Bruntál: Obnova zeleně zlepší životní prostředí a pozmění vzhled ulice

23.10.2021 8:36

Již v příštích dnech začne realizace projektu, který pozmění Jesenickou a zčásti i Rýmařovskou ulici v Bruntále. Jeho náplní bude revitalizace a výsadba zeleně v této části města.

Bruntál: Obnova zeleně zlepší životní prostředí a pozmění vzhled ulice
Foto: bruntal.net
Popisek: Náměstí města Bruntál

Cílem projektu „Izolační zeleň na ul. Jesenická, Rýmařovská v Bruntále“ je především zpříjemnit život zdejších obyvatel. 

Anketa

Chcete Pekarovou Adamovou za předsedkyni Poslanecké sněmovny?

4%
93%
hlasovalo: 47019 lidí
Projekt zahrnuje obnovu prakticky veškeré zeleně podél komunikace od budovy gymnázia až po křižovatku se Staroměstskou ulicí. Celková délka řešeného území je 920 metrů.

Pomocí vegetačních prvků dojde k odclonění a částečnému odhlučnění silničního provozu a dalších rušivých elementů. Zelený uliční prostor, který se doplní o stromy a keřové výsadby, vytvoří optickou bariéru, čímž dojde ke ztlumení nežádoucích rušivých jevů.

Výsadbou stromů a keřového patra bude také výrazně vylepšena biodiverzita lokality, což přispěje ke zlepšení podmínek pro život drobných živočichů, vázaných na městské prostředí.

Silně poškozené a odumírající dřeviny s velmi malou perspektivou dalšího růstu jsou navrženy k asanaci, některé další dřeviny budou odstraněny z důvodu uvolnění místa pro novou generaci stromů. Celkem je navrženo ke kácení 36 kusů dřevin, za které bude vysazeno 54 kusů alejových stromů, 50 topolů černých 'Italica', zavětvených od země, a jeden vícekmen dřezovce 'Inermis'. Celkem tedy bude vysazeno 105 nových stromů.

Nově vysazené keře budou zaujímat plochu 2 202 m2. Vysazeno bude 1294 kusů keřů patnácti různých druhů, pestrost keřových výsadeb tak bude více než bohatá. Nosným rodem keřů budou tavolníky, které v našich podmínkách velmi dobře prospívají.

„Obnova zeleně a především výsadba nových stromů a keřů je vlastně splacením dluhu, který vůči této lokalitě máme. Revitalizace v minulých letech a desetiletích probíhaly v centru města, na sídlištích a dalších místech, přitom tato lokalita je vystavena negativním vlivům z rušné silnice. Věřím, že veřejnost tuto aktivitu uvítá jako výrazný krok ke zlepšení životního prostředí ve městě,“ uvedla místostarostka Bruntálu Ing. Hana Šutovská.

Realizace projektu bude zahájena již v příštích dnech chemickým odplevelením, následovat bude příprava terénu pro výsadby a kácení.

Celkové náklady projektu činí 1 159 682 korun včetně DPH. Dotace z Operačního programu Životní prostředí pokryje 604 929 korun, zbytek uhradí ze svého rozpočtu město.

Projekt „Izolační zeleň na ul. Jesenická, Rýmařovská v Bruntále“ (reg. číslo: CZ.05.4.27/0.0/0.0/18_128/0011262) je spolufinancován Evropskou unií – Evropským fondem pro regionální rozvoj v rámci Operačního programu Životní prostředí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

životní úroveň

Dobrý den, pane Juchelko. Zajímá mě jedna věc. máte nějaký plán, jak zvýšit životní úroveň občanů ČR?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Třebíč: Revitalizace koupaliště Polanka začala

22:09 Třebíč: Revitalizace koupaliště Polanka začala

Zástupce zhotovitelské společnosti METROSTAV DIZ a místostarosta Třebíče Miloš Hrůza podepsali smlou…