Jak z Baráku udělat fungující komunitní centrum bylo hlavním tématem proběhnuvší diskuze

Ve čtvrtek 21. října proběhla v prostorách bývalé zámečnické dílny v městském domě v Nádražní ulici čp. 211 panelová diskuze na téma vznik komunitního centra v Kutné Hoře. Po úvodním slovu Tomáše Kropáčka, se prezentování výsledků dotazníkového šetření Hlasů města ujala Tereza Pavelková. Názory občanů sbíral tým Zenárny online i offline a cílem bylo získat hlasy alespoň 1% obyvatel Kutné Hory. Téma, které v dotazníkovém šetření rezonovalo nejvíce, byl coworking – tedy sdílené místo pro potkávání lidí. A je to také téma, které zajímá iniciátory projektu Barák, co hledá jméno.

Samotné panelové diskuze se zúčastnili iniciátoři kutnohorského komunitního centra Barák Martin Pálek a Jakub Lanc, dále Matouš Bičák z fungujícího komunitního centra Prádelna v Českém Krumlově. Za město se diskuze zúčastnil místostarosta Vít Šnajdr a Smart city manažer Jaroslav Kacer. Na úvod Martin Pálek vysvětlil, co ho společně s Jakubem Lancem vedlo k myšlence coworkingového centra a proč si pro něj vybrali objekt v Nádražní ulici. Vít Šnajdr myšlenku komunitního centra podpořil a zmínil, že je nadšen tím, že je tato aktivita vedena „zdola“. Upozornil však na to, že v tuto chvíli musí přijít iniciátoři projektu za vedením města s konkrétním projektem. Následně bude nutné hledat řádnou formální cestu, jasně právně definovat užití objektu, nastavit provozní procesy a ekonomickou udržitelnost. Myšlenka coworkingového centra v Kutné Hoře se líbí i Smart city manažerovi Jaroslavu Kacerovi. Ten poukázal na to, že pro město nikdy není dobré zbavovat se majetku, ale že je vždy nutné hledat transparentní využití městských objektů s jasným časovým ohraničením. Matouš Bičák iniciátorům Baráku doporučil začít postupně, po malých krocích a snažit se propojovat nejenom s jednotlivci, ale i s dalšími městskými institucemi, popřípadě i místními podnikateli.

Na otázku od jednoho z návštěvníků Baráku, jak se k této iniciativě město staví, odpověděl místostarosta Vít Šnajdr jednoznačně: „Za sebe iniciátorům velmi fandím, proto jsem také tady, proto tu společně diskutujeme a hledáme průnik.“

Martin Pálek na tato slova reagoval příslibem do konce roku vedení města projekt vzniku komunitního centra v Baráku představit a následně jednat o dalších nutných formálních krocích.

RDK, foto: Ondřej Soukup

 

 

 

Zavřít menu