Vystrč už zase škodí republice,pozval Tchajvance. využívá nemoci prezidenta.
Senát je opravdu na dvě věci.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa