Německá F4 na Hockenheimringu: Bearman proti Tramnitzovi .

Německá F4, Hockenheimring

Victor Bernier, Tim Tramnitz a Luke Browning, tak se jmenují tři vítězi závodů ADAC-Formel-4 na Hockenheimringu. Ohledně boje o titul mistra to znamená, že si Brit Oliver Bearman, který si již zajistil italský šampionát, na svou „německou korunovaci“ ještě musí počkat.

K předposlednímu podniku německého šampionátu ADAC-Formel-4 nastoupily jen dva tucty jezdců – ADAC musí neco dělat špatně: zatímco se v italském šampionátu pravidelně tlačí tři desítky vozů, je na „deutsche F4“ jen smutný pohled. Angličana Olivera Bearmana a jeho velkého konkurenta Tima Tramnitze z Hamburgu to ovšem nemuselo zajímat oba byli připraveni bojovat… 

  1. závod – sobota: Bearman po sprintu na pár kol okraden o vítězství

Kvalifikace pro sobotní závod se jela již v pátek a prosadila se pětice, kterou dělily jen tři desetinky: Pole-position si zajistil slibný Ir Alex Dunne. Byl při tom pouze o 0,034s rychlejší, než jeho kolega z týmu Ungar-Schumacher, domácí Tim Tramnitz.

Do druhé řady se kvalifikovala dvojice Fritze van Amersfoorta, Oliver Bearman s Joshuou Dufekem, následováni třetím vozem stáje US s Lukem Browningem v kokpitu.

 

 

15letý poleman start pokazil a byl to Bearman, kdo se usadil v čele. Nezávodilo se ale dlouho: Francouz Meguetounif uklouzl mimo trať a pole se poprvé seřadilo za vodícím vozidlem. I po odstranění vozu stáje R-Ace neměli talenti k jízdě na plný plyn mnoho času.

Při vjezdu do poslední zatáčky se totiž neshodli Dunne s Bedrinem, načež letěl Ir do svodidla a Rus měnil pneumatiku. Tak tedy znovu do husího pochodu za Safety Carem.

Závěrem závodu se zdálo, že má Bearman další triumf jasně v ruce. Tramnitz věděl, že své naděje může hájit již jen akcí stylu „všechno nebo nic“ a před Tribunou Mercedes se rozhodl brzdit unvitř zatáčky velmi pozdě. Vozy obou kohoutů se střetly. Bearman udržel svůj na trati a zaslouženě vyhrál zatímco Tramnintz v záchytné zóně ztratil jedno místo vůči Francouzovi Bernierovi.

Poháry se poté sice rozdělily dle sportovního průjezdu cílem, stewartové ovšem později rozhodli, že Bearmana za Tramnitzovu brutální akci „obdaří“ 5sekundovou penalizací – proč nepomoci domácímu jezdci a udržet tak napjetí v šampionátu..?   Bernier se tedy radoval z prvního vítězství roku a Tramnitz dotáhl Bermanův náskok na 25 bodů…

 

Výsledek prvního závodu F4:

  1. Victor Bernier, R-Ace
  2. Tim Tramnitz, US
  3. Vlad Lomko, US
  4. Joshua Dufek, Van Amersfoort
  5. Luke Browning, US
  6. Oliver Bearman, Van Amersfoort

 

  1. závod – neděle: Tramnitz využil své šance

Dunne byl nejrychlejší i druhé kvalifikace a tak dostal možnost, zpackanou sobotu napravit hned o chladné nedělní ráno. Nepodařilo se: poleman znovu zaspal start a díky vzniklé skrumáži s Dufekem za ním letěl Rus Bedrin hned po 200 metrech závodu do boxové zídky.

Znovu se tedy neutralizovalo, přičemž vedl Tramnitz před Bearmanem, Browningem a Bernierem.

Re-startu 18 minut před koncem využil Bearman šikovně k tomu, aby převzal špičku, Tramnitz ovšem opakovaným sobotním „harakiri-manévrem“ urval vedení nazpět – Brit (poučen včerejším rozhodnutím stewartů) tentokrát raději udělal místo. To už se ovšem zase neutralizovalo: maďarský nováček Levente stál po souboji s Dufekem na trávníku…

Po 6 minutách přerušení se tedy znovu závodilo, přičemž chytil Tramnitz další šanci „ujíst z Bearmanova bodového náskoku“ a vyhrál o 4,4s před Britem. Bernier si znovu dojel pro špičkové umístění před Dunnem.

 

Výsledek druhého závodu F4:

  1. Tim Tramnitz, US
  2. Oliver Bearman, Van Amersfoort
  3. Victor Bernier, R-Ace
  4. Alex Dunne, US
  5. Luke Browning, US
  6. Vlad Lomko, US

 

  1. závod – neděle: O titul se pojede až na Nürburgringu

Nejlepší startovní místo třetího závod v neděli patřilo 8. z dopoledne, Francouzovi Meguetounifovi před Dufekem a Lomkem. Meguetounif, který zatím nepředvedl nic, co by poukazovalo na výjimečný talent, překvapil dobrým startem a prvním místo uhájil i opo porvním kole.

Bearman, startující jen ze 7. pozice, se katapultoval za Browninga a Dufeka na 4. místo, Tramnitz operoval na 7. místě poněkud opatrněji.

Od třetího kola převzal vedení mistr britské F4, Luke Browning a tuto pozici držel jasně i po polovině z 30minutového závodu. Bearman byl v této fázi za Dufekem třetí, Tramnitz pátý za Dunnem.  4 kola před koncem se Dufek přisál do Browningova závětří a o další dvě se opovážil zaútočit. Browning tento útok ale tvrdě odvrátil a zaslouženě vyhrál.

O mistrovi se tedy rozhodne za dva týdny na Nürburgringu, kam Bearman přijede s náskokem 23 bodů na Tramnitze. Rozhodnuto tedy zdaleka ještě není – rozdávat se totiž bude 75 bodů.     

  

 

Výsledek nedělniho závodu F4:

  1. Luke Browning, US
  2. Joshua Dufek, Van Amersfoort
  3. Oliver Bearman, Van Amersfoort
  4. Alex Dunne, US
  5. Tim Tramnitz, US
  6. Sami Meguetounif, R-Ace