Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Biden je pro vyhazov státních pracovníků, kteří odmítnou očkování. Zmínil sobeckost

Autor: tsv - 
24. října 2021
10:14

Americký prezident Joe Biden si stojí za povinným očkováním. Lidé, kteří vakcínu odmítají, mají podle něj zůstat doma nebo dát výpověď. Během proslovu se pozastavil i nad často diskutovanou otázkou svobody, kterou americká vláda podle kritiků očkování upírá svým občanům. „Nařízení funguje,“ hlásá Biden. Na prezidentův výstup upozornil server Daily Mail.

Ve čtvrtek večer se k nedávným protestům proti povinným vakcínám vyjádřil Biden v rozhovoru s novináři z CNN. Řekl, že ty zaměstnance, kterých se nařízení týká a kteří se odmítnou nechat naočkovat, by měl okamžitě čekat vyhazov. S povinným očkováním podle vlastních slov čekal až do poslední chvíle.

„Mimochodem, čekal jsem až do července, než jsem začal mluvit o nařízení, protože jsem zkoušel všechno ostatní,“ řekl v rozhovoru. „Nařízení funguje,“ dodal. Své rozhodnutí obhajoval tím, že v poměru k populaci mají Spojené státy méně naočkovaných než některé ostatní bohaté země. Proočkovanost stagnuje hlavně v posledních několika měsících.

Během proslovu se Biden vyjádřil i k lidem, podle kterých americká vláda svým nařízením omezuje svobody občanů slibované ústavou. Podle prezidenta je tento přístup sobecký. „Je tu jedna z věcí, které mi dělají starosti. Jsou to ti, kteří se z toho snaží dělat politickou záležitost. Svoboda. ‚Mám svobodu tě zabít svým covidem.‘ Ale no tak!“ pronesl Biden.

„Jsem připraven udělat věci, které se dají udělat teď, které mohou začít měnit životy obyčejných Američanů a dát jim šanci bojovat,“ dodal na závěr.

V zásobách problém není

Série hned několika nařízení, včetně povinného očkování, se ve Spojených státech týká převážně federálních pracovníků a společností s více než 100 zaměstnanci. Rozhodnutí vyvolalo demonstrace napříč všemi státy a dosud přišlo mnoho lidí kvůli odmítnutí vakcíny o práci. Někteří v rámci protestu odešli sami, jiní byli vyhozeni.

Bidenův úřad k drastickým nařízením přistoupil z jednoduchého důvodu - očkovací centra hlásí čím dál tím menší počet zájemců a v nemocnicích končí víc a víc lidí s těžkým covidem. Spojené státy přitom byly ještě do letošního dubna premiantem. Ze všech světových zemí se pyšnily největšími zásobami vakcín a nejrychleji rostoucí proočkovaností.

Od té doby je ale předběhla sousední Kanada, Velká Británie, Itálie i Německo. Zásoby očkovacích látek se ovšem netenčí. Problém naopak spočívá v rychle klesajícím zájmu místních občanů. Podle expertů se jedná převážně o mladé zdravé lidi, kteří s imunizací příliš nespěchají. Svou roli tu ale stále má i nedůvěra vůči vakcínám a farmaceutickým společnostem, které je vyrobily.

Biden upozornil, že velkým problémem jsou i hojné dezinformace, které každý den houfně oblétají internet. Mezi nejslavnější konspirační teorii a dezinformaci patří mikročipy v injekcích. Podle jedné z anket této teorii věří každý pátý Američan, napsal server BBC.

Ve Spojených státech bylo dosud podáno 410 milionů dávek. Plně naočkovaných je 190 milionů lidí, kteří tvoří 57,6 procent veškeré místní populace. USA jsou tak jen o trochu úspěšnější než Česká republika, kde má dokončené očkování 56,4 procent obyvatel.

Video  Blesk Podcast: Očkování by mělo být povinné, myslí si Pohlreich.  - Jiří Marek
Video se připravuje ...

picoda ( 25. října 2021 12:06 )

adamice ( 24. října 2021 11:50 )

Vyhodit by měli Bidena.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa