Hlavní obsah

Při protestech proti převratu přišli v Súdánu o život tři lidé, 80 je zraněno

Foto: Profimedia.cz

Demonstrace v druhém největším súdánském městě Umm Durman.

Reklama

V Súdánu dnes při střelbě na protestu proti armádnímu puči přišli o život tři lidé a 80 je zraněno. Oznámili to tamní lékaři. Podle agentury Reuters do davu demonstrujících stříleli vojáci.

Článek

Generál Abdal Fattáh Burhán rozpustil přechodnou vládu, která měla zemi dovést k volbám po svržení někdejšího prezidenta Umara Bašíra. Předsedu přechodné vlády Abdalláha Hamduka vojáci drží na neznámém místě. Proti puči demonstrovaly tisíce lidí a armáda do davu začala střílet. Svaz lékařů, který průběžně oznamuje počty obětí, večer sdělil, že o život přišli tři lidé a 80 bylo zraněno.

Agentura Reuters oznámila, že byl zatčen šéf státní televize a že zaměstnanci centrální banky budou na protest proti převratu stávkovat.

USA pozastavily Súdánu finanční pomoc ve výši 700 milionů dolarů (15,5 miliardy korun). Předseda senátního zahraničního výboru Bob Menendez řekl, že převrat bude mít okamžité důsledky na súdánsko-americké vztahy a že USA by měly okamžitě změnit svou politiků vůči Súdánu. Ministerstvo zahraničí oznámilo, že bude třeba přehodnotit loňskou normalizaci vztahů Súdánu s Izraelem, kterou pomáhaly dojednat USA.

Bašír byl svržen před dvěma lety a vedení země se ujala přechodná vláda. S příštími volbami se počítalo na rok 2023. Přechodný kabinet tvořili vojáci a civilisté a za několik týdnů měla armáda jeho vedení předat civilistům. Burhán sdělil, že armáda nyní jmenuje novou, technokratickou vládu, ale dal podle agentury AP najevo, že hlavní moc zůstane v rukou armády.

Po dopoledním oznámení o zadržení Hamduka zaplavily ulice Chartúmu a nedalekého Umdurmánu tisíce nespokojených Súdánců. Demonstranti blokovali provoz a zapálili pneumatiky, vojáci se je snažili rozehnat slzným plynem.

Situaci sleduje se znepokojením mnoho zemí a také OSN nebo Liga arabských států a Africká unie.

Reklama

Související témata:

Doporučované