Olomouc: Konec chytrých košů

23.10.2021 9:37

Smart nádoby na směsný odpad ve městě končí. Neosvědčily se. Po více než dvou letech testovacího provozu koše na žádost magistrátu natrvalo odstranili pracovníci firmy, která je Olomouci zdarma zapůjčila. Důvodem byly opakované problémy s jejich přeplňováním a servis.

Olomouc: Konec chytrých košů
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Nádoby na odpad typu SmartBe město zkoušelo ve třech lokalitách. V rámci testovacího režimu bylo možné jeden speciální koš využívat na třídě Svobody a další dva u hlavního vlakového nádraží. 

Anketa

Chcete Pekarovou Adamovou za předsedkyni Poslanecké sněmovny?

4%
93%
hlasovalo: 47018 lidí
Teď je tam nahradí běžné nádoby na odpad jako jinde ve městě. Firma je musela trvale odstranit.

„Důvodem jejich zrušení byly jak opakované problémy s přeplňováním nádob a nepořádek, tak nedostupnost náhradních dílů potřebných pro jejich servis. V posledních měsících firma nebyla schopna zajistit opravy kvůli nedostupnosti dílů, které způsobil celosvětový nedostatek elektronických čipů,“ vysvětlil Petr Swaczyna z oddělení odpadového hospodářství magistrátu.

Tři smart nádoby na odpad nechalo město v červnu 2019 nainstalovat na místa, kde se často objevovaly problémy právě s nedostatečnou kapacitou běžných košů. Testovací provoz měl mimo jiné prověřit četnost vývozu speciálního typu nádob oproti těm standardním. Zařízení disponovalo moderními technologiemi, jako je vlastní lis pro redukci objemu odpadu a jejich zaplněnost mělo být možné sledovat na dálku.

„Dvě odstraněné nádoby v přednádraží nyní pracovníci technických služeb nahradí stejným typem košů, které jsou běžné v celém prostoru vlakového nádraží. A také na třídě Svobody se v blízké době objeví koš v identickém designu, jako jsou ty ostatní v ulici,“ uvedl vedoucí oddělení odpadového hospodářství Swaczyna.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Nejvíce se líbila autobusová zastávka s magnoliemi, vyzdobily ji děti z Předmostí

10:28 Přerov: Nejvíce se líbila autobusová zastávka s magnoliemi, vyzdobily ji děti z Předmostí

Soutěž o nejoriginálnější jarní výzdobu autobusové zastávky zná svého vítěze. Letos kreativci vzdáva…