Případ, který ohrožoval Schillerovou, jde k soudu

Zeti ministryně stačilo zaplatit milion a pověst Aleny Schillerové byla uchráněna.

Pro mnohé se tahle kauza stala symbolem, že když má člověk peníze a moc, dokáže se z průšvihů vykoupit.

Státní zástupce po čtyřech letech vyšeřování včera obžaloval skupinu policistů, kteří vynášeli informace ze spisů a podnikatelů, kteří je od nich získávali. Jedno jméno ale na soupisce chybělo. David Rusňák.

Zeť ministryně financí David Rusňák byl jedním z obviněných a na lavici obžalovaných nyní neskončí jen proto, že se z kauzy vykoupil penězi. A také přiznal vinu a svědčil proti svým bývalým komplicům.


David Rusňák (druhý zprava) s manželkou Petrou a Andrejem Babišem Foto: Neovlivní.cz

Díky informacím ze spisů přitom podnikatel v podstatě online sledoval utajované vyšetřování, které proti němu kvůli podezření z obřího podvodu vedla policie. Nejméně dvanáctkrát získal informace z evidencí policie a státního zastupitelství.

Davida Rusňáka policie podle zjištění Neovlivní.cz vedla v pozici “nadřazeného” všem ostatním obviněným. Kriminalisté vycházeli z odposlechů, které u celé skupiny povolil soud.

Podle textu obvinění, které má redakce k dispozici, zeť ministryně zadával pokyny, jaké informace pro něj mají ostatní spoluobvinění získat. Jeho roli podle záznamů policistů ilustruje například rozhovor z 26. února 2016, kdy Rusňák v devět hodin ráno u spoluobviněného bývalého policisty Michala Ratajského urguje dodávku požadovaných informací. “Z pozice nadřazenosti Rusňák trval na obdržení výsledku v co nejkratší době,” zapsali si policisté k odposlechnutému hovoru.

Někdejší sponzor vládního hnutí ANO a kdysi též vlivný zákulisní hráč brněnské politiky Rusňák se během vyšetřování přiznal, že si takto nechával přes své známé vytáhnout informace ze spisů policie a státního zastupitelství.

Rusňáka zajímalo hlavně vyšetřování, které proti němu vedla protikorupční policie v Brně na přelomu let 2010 a 2011. Začala ho prověřovat v souvislosti s podezřením z podvodu se škodou 900 milionů a záhy začaly podle zjištění týmu olomouckých žalobců z policejního spisu unikat informace. Trvaly od 25. ledna 2011 až do 17. října 2011, jak stojí v obvinění Davida Rusňáka.

Policie tyto úniky připsala na základě digitálních stop Tereze Čoupkové, administrativní pracovnici brněnského krajského státního zastupitelství a přítelkyni bývalého elitního policisty Michala Ratajského. Jinak také obchodního partnera Davida Rusňáka. Všichni tři byli následně obviněni v rámci razie z roku 2017.

Žalobci mají podle dokumentů, které předali skupině obviněných, jasno: Čoupková vstupovala do policejního spisu uloženého v systému státního zastupitelství, protože ji tím pověřil její přítel Ratajský. A ten “tak činil naprosto zřejmě na vyžádání Davida Rusňáka a v jeho prospěch, ve snaze dosáhnout takového vývoje v prověřování sledované trestní věci, aby nebylo zahájeno jeho trestní stíhání.”

Prověřovaní kauza obřího podvodu nakonec skončila odložením, trestnou činnost Rusňáka se údajně nepodařilo prokázat.

Přes všechny tyto výše popsané skutečnosti, státní zástupce vyhověl Rusňákově žádosti a jeho stíhání podmíněně zastavil. Shodou okolností týden před tím, než se Rusňákova tchyně Alena Schillerová stala ministryní financí v tehdejší Babišově vládě. Státní zástupce Petr Šereda v rozhovoru pro Neovlivní.cz tehdy odmítl, že by s tím politika jakkoli souvisela.

Žalobce uvedl, že obviněný splňoval všechny podmínky institutu podmíněného zastavení. Ten byl zaveden pro ty trestné činy, u kterých je horní trestní sazba pět let. To přesně David Rusňák splňoval. Stejně jako podmínku dosavadní bezúhonnosti.

“Byla stanovena přiměřená zkušební doba a obviněný současně složil adekvátní finanční částku určenou na pomoc obětem trestné činnosti. Politické souvislosti v rozhodování nehrají žádnou roli,” odmítá státní zástupce Petr Šereda možnost, že by k Rusňákově podmínce vedla politika.

Faktem ale je, že pro Davida Rusňáka a potažmo hnutí ANO, které se jej po vypuknutí skandálu zbavilo, verdiktem žalobců případ skončil. A Alena Schillerová obsadila post ministryně.

Davida Rusňáka to celé stálo milion korun.

V rodině ministryně Aleny Schillerové ovšem nepodniká jen zeť David Rusňák. Podniká i její manžel. A jak píšeme v listopadovém časopise Neovlivní.cz porušoval u toho zákon. Magazín můžete už nyní objednávat v sekci PŘEDPLATNÉ.

Zdroj náhledové foto: Neovlivní.cz

Sdílet článekShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email