Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Morelo představuje svůj nejluxusnější karavan. Stojí přes 13 milionů!

Ladislav Černý
Diskuze (6)

Karavanová firma Morelo představila novou vlajkovou loď. Co karavan Grand Empire Liner od firmy Morelo s cenovkou přes třináct milionů bez daně nabízí?

Německá firma s výrobou v Schlüsselfeldu přibližně padesát kilometrů severozápadně od Norimberku loni na podzim odhalila superluxusní dvanáctimetrový karavan Grand Empire Liner. Je postavený na podvozku Mercedes-Benz Actros s celkovou hmotností osmnáct tun. Pohání jej šestiválec OM 471 o výkonu 390 kW, takže karavan je mimořádný i v dynamice. Jde o nejvyšší ze šesti nabízených karavanů na podvozku Mercedes-Benz.

Zájem roste

Někteří lidé mají zkreslené představy, že dovolená v obytných vozech se rovná přebývání ve stísněném prostoru, nepohodlí a zatuchlý vzduch. Nutnost vaření jednoduchých jídel, protože karavan nemá dostatečně vybavenou kuchyň. To ale není v dnešní době zdaleka pravda. V posledních letech se výrazně rozšířila nabídka kvalitně vybavených a prostorných karavanů a poptávka po nich i vlivem koronavirových opatření roste.

Motorka i osobní auto se vejdou

Do obytných vozů značky Morelo pohodlně uložíte lyže, kola, golfové bagy, zahradní nábytek a campingové vybavení. Nejnovější model Morelo Empire Liner nabízí ale také možnost uložení a převážení motocyklu či malého osobního vozu. Samostatnou kapitolou je pak prostorný, designově a funkčně vymazlený interiér.

Morelo Grand Empire Liner nabízí bohatě vybavený kuchyňský kout s nejmodernějšími spotřebiči a vkusně i funkčně řešenou kuchyňskou linkou s dostatkem úložného prostoru. Dále pak velkorysou koupelnu, ložnici s velkou manželskou postelí se speciální zdravotní matrací a střešním panoramatickým oknem. Obývací pokoj nabízí velký stůl a k němu pohodlné polstrované sedačky i ergonomická lehátka, která lze individuálně ovládat stisknutím tlačítka. Nechybí ani bar. Cestovatelé se ve vozidle mohou cítit jako doma či v luxusním hotelu.

Nárůst požadavků

„V posledních letech došlo na trhu k velkým změnám. Změnily se potřeby zákazníků, začali mít ještě vyšší požadavky na velikost prostoru, pohodlí, výkon, bezpečnost a design. Abychom na ně optimálně mohli reagovat, tým vývojářů, techniků a designerů se rozhodl postavit vůz, který by zastínil vše, co do dneška existovalo. Výsledkem této myšlenky je model, který vyniká nejen kvalitou, ale také velkým důrazem na detail,“ prozrazují manželé Jan a Pavla Skolilovi z Morelo CZ, kteří na český trh tuto značku dodávají.

Kvalitní podvozek

Na začátku implementace byla nastolena otázka dobrého a kvalitního podvozku. Vzhledem k velkým rozměrům modelu musely být při výběru zajištěny aspekty jako komfort cestování, bezpečnost a samozřejmě jednoduchá manipulace s vozidlem. Morelo však nechtělo dělat kompromisy v konstrukci a vybavení. Morelo Grand Empire Liner je postaven na podvozku vozidla Mercedes-Benz Actros 1853. Byl tím vytvořen luxusní obytný vůz s výkonem 390 kW, šestiválcem o objemu 12,8 l a točivým momentem 2600 N.m. Zaujme manévrovatelností, komfortem, a mnoha nejmodernějšími bezpečnostními prvky.

Nejvyšší designová řada Grand Empire Liner byla pečlivě vyvíjena několik let. Místo klasických vnějších zrcátek je díky systému Mercedes-Benz MirrorCam ještě bezpečnější manévrování, zatáčení, změna jízdního pruhu i hlídání například chodců po pravé straně vozidla. Tento pomocník určitě přijde vhod při parkování karavanu v kempu.

Elektřina z baterek i elektrocentrály

Grand Empire Liner disponuje prostornou kuchyní s kávovarem Nespresso, elektrickým indukčním sporákem, plynovou troubou, myčkou, mikrovlnou troubou a velkou pracovní plochou. Všechny kuchyňské spotřebiče jsou v domácí kvalitě a pracují při napětí 230 V. Kromě solární technologie a velkoryse dimenzovaného akumulátorového systému SFC Energy je zajištěno autonomní a především výkonné napájení pomocí dieselového generátoru. Ten se zapíná samozřejmě jako poslední po využití solárních panelů a akumulátorů.

Nechybí ani příjemná toaleta a prostorná koupelna se sprchou, vše v nejvyšším standardu sanity z hlediska funkčnosti i designu. Dále podlahové vytápění, centrální vysavač, internetové připojení se speciálně řešeným wi-fi routerem, dvě televize, a další vychytávky, které znáte spíše z domova či luxusních hotelů. Vysouvací část levé boční stěny zvětšuje vnitřní prostor během stání karavanu.

Ladislav Černý
Diskuze (6)

Doporučujeme

26. 10. 2021 13:37
pro koho to je....
uz vim, pro zkuseneho ridice mestskeho busu nebo tiraka, co ma na ucte prebytecnyc 15 mega 😁
26. 10. 2021 12:09
Re: mimořádný v dynamice
Jo, na autobus slušná. To je vše
26. 10. 2021 12:08
Re: mimořádný v dynamice
Síly má úplně stejně jako 38 kW na 1800 kg. Nebo myslíš že pro Mercedesy fyzika neplatí ?
26. 10. 2021 11:35
Re: mimořádný v dynamice
Oth je to autobus tak více než 120 nepojede a dynamika bude slušná
Avatar - wakantanka
26. 10. 2021 07:34
Re: mimořádný v dynamice
Ale netrep, ten motor je z Actrosa čo plne naložený v súprave váži 44 ton. Bude záležať ako je to naprevodované, ale sily to má rozhodne dosť.