InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Všeználek

    Čtvrtek 2.5 10:00 - Knihovna, Písek

    Veselé pásmo říkanek, básniček, písniček a tvořivého hraní.

  • Hrátky v knihovně

    Čtvrtek 2.5 9:30 - Jihočeská vědecká knihovna - pobočka Suché Vrbné

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ještě v pondělí lze navštívit krásnou výstavu Dary naší země v zemědělské škole v Táboře

 Autor: Eva Výborná

    Autor: Eva Výborná

TÁBOR - Vyšší odborná škola a Střední zemědělská škola (VOŠ a SZeŠ) Tábor a její součást botanická zahrada letos dovršily 155 let existence. K oslavám jubilea pořádá botanická zahrada a táborské územní sdružení Českého zahrádkářského svazu (ÚS ČZS) výstavu Dary naší země. Koná se od pátku 22. října do pondělí 25. října v prostorách zemědělské školy a lidé se na výstavu dostanou hlavním vchodem z náměstí T. G. Masaryka. Do výstavních prostor vystoupají několik schodů po vstupním schodišti ve foyeru. Na pravé straně se nachází část ovocnářsko-zeleninová a část, která představuje farmářské produkty. Vlevo nad schodištěm se nachází část, která ukazuje včelařské pomůcky a zařízení.

„I když dnes chodí docela dost lidí, přesto si říkám: Proč se nemohly farmářské výrobky prodávat na prostranství před školou? Myslím, že je to škoda," posteskl si předseda ÚS ČZS Milan Bigoš. Na přípravě výstavy se podílelo několik lidí. „Za botanickou zahradu se podílela na přípravě výstavy vedoucí zahrady paní Ing. Žaneta Šišková se svými spolupracovníky Andreou Smržovou a Jaroslavem Vážným. Za zahrádkáře to kromě mě byl pan doktor Vladimír Říha, který je jednatelem územního sdružení, a pomohla nám hodně také paní Zdeňka Okurková," uvedl Milan Bigoš.

Návštěvníci na výstavě najdou spousty odrůd především jablek, také hrušek i hroznového vína. Samozřejmě součástí je i výstava zeleniny, zvláště brambor, paprik i pálivých feferonek, cibule a další zeleniny. K vidění jsou veliké vlašské ořechy a různě barevné dýně. Členové Klubu vojenských důchodců kromě jablek představili chutné čalamády. Plody přírody jsou vyskládané na stolech. Výstava hýří barvami a pěkně voní. Jablka v proutěných ošatkách jsou plody starých odrůd, na táccích jsou umístěné novější odrůdy. Nechybí ani paličky česneku. Pod jedním z výstavních stolků vykukuje obrovská dýně.

Část věnovanou včelařství sestavovali lidé ze základní organizace (ZO) Tábor Českého svazu včelařů (ČSV) Praha, a to Karel Jeřábek s předsedou táborské základní organizace Antonínem Novotným. Na plakátech jsou přehledně zpracované informace o životě včel. K dispozici jsou letáčky a na obrazovce se promítají zajímavosti o včelách a jejich produktech. Také je možné si vytočit na kole otázku a vyzkoušet své znalosti. „Mateří kašička se míchá do medu, jinak se med zkazí. Že med krystalizuje, je známkou jeho pravosti," sdělil zajímavosti Karel Jeřábek.

V pondělí by měla být výstava otevřená od 8 do 17 hodin. Je přístupná celá botanická zahrada a otevřené pro návštěvníky budou i skleníky. V pondělí 25. října se uskuteční přednáška pomologa Zdeňka Buzka a Vladimíra Říhy o historii, významu, pěstování a záchraně starých ovocných odrůd na Táborsku. Plánovaná je od 16 hodin. "Přednáška patří do Programu monitorování starých ovocných odrůd. Program je spolufinancovám grantem města Tábora EVVO, který se zabývá enviromentální výchovou," řekl Vladimír Říha. 

Součástí výstavy je soutěž o nejkrásnější jablko, kterou organizuje Územní sdružení Českého zahrádkářského svazu. Návštěvníci mají možnost zúčastnit se znalostního kvízu zaměřeného na regionální produkty. Výherci získají věcné ceny.

Diskuse k článku - 2 příspěvky
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    Kdo tam ty lidi pouští bez ochrany úst?Když nejsou schopní si ani na tu chvilku narazit na hubu respirátor , tak ať dřepí doma a nikam nelezou.Snad je jasný nařízení, tak ať ho dodržují všichni a pokud ne, tak buď je vyrazit kopancem do pr.dele a nebo jim napařit takovou pokutu, že už by si na žádný další výlet bez roušek nevyjeli.

    Vloženo 26.10.2021 18:02:05

  • Důchodci z Tábora 

    Reagovat

     

    Ano, výstava je velmi zdařilá. Potěšující je, že ji navštívilo i několik mladých zájemců, kteří mají o zahrádkaření opravdový zájem. Je to ale ale stále málo. Snad se to časem zlepší. Jinak díky organizátorům, odvedli kus pořádné práce.

    Vloženo 25.10.2021 10:57:51

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace