Klub sportovních novinářů dál povede Zdeněk Pavlis, nováčkem ve výboru je Martin Salajka

Volební valná hromada Klubu sportovních novinářů   zvolila v úterý 19. října 2021 nové vedení, které povede klub novinářů v příštích dvou letech. Předsedou byl znovu zvolen Zdeněk Pavlis, který bude stát v čele klubu už v 11. volebním období. Jediným nováčkem ve výboru je v současné době  volný fotograf Martin Salajka, jenž nahradil Jana Taubera, který už do výboru nekandidoval.

Zdeněk Pavlis, jehož články nejvíce o fotbale můžete číst na stránkách deníku Právo nebo  na webové redakce Sport.cz,  stojí v čele klubu nepřetržitě od roku 2001. Dvacet let po svém nástupu byl do své funkce zvolen v netajné volbě jednomyslně. Ve své práci bude pokračovat téměr se stejným týmem. Změnil se ve výboru jen zástupce fotografů, jímž bude Martin Salajka.

Složení výboru KSN na období 2021-2023

Předseda: Zdeněk Pavlis (Sport.cz), členové: Vladimír Drbohlav (Česká televize), Martin Hašek (Sport), Jaroslav Beránek (iDNES.cz), Karel Felt (Právo), Zdeněk Janda (Sport), Petr Havlík (ČTK), Mirko Vasić (ČRo), Martin Salajka (volný fotograf).

Delegáti valné hromady zvolili rovněž nové složení i do dalších komisí. Složení etické komise se nezměnilo, v kontrolní a revizní komisi bude nováčkem Romana Barboříková z deníku Sport.

Složení komisí


Kontrolní a revizní komise: Michal Osoba (Právo), Josef Káninský (volný novinář), Romana Barboříková (Sport).

Etická komise: Martin Charvát (ČRo), Miroslav Langer (Česká televize), Martin Vait (Sport).

Ze zpráv  o činnosti jednotlivých sekcí a poté v diskusi také zaznělo mimo jiné, že

povolání sportovního novináře je i v zahraničí ohroženou profesí a to i takových zemích jako je  Irsko.

V době pandemie si v Česku   pořadatelé sportovních akcí vytvořili svá pravidla a omezují  na nich účast zástupců médií   často přísněji  než byla nebo stále  jsou v tu dobu platná vládou vyhlášená opatření.

Pořadatelé sportovních akcí, zejména ligových utkání v ledním hokeji nebo ve fotbale neumožňují uskutečnit rozhovory s hráči nebo s trenéry a místo nich nabízí odkazy na videorozhovory pořízené propagandisty sportovních klubů.

Účast skutečných novinářů zajišťující zpravodajství a sledující utkání z míst pro ně určených je nižší než byla před pandemií často i z důvodů neudělených akreditací pro všechny novináře. Naopak jsou novinářská místa  obsazena sportovními kluby preferovanou skupinou mladých lidí vybavenými  mobily, z nich někteří pro klubové sociální sítě vyrábějí více méně záběry ze zákulisí a jiné pitomosti, které údajně zajímají diváky a fanoušky klubů.         

Místo stížností na práci některých mluvčí nebo funkcionářů klubů, organizací a dalších sportovních spolků zkusme je podle toho, jak jsou ti lidé a spolky vstřícní k médiím, známkovat třeba jednou za rok v  přichystané anketě.

Divili byste se, kolik v Česku vychází za rok knih o sportu, a tak proč se nepořádá anketa o tu nejzajímavější knihu roku?


(Petr Skála, Klub sportovních novinářů,  SportovníListy.cz, foto: Petr Skála)

Seminář ČFOKK – Okinawa Kobudo

16.4.2024 08:10:08

Okinawa Kobudo je velmi staré bojové umění z ostrova Okinawa, které vzniklo oddělením od Karate, a tak karate se stalo systémem boje beze zbraně a kobudo systémem boje se zbraněmi. Tyto zbraně v m...