Novinka pro sportovce i lenochy: fasciální jóga

Pohyb
Řadíte se mezi tuhoně s napjatými svaly úpěnlivě volajícími po uvolnění? Nebo jste spíš sportovní typ, který chce zlepšit svůj výkon a urychlit rekonvalescenci? Zaměřte se na fascie. Poradíme vám, jak o ně pečovat.

Tu sval, tu kost. A fascie? 

V posledních letech o nich slýcháme často, mnohdy ale tápeme, co si pod pojmem fascie vlastně představit. „Fascie je pojivová tkáň tvořená především kolagenem a vodou. Obaluje a protkává každý náš sval, kosti a šlachy. Taková trojrozměrná síť, která nás drží pohromadě,“ vysvětluje Nikol Maio, lektorka fasciální jógy.

Pořád si nejste jistí, jak si fascii představit? Pokud upravujete syrové maso, určitě jste si všimli blan, které ho obalují – tak to je příklad fascie na povrchu svalu. Trochu syrový popis, ale věříme, že anatomicky nápomocný.

Uvolnění až na dřeň 

Stejně jako svalům, i fasciím prospívá pravidelný pohyb: „Když je pohybu málo nebo je jednostranný, fascie mají tendenci tuhnout a ‚lepit se‘ na svalovou hmotu. Sval pak nedokáže dostatečně plnit svoji funkci – kontrahovat ani se uvolnit,“ vysvětluje Nikol.

Technikami zaměřenými na fascie tak podle ní můžeme například zlepšit své držení těla nebo se zbavit táhlých bolestí, nastřádaných sedavým životním stylem.

Vylepší se také pružnost, rozsah pohybu i naše sportovní výkony a uvolnit svaly po třídních schůzkách bude také snazší. Ženy nejspíš ocení vedlejší estetický efekt – tento styl jógy podle některých pomáhá zbavit se celulitidy. 

Trochu jiná lekce jógy 

Fasciální jóga je ideální pro ty, kteří pravidelně sportují a chtějí zlepšit svůj výkon a urychlit rekonvalescenci. Velmi příjemná může být i pro ty, kteří hledají spíše pomalejší styly jógy a mají potřebu své tělo uvolnit do hloubky.

Během lekce vás čeká odlišný zážitek než při oblíbenějších power nebo vinyasa jógách. I když se můžete těšit na klasické sestavy a pozice od pozdravu slunce po bojovníky, prim tu hrají jiné aspekty. „Důležitou součástí je automasáž, buď svépomocí, nebo s pomůckami, třeba masážními míčky nebo válci. Některá místa mohou být tak zatuhlá, že je cvičením nebo protahováním neuvolníte. Častým příkladem je trapéz nebo boční strana stehen,“ říká Nikol Maio.

Lektorka k tomu doplňuje, že se ve fasciích nacházejí tzv. mechanoreceptory, které zaznamenávají jakékoli mechanické podráždění, změnu tlaku, bolest a napětí. „Masážními technikami nebo odtahováním kůže či jejím posouváním po svalech a kostech tak působíte přímo na počáteční bod svých fyzických pocitů a procházíte příjemným procesem od jemné bolesti nebo ztuhlosti po postupné uvolňování a úlevu.“


Mohlo by vás také zajímat: Videolekce k pěti místům, po jejichž uvolnění pocítíte obrovskou úlevu, včetně návodu na uvolnění fascií na pažích. 


Zvuk a intuitivní pohyby 

Další specialitou fasciální jógy je zvuková složka: „Fascie jsou z velké části tvořeny vodou, a proto jsou ovlivnitelné vibracemi, které vznikají pomocí zvuků. Proto při lekcích pro intenzivní uvolnění využívám i sílu vibrací vlastního hlasu,“ říká Nikol. Příkladem využití hlasu je tzv. zrcátkový dech, který si můžete vyzkoušet v naší videolekci.

Do třetice uvádí lektorka pandikulaci. Také si říkáte pandi… co? Jedná se o intuitivní pohyb a procvičování těla: „Jde o přirozený pohyb, jak nás zrovna napadne nebo jak zrovna cítíme, že potřebujeme. Například různé protahování, zívání, vyklepávání nebo pérování. Tyto pohyby dělají fasciím dobře,“ radí lektorka.

My vám zase poradíme toto: Až se ráno nachystáte na svou pravidelnou rozcvičku, řekněte členům domácnosti, že jdete provádět pandikulaci. Jsme zvědaví, co to s nimi udělá.

Prémiový článek

Čtěte dál ZDARMA!

Stačí jednoduchá bezplatná registrace vaší
e-mailové adresy a získáte přístup ke kompletnímu obsahu webu. Po přihlášení budete získávat body a za ně čerpat další výhody – slevy na pojištění UNIQA a služby a zboží našich partnerů.
Registrovat se zdarma