Eva Hrnčířová: Prosazování národních zájmů v EU po babišovsku, nebo po česku?

23. říjen 2021

Málokdy se podaří, aby se o českém premiérovi psalo v bruselské bibli Politico. Na uznávaném webovém serveru informujícím o všem, co se v Bruselu šustne, Andrej Babiš získával spíš prostor kvůli svému střetu zájmů.

Po premiérově boji na posledním summitu ale Politico zvýraznilo, že Babiš jednu z mnoha bitev čtvrteční večeře lídrů vyhrál. Český premiér přiměl ostatní změnit závěry schůzky a na jeho nátlak sedmadvacítka vyzývá Evropsku komisi, aby přezkoumala trh s emisními povolenkami.

Politico odcházejícímu premiérovi dává body, řada českých komentářů ho naopak odsuzuje. Pravda, jak už to bývá, je někde uprostřed.

Nulové DPH

Čtěte také

Andrej Babiš letěl do Bruselu s tím, že bude bojovat za nulovou DPH u energií. Jejich ceny šly strmě nahoru, všichni evropští lídři si lámou hlavu, proč a co s tím. Český premiér si zvolil ojedinělé řešení – nulovou DPH, kterou EU nedovoluje. Na daně se v Unii vztahují zvláštní pravidla a toto by bylo jejich porušení. Přesto to byl požadavek schválený celou vládou Andreje Babiše – znamená to, že kabinet nezná evropskou legislativu?

Premiér nakonec ale – jak na svém twitteru napsal – „blokoval Evropskou radu až do desáté hodiny“ kvůli emisním povolenkám. Energii nakonec vložil do něčeho, co je mnohem bližší velkým průmyslovým podnikům, jako je třeba Agrofert. Ten už totiž kvůli vysokým cenám emisních povolenek zadrhává.

A tak Babiš chtěl, aby se s nimi neobchodovalo, ale velké podniky je měly k dispozici. To neprosadil. Jeho malým vítězstvím bylo, že komise dostala za úkol trh s emisemi a spekulace na něm přezkoumat. To ale měla v plánu tak jako tak. Očima bruselského serveru Politico: Kdo prosadí něco do závěrů summitu, zaslouží palec nahoru.

Bezcenná vítězství

Čtěte také

Očima českých národních zájmů: škoda, že tato energie nešla směrem, který by zlevnil energie pro běžné smrtelníky. Česko si ze summitu odváží pouze o něco silnější ujištění, že komise splní domácí úkol, který už beztak měla na seznamu.

Pokud se chce nová česká vláda posadit ke stolu v Bruselu a mít větší záběr, bylo by dobré volit témata, která naději na úspěch mají. České bouchání hlavou do zdi tam, kde není šance, nevede úplně k vítězstvím. Jeho výsledkem je pak totiž něco, co se dá označit za úspěch jen kvůli několikahodinové bitvě, v horizontu měsíců je to ale bezcenné.

Nová česká vláda by měla hodně dobře vědět, co je možné a co nemožné. Co bude možné během českého předsednictví. Těžko uspět v bruselském soukolí s přemrštěnými cíli. A kdo zná místní kuloáry, ví, že vyhrává nakonec ten, kdo se s ostatními dohodne a utrhne v tom kousek pro sebe.

Autorka je publicistka

autor: Eva Hrnčířová
Spustit audio

Související