Dívčí škola v Anglii zavedla terapii smíchem, Facebook zvýšil čtvrtletní zisk

Ranní přehled

Ranní přehled Zdroj: E15

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Top události

Střelba v nákupním centru si vyžádala dva mrtvé

Nejméně dva mrtvé a čtyři zraněné, včetně jednoho policisty, si vyžádala střelba v nákupním středisku v Boise, hlavním městě amerického státu Idaho, uvedla dnes agentura AP s odvoláním na místní policii. Podezřelý ze střelby skončil ve vazbě. „V tuto chvíli předpokládáme, že se jednalo pouze o jediného střelce a že tento incident již nepředstavuje žádné nebezpečí pro širokou veřejnost,“ uvedla policie podle agentury DPA. O střelcových motivech nedokázala policie zatím nic uvést.

Úřady na tiskové konferenci uvedly, že policisté se s podezřelým dostali do přestřelky. Většina nákupního střediska byla vyklizena, ale policisté stále pátrají po případných dalších obětech.

Na dívčí škole vyučují smích

Dívčí škola v Brightonu, kde školně ročně vyjde až na 15 tisíc liber (456 tisíc korun), pro své žačky zavedla takzvanou terapii smíchem. Vzdělávací instituce doufá, že hodinu dlouhé lekce smíchu zmírní úzkost, kterou v dětech mohly vyvolat dlouhé uzávěry způsobené pandemií covidu-19, napsal list The Times. Téměř 200 tisíc dospívajících dostalo v posledních třech měsících žádanku na vyšetření k odborníkům na duševní problémy, uvedla zpráva britské profesní organizace psychiatrů (Royal College of Psychiatrists). To je téměř třikrát více, než organizace zaznamenala před pandemií. Britská vláda již oznámila, že na podporu duševního zdraví na školách vyhradí 17 milionů liber (517 milionů korun).

Výzkumy ukazují, že smích snižuje hladinu kortizolu, hlavního „stresového“ hormonu v lidském těle, a zvyšuje produkci endorfinů, které přispívají k pocitu štěstí a zmírňují bolest či napětí. Může také posílit imunitní systém.

Baldwinova zbraň vystřelila, když cvičil tasení revolveru

Americký herec Alec Baldwin minulý týden během zkoušky při natáčení filmu Rust trénoval tasení revolveru a namířil ho na kameru, když zazněl výstřel. Vyplývá to ze soudních záznamů, které podle serveru BBC News zahrnují místopřísežná prohlášení režiséra Joela Souzy a kameramana Reida Russella. Zbraň, která sloužila jako rekvizita, však obsahovala ostrý náboj a Baldwin zastřelil dvaačtyřicetiletou kameramanku Halynu Hutchinsovou a zranil osmačtyřicetiletého režiséra Souzu.

Baldwin dostal zbraň a bylo mu řečeno, že není nabitá, píše BBC News s odkazem na soudní záznamy. Režisér uvedl, že herec seděl v kostelní lavici a nacvičoval tasení zbraně, uvádí se dokumentech. Souza v tu chvíli nahlížel přes rameno Hutchinsové, když uslyšel něco, co znělo jako „bič a pak hlasité prásknutí“. Rána zasáhla kameramanku do hrudi.

„Joel si pak matně vzpomíná, že si (Hutchinsová) stěžovala na břicho,“ uvádí se v záznamech. Poté začala klopýtat a někdo jí pomohl lehnout si na zem. Podle kameramana Russella, který byl vedle ní, si stěžovala, že necítí nohy. Kameramanka zemřela po převozu do nemocnice. Raněného režiséra později zdravotníci z nemocnice propustili.

Z trhů a burz

Facebook zvýšil čtvrtletní zisk

Americký provozovatel internetové sociální sítě Facebook ve třetím čtvrtletí meziročně zvýšil čistý zisk o 17 procent na 9,2 miliardy dolarů (přes 200 miliard korun). Čtvrtletní tržby společnosti stouply o 35 procent na 29 miliard dolarů, zaostaly však za očekáváním analytiků, napsala agentura Reuters. Firma navíc varovala, že na její digitální aktivity budou mít v nynějším čtvrtletí negativní vliv nová pravidla společnosti Apple ohledně ochrany osobních údajů.

Facebook předpověděl, že jeho tržby se budou ve čtvrtém čtvrtletí pohybovat v rozpětí od 31,5 do 34 miliard dolarů. Je tak pesimističtější než analytici, kteří v průzkumu firmy Refinitiv tyto tržby odhadli v průměru na 34,84 miliardy dolarů.

„Náš výhled odráží značnou nejistotu, které ve čtvrtém čtvrtletí čelíme vzhledem k pokračujícím negativním dopadům plynoucím ze změn u (operačního systému) iOS 14 firmy Apple i vzhledem k makroekonomickým faktorům a faktorům souvisejícím s covidem,“ uvedl Facebook ve své výsledkové zprávě.

Americké akcie rekordně posílili

Americké akcie dnes posílily, jejich indexy Dow Jones a S&P 500 se tak vyšplhaly na nová rekordní maxima. K růstu velkou měrou přispěly akcie výrobce elektromobilů Tesla, jehož tržní hodnota poprvé překonala hranici jednoho bilionu dolarů (přes 22 bilionů korun). Pozornost investorů se nyní upírá k hospodářským výsledkům, které tento týden představí řada významných amerických podniků.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, si dnes připsal 0,18 procenta a uzavřel obchodování na 35741,15 bodu. Širší index S&P 500 vzrostl o 0,47 procenta na 4566,48 bodu a index Nasdaq Composite, v němž je zastoupeno mnoho firem z odvětví vyspělých technologií, se zvýšil o 0,90 procenta na 15.226,71 bodu.

Tweet dne

„Japonská princezna Mako se provdala za svého univerzitního spolužáka Kei Komuro, píše Imperial Household Agency, celý obřad byl po letech sporů držen v tichosti.“

Japonská princezna Mako, císařova neteř, se v úterý provdala za svého bývalého spolužáka z univerzity Keie Komuru. Sňatek, který rozdělil veřejné mínění, se kvůli finančnímu sporu budoucí tchýně odkládal tři roky, uvedly tiskové agentury. Třicetiletá Mako přišla sňatkem s prostým vrstevníkem o titul a postavení. Sňatek byl uzavřen předložením dokumentů na místním úřadě. Žádná hostina se nekonala.

Novomanželé budou žít ve Spojených státech, kde má Komuro práci v advokátní kanceláři, uvedla agentura Reuters. Připomněla, že ženy z císařské rodiny, které se provdají za prosté občany, se musí zařadit mezi obyčejné občany.

Stane se dnes

  • Pokračují jednání mezi britskou vládou a Evropskou komisí o tzv. severoirském protokolu, který je součástí dohody o brexitu.
  • Uskuteční se mimořádné jednání ministrů energetiky členských zemí Evropské unie. Hovořit budou o možných opatření proti rychle rostoucím cenám energií.
  • V Berlíně proběhne ustavující zasedání nového Spolkového sněmu, kterým automaticky končí původní mandát spolkové vlády kancléřky Angely Merkelové. Její vláda nicméně nadále pokračuje, a to do jmenování budoucího kabinetu.
  • Tchajwanský ministr zahraničí Joseph Wu během návštěvy Slovenska vystoupí na konferenci o globální ekonomické spolupráci po epidemii nemoci covid-19, kterou organizuje nevládní organizace Globsec.
  • Americká internetová společnost Twitter zveřejní hospodářské výsledky za třetí čtvrtletí.
  • Americká společnost Microsoft zveřejní výsledky hospodaření za první čtvrtletí finančního roku 2022.