22. října 2021 • 14:04

V Budějovicích se běží poslední RunCzech. Favorité? Homoláč a Homolková

Autor: nne
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
Draft NFL bude honbou na quarterbacky, můžou být hvězdy i propadáky
VŠECHNA VIDEA ZDE

V sobotu 23. října se koná devátý ročník Mattoni 1/2Maraton České Budějovice. K favoritům mezi muži patří Vít Pavlišta, Jiří Homoláč nebo čerstvý mistr světa v maratonu pro neslyšící Michal Stanovský. V ženské kategorii bude Hana Homolková útočit na čtvrté vítězství v EuroHeroes Challenge. „Máme se na co těšit. Do hlavního závodu je přihlášeno 1600 běžců, zbývá už jen 200 volných míst,“ říká prezident závodů RunCzech Carlo Capalbo. Půlmaraton startuje ve 13:00, už od 11:00 je na programu tříkilometrový dm rodinný běh, do něhož se registrovalo 800 závodníků.



Letošnímu seriálu RunCzech zatím jasně vévodí Hana Homolková. Triumfovala v Karlových Varech, v Olomouci i v Ústí nad Labem, kde si dokonce vytvořila časem 1:18:10 osobní rekord. „Vyhrát i čtvrtý závod série by bylo krásné. RunCzech mám moc ráda, takže se opravdu těším. Skvělá organizace, atmosféra a diváci jsou vždy dokonalou součástí těchto závodů. A myslím, že i v Českých Budějovicích tomu nebude jinak,“ uvedla Homolková.

Mezi muži se na trati představí i čeští elitní běžci Jiří Homoláč a Vít Pavlišta. Zaskočit je ale může Michal Stanovský, který si koncem září v polské Varšavě doběhl v maratonu neslyšících pro zlato. „Chtěl bych si to v Českých Budějovicích užít a zlepšit svůj národní rekord neslyšících. Loni jsem tam běžel závod na deset kilometrů. Město se mi líbí, takže se na půlmaraton moc těším,“ prohlásil Stanovský.

Mattoni 1/2Maraton České Budějovice startuje za podpory statutárního města i kraje na Náměstí Přemysla Otakara II. „Závod je už několik let zařazen mezi významné akce města. Je to vždycky velká událost a sportovní svátek s nezapomenutelnou atmosférou přesahující náš region. Poutá pozornost i za hranicemi. Vysílá se online přenos a živé vstupy má i Česká televize, což je pro nás samozřejmě dobrá reklama,“ přiblížil Jiří Svoboda, primátor Českých Budějovic. „Historické náměstí Přemysla Otakara II. tvoří samo o sobě nádhernou kulisu. Jak pro běžce, tak i pro mě je závod vždy celkem emotivní záležitostí,“ doplnil Svoboda.

Na své si v Českých Budějovicích přijdou i diváci, pro které je připraven zajímavý doprovodný program – například Marathon Music Festival. „Naše akce nejsou pouze pro závodní běžce. Úplní začátečníci nebo rekreační běžci se mohou zapojit do štafetového závodu. A dm rodinný běh je ideálním programem pro celou rodinu. Přimět lidi ke zdravému pohybu vidíme zvlášť v současné době jako za jednu z klíčových aktivit,“ prohlásil Carlo Capalbo s tím, že každý běžec dostane online diplom, speciální finišerské triko a po doběhu také medaili.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud