Český ráj čeká obhajoba UNESCO, vadit můžou chybějící cedule u silnice

  8:40
Jediný český geopark v síti UNESCO bude příští týden obhajovat prestižní značku. Na kontrolu do Geoparku Český ráj přijedou dvě komisařky. Problém může být financování i cedule u silnic.

Hruboskalsko | foto: Jan Pešek, MF DNES

Pískovcová skalní města, vzácné horniny, vyvřeliny i naleziště zkamenělin nebo drahých kamenů. Pro výjimečnou koncentraci různých geologických jevů na malém území byl Geopark Český ráj v roce 2015 zařazen jako jediný v Česku na seznam organizace UNESCO. 

Příští týden bude držení prestižní značky obhajovat. Do geoparku se chystají dvě komisařky, které budou posuzovat nejen jeho současný stav, plánované aktivity, ale i to, jak se vypořádal s výhradami poslední kontroly, která proběhla v roce 2016.

„Jsme dlouhodobě podfinancováni a tento rok je pro nás problematický. Hospodaříme s rozpočtem, ve kterém se odrazily důsledky covidu. Ale snažíme se to ustát,“ nastínila ředitelka geoparku Blanka Nedvědická, kam mohou směřovat možné výtky komisařek. „Jsme nezisková organizace, která spravuje značku UNESCO. Abychom mohli fungovat, musíme podávat aspoň osm dotačních žádostí ročně,“ dodala.

Podporu se jim daří získávat například od všech tří krajů, na jejichž ploše se geopark rozkládá, tedy Libereckého, Královéhradeckého a Středočeského a také měst Turnova, Nové Paky a Jičína. 

„Akreditace UNESCO je prestižní záležitost, o kterou bychom neradi přišli. Je důležité dát lidem vědět, jak je tato oblast výjimečná a že to není pouze náš názor, ale posuzuje to i zahraniční komise,“ vyjádřil se krajský radní pro životní prostředí Václav Židek. Kraj podle něj proto uhradil i polovinu nákladů na kontrolu.

Letáky nemusejí stačit

Reagovat bude muset geopark také na výhrady spojené s takzvanou vizibilitou parku, tedy volně řečeno, jeho „viditelností“. Česká legislativa totiž neumožňuje umísťovat podél rychlostních silnic a dálnic turistické cedule upozorňující na geopark. 

„Můžete upozornit na Trosky nebo Hrubou Skálu, ale ne na plošná území. To bude potřeba vysvětlit,“ dodala Nedvědická. „Nechali jsme ale vyrobit bannery a letáky, kterými jsme zásobovali informační centra, teď pracujeme na geologických mapách,“ doplnila.

Už dříve se kvůli UNESCO musel geopark například distancovat od prodeje minerálů, fosílií nebo dekorativních kamenů, proti kterému má organizace výhrady. „Museli jsme proto ukončit spolupráci s jedním za zakladatelů Geoparku Český ráj, tedy s Muzeem Českého ráje, které kameny prodává,“ podotkla Nedvědická.

Prestižní záležitost

Na takzvanou revalidační misi dorazí 24. října do Turnova prezidentka sítě evropských geoparků z norského geoparku UNESCO Gea Norvegica Kristin Rangnes a Elena Mateo ze španělského geoparku UNESCO Ostrovy Lanzarote a Chinijo. 

„Kontrola se uskutečňuje každé čtyři roky a geopark UNESCO musí prokázat, že plní podmínky, které tato značka vyžaduje. Měla proběhnout již v loňském roce, avšak z důvodu protipandemických opatření souvisejících s koronavirem byla přesunuta na letošek,“ vysvětlila ředitelka.

Přestože musí kvůli značce UNESCO splňovat řadu kritérií, chce si ji Geopark Český ráj udržet. „Je to pro nás prestižní záležitost, kterou se snažíme marketingově využít,“ objasnila Nedvědická. 

Podle ní se momentálně snaží propagovat mimosezonní turistiku a lákat návštěvníky na méně frekventovaná místa. „Společně se zástupci CHKO jsme vybrali přes šedesát geologických lokalit, kde nehrozí konflikt s ochranou přírody,“ poznamenala. K propagaci nového trendu má přispět také videoklip, který upozorňuje i na skryté krásy Českého ráje.

Geopark Český ráj

Geopark Český ráj se rozkládá na více 800 čtverečních kilometrech. Díky široké škále geologických a geomorfologických fenoménů, paleontologických, archeologických i mineralogických lokalit se jedná o vysoce cenné území, které podává představu o vývoji Země. V roce 1955 zde byla jako první v České republice vyhlášena Chráněná krajinná oblast Český ráj a v roce 2005 byl geopark zařazen do Evropské sítě geoparků.