S nárůstem cen energií roste zájem o fotovoltaické systémy. Dodavatelé registrují až trojnásobnou poptávku

25. říjen 2021

Nezvykle velký zájem domácností o instalaci domácích solárních elektráren zaznamenaly v posledních týdnech mnohé dodavatelské firmy. Například některé z Olomouckého kraje už ani nestíhají včas vyřizovat všechny objednávky. Důvodem je podle nich především současné zdražování energií.

Nasadit, zacvaknout a přišroubovat. Montáž dvanácti solárních panelů na střeše rodinného domu zabere týmu Miroslava Skopala pár hodin. Kromě práce v terénu teď ale daleko častěji řeší i dotazy zákazníků. Zájem o služby jeho firmy z Olomoucka, která nabízí fotovoltaické systémy na klíč, se totiž v posledních týdnech zdvojnásobil. „Každý, kdo ještě oni zvažoval, tak volá, že už to chce realizovat,“ popisuje Skopal.

Stejný trend potvrzuje například i majitel další firmy se specializací na fotovoltaiku Lubomír Kaštovský. „Lidé se hodně ptají a hodně si to objednávají. Během posledních třech týdnů se zájem asi ztrojnásobil,“ uvedl.

Čekací lhůta na montáž domácích solárních elektráren se tak neustále prodlužuje. To ale mnohým zákazníkům nevadí, kvůli rostoucím cenám energií se totiž návratnost investice do domácí solární elektrárny vrátí podstatně dříve, než tomu bylo ještě nedávno. Svého rozhodnutí pořídit si na střechu domu solární panely tak nelituje třeba ani pan Jaroslav z Olomouce. „Primárně jsme do toho nešli proto, že ušetříme. Teď to náhodou vypadá, že jsme viděli hodně dopředu,“ popisuje Jaroslav.

Dalším důvodem, proč v současné době zájem o fotovoltaiku roste, je dotační podpora. Od poloviny října totiž začal příjem žádostí do další etapy programu Nová zelená úsporám.„Výše podpory na fotovoltaický systém se nově odvíjí od parametrů systému. Rozhodující je zejména výkon systému a kapacita akumulace. Majitelé rodinných domů mohou dosáhnout na dotaci až 200 tisíc korun,“ doplňuje mluvčí Státního fondu životního prostředí Lucie Früblingová.

Žádosti o dotace navíc lidé nově můžou podávat online.

Spustit audio