O hudbě, skládání i nebesích

Jak cvičí jazzmani na klavír...?

Hostem Marka Šulce je v tomto týdnu skladatel, dirigent a klavírista Kryštof Marek . Premiéra pořadu se bude vysílat v úterý 26. 10. v 19,00. I. repríza v pátek 29. 10. ve 22,00 a II. repríza v sobotu 30. 10. v 11,00.

Kryštof Marek je dirigentem, skladatelem, textařem, aranžérem a jazzovým pianistou, který od konce 80. let působí v mnoha hudebních a divadelních projektech, a to v nejširším možném spektru hudebních žánrů.

Dlouhodobě působí jako dirigent v Hudebním divadle Karlín, ve Studiu Dva, pravidelně hostuje s Českým národním symfonickým orchestrem a také např. diriguje v Divadle Josefa Kajetána Tyla v Plzni. Kontinuálně komponuje svá díla pro koncertní sály, divadla, TV, film, Český rozhlas ad.

V posledních letech uvádí svá autorská symfonická díla s mnoha orchestry: V roce 2014 uvedl světovou premiéru svého klavírního koncertu f moll Brána k zahradám s Karlovarským symfonickým orchestrem, Cyklus symfonických písní s Komorní filharmonií Pardubice, světovou premiéru koncertu pro anglický roh Srdce zahrad v provedení Symfonického orchestru Českého rozhlasu. Průběžně jsou hrána i jeho další symfonická díla - houslový koncert Klíč k zahradám, symfonická suita Legendy magické Prahy, nebo velmi úspěšná Sinael Jazz Symphony. V roce 2016 v Praze v rámci slavností Navalis premiéroval velký houslový koncert Mysterium sv. Jana Nepomuckého, který napsal pro Gabrielu Demeterovou. Další úspěšnou premiéru měla ve stejném roce i další jeho kompozice Midnight Pictures - vocal jazz symphony. V květnu 2017 premiéroval v Praze své nové vokálně instrumentální dílo T.A.C.V. I. A v roce 2018 dirigoval v rámci Navalis svou novou symfonii Venezia di San Giovanni Nepomuceno pro symfonický orchestr a smíšený sbor. V témže roce proběhla premiéra díla s názvem Tichá cesta noci - vokálně instrumentální jazzová suita.

Výrazná je spolupráce s ČRo, v rámci které zrealizoval více než čtyři desítky hudebních dramatizací. Autorsky spolupracuje s divadlem Studio DVA – např. Vánoční koleda (hudba a text); Děvčátko - Vánoční příběh (hudba a text). Laterna Magika uváděla 6 let inscenaciLegendy magické Prahy s jeho symfonickou hudbou. V roce 2017 napsal pro TV soutěžní skladbu Eurovision Young Dancers. V prosinci 2018Studio Dva uvedlo hudební projekt Malý princ, v hlavní a jediné roli s Janem Cinou, kde je autorem symfonické hudby a písňových textů.

Je pravidelným hostem MHF Prague Proms. Dirigoval např. koncerty Jamese Morrisona, Lalo Shifrina ad. Komponuje a aranžuje také hudbu pro big bandy – s Bigbandem sv. Blažeje představil své kompozice např. na prestižních festivalech v Montreux a v Londýně.

Vydal mnoho autorských CD (mj. Venezia di San Giovanni Nepomuceno, T.A.C.V. I., Legendy magické Prahy; Calm Presence; Sinael Jazz Symphony; Mysterium sv. Jana Nepomuckého; Vánoční koleda; Děvčátko - Vánoční příběh; Tichá cesta noci, Malý princ)

V květnu 2020 se uskutečnila premiéra jeho nového díla - Modlitba sv.Jana Nepomuckého za uzdravení světa a v květnu letošního roku provedl své nejnovější dílo s názvem

Svatojánské zvony, napsané pro slavnosti Navalis u příležitosti třístého výročí blahořečení sv.Jana Nepomuckého.

Je držitelem Českého lva za hudbu k filmu Masaryk.

Foto: Lenka Hatašová

Podcast