Babiš prý otočil ohledně Vondráčka ve vedení sněmovny. Vysvětlili jsme si to, říká končící předseda

24.10.2021 16:16

Zůstane Radek Vondráček (ANO) ve vedení Sněmovny? Šéf hnutí ANO Andrej Babiš to v úterý v tomto týdnu nedoporučoval. Ale jak se zdá, na pomyslném politickém bojišti se situace může změnit každým okamžikem. Vondráček ve vyjádření pro ČT naznačil, že se situace opravdu změnila. Došlo přitom i na Tomia Okamuru (SPD).

Babiš prý otočil ohledně Vondráčka ve vedení sněmovny. Vysvětlili jsme si to, říká končící předseda
Foto: Hana Brožková
Popisek: Předseda sněmovny Radek Vondráček a prezident Miloš Zeman

Sněmovna ustavená v roce 2017 se již neschází a čeká se na ustavení Sněmovny nové. Ta by měla mít víc místopředsedů než Sněmovna předchozí, jelikož je prý třeba najít místo pro jednoho zástupce z každé z pěti budoucích vládních stran a poté pro dva zástupce hnutí ANO jakožto nejsilnějšího opozičního klubu. ANO má o jednoho poslance víc než celá koalice SPOLU, která podle počtu hlasů voličů vyhrála volby.

Jedním z kandidátů na post místopředsedy za hnutí ANO mohl být také Radek Vondráček, jenž v období 2017 až 2021 Sněmovně předsedal.

V úterý v tomto týdnu šéf hnutí ANO a končící premiér Andrej Babiš (ANO) uvedl, že by Vondráček na předsedu Sněmovny kandidovat neměl, protože vyvolal poprask svou návštěvou v Ústřední vojenské nemocnici u prezidenta Zemana. Babiš dal najevo, že nechápe, proč Vondráček k prezidentovi chodil.

„Nevnímám to vůbec dobře, je to velká chyba kolegy Vondráčka, který mě o návštěvě neinformoval,“ uvedl Babiš. Proto by být podle Babiše ve vedení Sněmovny Vondráček neměl.

Jenže se zdá, že situace se změnila. Vondráček v nedělních Otázkách Václav Moravce prozradil, že ho klub hnutí ANO v kandidatuře na místopředsedu podpořil. A prý si to vysvětlil i s premiérem Babišem.

„Panu premiérovi se nelíbily okolnosti té návštěvy, ale vysvětlili jsme si, že jsem ani nemohl jednat jinak,“ prohlásil Vondráček v ČT. „Teď si to musím rozmyslet já, jak to vidím se sebou dál,“ dodal.

Jeden ze čtyř zvolených pirátských poslanců, Jakub Michálek, ve vysílání poznamenal, že lze diskutovat o tom, zda hnutí ANO přenechá jeden ze svých předsednických postů hnutí SPD Tomia Okamury. Rodící se koalice ODS, lidovců, TOP 09, STAN a Pirátů s předsedou SPD Tomiem Okamurou ve vedení Sněmovny nepočítá. Připomíná, že Ministerstvo vnitra označuje SPD za extremistickou stranu a podle rodící se koalice extremisté do vedení Sněmovny nepatří. 

Mgr. et Mgr. Jakub Michálek

  • Piráti
  • Pusťte nás na ně, porveme se za vás!
  • poslanec

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…