Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Zataženo, déšť 15°C

Dědeček (†61) na Krétě zachránil z rozbouřeného moře své vnuky (7 a 10): Hrdina ve vlnách zahynul

Autor: rc - 
23. října 2021
13:39

Svůj život za život svých vnoučat obětoval Jonathan Smith. Jednašedesátiletý rodák z britského města Carluke trávil se svou rodinou dovolenou na řeckém ostrově Kréta, když se jeho vnuci  (7 a 10) dostali v moři do problémů. Obětavý dědeček proto okamžitě skočil do vody, aby jim pomohl. Šedesátník dokázal chlapce vytáhnout na břeh do bezpečí, za hrdinský čin ale sám zaplatil životem.

Na dovolenou na řecký ostrov Kréta vyrazila rodina Jonathana Smithe. Do malebné vesničky Gouves si vyrazil odpočinout se svou manželkou, dcerou a jejími dětmi. Chlapci se nemohli nabažit mořské vody a skotačili ve vlnách, zatímco dospělí byli na břehu.

Svědci tragédie pro britský deník Daily Mirror uvedli, že moře bylo rozbouřené a chlapci se nemohli dostat přes velké vlny na břeh. Dědeček jim proto skočil na pomoc. Dokázal se k vnoučkům dostat, chytit je a doplaval s nimi na břeh, kde děti chytili další dospělí a pomohli jim z vody.

Jonathan se však na břeh nedostal. Strhl ho proud a jednašedesátiletý muž, který pracoval celý život jako záchranář, už nedokázal bojovat se sílou vody. „Snažili jsme se ho vytáhnout, ale proudy byly příliš silné a nedokázali jsme to,“ uvedla jedna ze svědkyň.

Po muži pátrala pobřežní hlídka. Našla už jen jeho bezvládné tělo. Rodina je v šoku. Jonathanův syn David svého tatínka nazval hrdinou. „Miloval jsem otce hrozně moc. Pořád nedokážu uvěřit, že už ho neuvidím poté, co odjel na dovolenou. Je to nečekaná tragédie. Moje rodina je stále tam. Ani jsem se jich neptal, co se stalo. Nemohu se s tím smířit. Snažíme se ho dostat domů,“ dodal.

VIDEO: Víte, že většina lidí se utopí potichu

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání