Martin Moravec z Letohradu a domácí Barbora Nováková vyhráli osmý ročník Sokolského půlmaratonu v Kunvaldu u Žamberka, v podhůří Orlických hor. Závod se uskutečnil za pravého podzimního počasí. Chladno, vítr a při startu i sprchlo a byl zařazen do Iscarex Cupu. Obrátková silniční trať se běžela dvakrát a byla to délkou poctivá půlka, ale navíc měla slušný součet stoupání – 400 metrů. Kopce byly dlouhé, táhlé, v každém „okruhu“ dva s délkou cca dva kilometry a několik kratších. Takže nic sprinterského.

Historie Kunvaldu je spojena se založením církve Jednotky bratrské v roce 1457. Nyní má i svoji běžeckou star. Žije zde Barbora Nováková, jedna z našich nejlepších maratonkyň, osobák má pod tři hodiny. Vyhrála i poslední tři ročníky Sokolského půlmaratonu a nejlepší čas zde má pod 1:30. „Před pěti lety to byl můj první běžecký závod, který mi naznačil, že bych mohla dobře běhat delší tratě,“ Tehdy zaběhla pod 1:40. Bára „Nowis“, její přezdívka, letos vyhrála třeba Bratislavský maraton a byla druhá v Ostravském. Pražský v květnu dala za 3:00:42. „Ráda bych to letos ještě pod tři zkusila, a proto pojedu na konci listopadu na maraton do Řecka.“

Traťové rekordy z třetího ročníku drží Filip Záveský z Iscarexu časem 1:14:21 a Taťána Metelková z Hradce Králové časem 1:26:03. Mezi vítězkami je dále Markéta Černá z Lanškrouna a dvakrát zde byla nejlepší Martina Vévodová, nyní Hrdinová, žijící nyní v Jablonném nad Orlicí.

Letošní ročník vyhrál za 1:24:21 Martin Moravec. Z jeho sourozenců stojí za zmínku sestra Klára, která běhá na špičkové úrovni dálkové závody na běžkách. Martin byl nejlepší i v prvním ročníku, kdy dosáhl času pod 1:21. Třetinu závodu měl soupeře v Tomáši Kynclovi z Holic – 1:27:29, nejlepší čtyřicátník. Celkově třetí byl Jiří Kylar, který na nedávném Vysockém krosovém odřel z třetího místa závod a projel bronz ve finiši – 1:27:45. Čtvrtý byl známý orienťák z Lohenic u Přelouče Petr Frosch – 1.29:39.

Bára Nowis běžela v úvodu kolem desátého místa, ale nakonec podala i v druhé půlce vyrovnaný výkon a bylo z toho celkové páté místo – 1:31:35. „Včera přišly nové boty, tak jsem je hned nasadila a jsou super. Navíc se mi dneska fakt běželo dobře. Jen škoda toho počasí. Chtěla jsem to dát pod hodinu a půl. Třeba to klapne v tom Řecku.“ Za Bárou doběhl nejlepší padesátník Roman Buriánek.

Druhou ženou na celkovém 25. místě byla Kateřina Pirklová z Letohradu, která má v Iscarexu skoro vyhrané ženy 45 – 54 let – 1:47:33. Hned za ní, ale po celý závod s řádným odstupem, doběhla Romana Barvínková ze Žamberka – 1:50:59, která více jak polovinu závodu běžela s oddílovou kolegyní Romanou Pavelcovou – 1:51:58, která průběžně nad 45 let nyní vede.

V Kunvaldu se také běžela poctivá čtvrtka se startem pět minut po půlce. Vyhrál František Fajfr za 44:16 a Blanka Vlková za 60:41.

Po skončení běžecké části se na trať půlky vydali závodníci na koloběžkách. Nejlepší byl za 49:53 Radoslav Maixner z Pardubic. V ženách uspěla z pořádajícího oddílu Sokol Kunvald Petra Fořtová – 58:41.

Souběžně s tímto závodem se uskutečnily v Náchodě „východočeské Běchovice“, kdysi největší masovka v kraji, kterou bohužel nyní trumfla jedna nezajímavá komerčárna. V tomto závodě Velké ceny východních Čech v bězích byl z Čechů nejlepší, celkově třetí, jistý vítěz soutěže Pavel Jelen z BK Náchod a Gabriela Veigertová z Jičína. Mimo absolutní bednu byla domácí Vendy Frintová a za ní doběhla obhájkyně prvenství ve Velké ceně a i průběžně vedoucí Deniska Kozáková z Hradce Králové.