Vsetín: Do Sbírky šatstva lidé darovali 15 tun oblečení

23.10.2021 16:58

Opravdu velkým zájmem reagovali lidé ze Vsetína a okolí na možnost darovat své věci potřebným a zároveň šetřit životní prostředí. Věci, které by doma už jen ležely, přinesli do Sbírky šatstva, kterou organizovala Diakonie Vsetín ve dnech 15. až 16. října 2021.

Vsetín: Do Sbírky šatstva lidé darovali 15 tun oblečení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolní náměstí ve Vsetíně

Během dvou dnů lidé přinesli 15 tun oblečení, lůžkovin, hraček a dalších věcí, které budou dál pomáhat lidem v nouzi. 

Anketa

Chcete Pekarovou Adamovou za předsedkyni Poslanecké sněmovny?

4%
93%
hlasovalo: 47019 lidí

„Během prvních dvou hodin akce jsme měli kamion z poloviny plný,“ líčí Marta Vodáková z Diakonie Vsetín a dodává: „Zájem darovat přebytečné oblečení byl opravdu veliký. Moc nás to těší, protože všechny vybrané věci budou pomáhat dál potřebným v ČR i zahraničí.“

Celkem se vybralo 15.260 kg věcí. Z toho 13.310 kg šatstva, bot, peřin a lůžkovin a 1.950 kg skla, hraček a jiných věcí. Do sbírky se zapojily i některé obce a evangelické sbory z okolí: „Lidé v Kateřinicích velice přivítali možnost zapojit se do Sbírky šatstva. Dlouho nic takového nebylo a chtěli pomoci. Rozhodli jsme se proto udělat sběr o několik dnů dříve a poté poslat dodávku s vybranými věcmi na Vsetín,“ uvedla kurátorka Farního sboru ČCE v Kateřinicích Emílie Kamasová. 

Třináct a půl metrů dlouhý kamion se během dvou dnů naplnil dvakrát. S nakládáním pomáhali dobrovolníci Diakonie Vsetín i Skauti ze Vsetína (2. dívčí a 4. chlapecký oddíl), 1. HOOD z Hovězí a dorazil i jeden člen ze střediska Klimkovice. „Sbírka pro nás byla příležitostí, jak společně jako skauti pomoct dobré věci. Pořádně jsme si mákli při přebírání stovek pytlů, které jsme nosili a ukládali do náklaďáku. Tím, že oblečení a věci putují dál, se podporuje přirozený koloběh, který nás vede k větší udržitelnosti. To je nám skautům blízké a k této myšlence vychováváme i děti v našem oddíle,“ říká Julie Siri Halašová z oddílu 1. HOOD.

Všechny vybrané věci jsou už nyní ve skladech Textilní banky v Radiměři u Svitav, kde budou roztříděny a nachystány k odběru. „Děkujeme lidem ze Vsetínska za zapojení do akce. Díky spolupráci s organizací ADRA se vybrané věci dostanou například na Ukrajinu, kde je materiální situace lidí velice špatná. V nedávné době jsme mohli vybavit peřinami a lůžkovinami z našich skladů celou nemocnici v Mukačevu na západní Ukrajině. V ČR jsme měli možnost v tomto roce pomoci v obci Hrušky – dobrovolnicky i materiální pomocí,“ přibližuje Alena Suchánková, ředitelka Textilní banky.

Pokud byste chtěli být informováni o termínu konání Sbírky šatstva v roce 2022, organizátoři nabízí jednoduchý způsob: stačí napsat na mail: info@diakonievsetin.cz a uvést jméno, příjmení a způsob, kterým chcete být informováni v dalším roce – emailem nebo sms. Takto se k vám dostane informace o Sbírce šatstva měsíc před samotnou akcí.

„Na sbírce šatstva mě potěšila lidská spolupráce mezi organizacemi a také přístup jednotlivců k věcem. Na místo vyhození do odpadu, věnovali svůj čas balení, pytlování, převozu, aby mohli věci darovat. Těmito skutky potvrdili i své myšlenky na šetrnost k přírodě a pomoc lidem. Děkuji Diakonii Vsetín, skautům a dalším za jejich dobrý počin,“ zhodnotila akci za město Vsetín, které bylo partnerem akce,  místostarostka Simona Hlaváčová. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

7:17 Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

Po měsících příprav, do kterých se zapojila i veřejnost, vypíše město architektonicko-výtvarnou sout…