Rozlehlý areál klášterů v Českém Krumlově obnovený z evropských dotací začne víc cílit na rodiny s dětmi

25. říjen 2021 15:05

Výstavy ilustrací, tvořivé herny i komerční pronájmy. Kláštery v Českém Krumlově se promění. Areál prošel díky Evropské unii obnovou za téměř 330 milionů korun. Po uplynutí pětileté doby udržitelnosti dotačního projektu začne víc cílit na rodiny s dětmi.

Město jako majitel chce zvýšit návštěvnost a snížit provozní náklady. Zastupitelé proto teď schválili nákup sbírky ilustrací za jeden milion eur. Ta vytvoří základ nového Centra umění dětem.

V prvním patře klášterů je nyní výstava prací ilustrátora Jindry Čapka. „Těchto 500 metrů čtverečních jsou prostory, které by měly být základem budoucího Centra umění pro děti. Jsme v takovém labyrintu chodeb, kde je celá řada nejrůznějších ilustrací, ale také spousta aktivit pro děti,“ ukazuje místostarosta Českého Krumlova Ivo Janoušek.

Zastupitelé před pár dny odsouhlasili nákup sbírky ilustrací od nakladatele Otakara Božejovského. Kolekce oceněná na jeden milion eur čítá téměř 600 originálů od 30 autorů z celého světa. „Jedná se o největší evropskou sbírku dětské knižní ilustrace. V ideálním případě bychom měli mít jednu až dvě výstavy, které budou doplněné nejrůznějšími herními prvky,“ dodává Ivo Janoušek.

Otakar Božejovský, spoluzakladatel švýcarského nakladatelství Bohem Press a český nakladatel, hledal v Česku umístění pro svoji sbírku ilustrací z dětských knih. Právě českokrumlovské kláštery se mu jeví jako ideální.

Sbírka je průřezem umělecké tvorby v dětských knihách a představuje evropskou ilustraci od 80. let 20. století do počátku 21. století. Pořízení sbírky by se mělo uskutečnit během pěti let s využitím dotačních programů ministerstva kultury a Jihočeského kraje. Vlastní zdroje města by dosáhly postupně necelých devíti milionů a externí zdroje sedmnácti milionů korun.

Zacílení na děti a pořízení ilustrací vítá i výtvarník Jindra Čapek, který žije v Českém Krumlově. „Tady budou mít super zážitek, protože uvidí ty věci v originále a potom jsou tady interaktivní prostory, kde děti mohou vyrobit vlastní knihu nebo malovat,“ myslí si.

Čtěte také

Před pandemií covidu kláštery navštěvovalo průměrně 70 tisíc lidí ročně. Město muselo provoz dotovat ročně částkou 10 milionů korun. To se má změnit. „Od pořízení sbírky si slibujeme zvýšení návštěvnosti o 15 tisíc lidí ročně. S tím budou spojené i vyšší tržby,“ uvádí Jan Vozábal, ředitel městského divadla, které kláštery provozuje.

Dlouholetým kritikem provozu klášterů je opoziční zastupitel Vojtěch Němec z Hnutí Krumlováci. Nákup sbírky ilustrací podpořil, ale chce výměnu managementu. „Ta sbírka má obrovský potenciál, takže když se to dobře nastaví, zpropaguje, věřím tomu, že by to mohlo být udržitelné. To manko osmi až dvanácti milionů tam ale bude znovu, pokud se něco nevymyslí. Bude třeba kontrolovat každý rok, jak to vypadá, jestli to splnilo účel. Já osobně bych považoval za obrovský úspěch, kdyby tam byla nula,“ komentuje.

Obnovený komplex zničených  klášterů minoritů a klarisek začal fungovat na konci roku 2015. Město ho muselo nekomerčně kvůli dotaci provozovat pět let. V kavárně si například návštěvník mohl dát jen nealkoholický nápoj a ubytovací část mohli využívat jen lidé, kteří se podíleli na připravovaném programu. V areálu jsou výstavy o životě ve středověku i interaktivní expozice pro děti. Teď město plánuje prostory také více pronajímat.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související