Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Katolický kněz měl na faře sexuálně zneužívat dívku (12): Dětská oběť promluvila o orálu

Kněz sexuálně zneužíval dívku (12), televize ho zastihla u jeho auta a vyzpovídala ho.
Kněz sexuálně zneužíval dívku (12), televize ho zastihla u jeho auta a vyzpovídala ho.  (Autor: Reprofoto/TV Markíza)
Autor: ran - 
25. října 2021
16:18

Skandál, který otřásá církví na Slovensku. Její představitelé o sexuálním zneužívání 12leté svěřenkyně katolického kněze podle všeho věděli, policii ale nic nehlásili. Dívka nyní promluvila na kameru televize Markíza.

Poměrně mladý slovenský katolický kněz zneužil 12letou dívku, k zakázanému počínání se dokonce přiznal. Představitelé katolické církve kolem něj o jeho činech podle všeho věděli, policii ale nic nenahlásili. Zneužívaná dívka a její rodiče překročení zákona nahlásili na policii až po nějaké době.

Zakázaná láska

Dívka navštěvovala církevní i nedělní školu, s místním kaplanem se tak seznámila během různých aktivit v církvi. Když si podle televize Markíza kněz získal dívčinu důvěru, začal si s ní psát a soukromě se s ní scházet. „Nosil mi dárky, pozval mě na palačinky,“ uvedla pro televizi dívka s tím, že kaplan o jejich vztahu mluvil jako o „zakázané lásce“. 

Jednou ji kněz vzal k sobě na faru, kde měli orální sex. „A hned jak to skončilo, řekl, že spolu musíme jít na zpověď,“ svěřila se pro televizi dívka. Kněz byl následně v interním církevním procesu z úřadu odvolán, před policii se ale případ nedostal, ani dívčini rodiče se nic nedozvěděli. U děvčete se později objevily posttraumatické stavy a rodičům se přiznala, co se stalo. Ti teprve celou věc úřadům nahlásili.

Televize Markíza kněze zastihla u jeho auta a vyzpovídala ho po svém. „Zamiloval jsem se,“ uvedl na kameru kaplan. „A potom už člověk podléhá. Já jsem přestal ten věkový rozdíl vnímat. Nezvládl jsem celibát,“ dodal muž, který už podle církevních pravidel kněze nikde dělat nemůže. Teď je však na řadě policie.

Jak na kameru uvedl jeden z představitelů církve, už dříve dívka podepsala, že si ona sama nepřeje, aby se informace o případu dostaly ven. Podle nových pravidel se ale nyní církev v podobných případech musí oběť zneužívání snažit přesvědčit, ať jde věc nahlásit na policii.     

Policie ve stejném městě řeší sexuální zneužívání i u jiného kněze. „Můžeme potvrdit, že policejní ředitelství vede vyšetřování ve dvou případech zneužívání nezletilých dívek,“ uvedla pro televizi policejní mluvčí. „Je potřebné udělat všechno pro to, aby se sexuální zneužívání dostalo z církve pryč,“ uzavřel představitel církve na kameru.  

Video  Blesk Podcast: Farář na Břeclavsku zneužíval školačku (10), vesnice zavrhla ji, jeho chrání!  - Jiří Marek
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání