Nabitý víkend Ralex-Sportu

Prostřední říjnový víkend Ralex-Sport bojoval na dvou frontách. Posádka Štefan – Vichtora na 3-Städte-Rallye.

Zbytek týmu servisoval Opel Adam cupy na Rally Morava.

David Štefan a Ondřej Vichtora se v rámci reprezentace ČR zúčastnili 3-Städte-Rallye 2021. 57. ročník 3-Städte-Rallye se po roční covidové pauze uskutečnil podruhé v okrese Freyung-Grafenau a kromě německého a rakouského národního šampionátu zahrnoval také European Rally Trophy, Mitropa Rally Cup, ADAC Rallye Masters a poprvé ADAC Opel e-Rally Cup. Téměř 170 asfaltových kilometrů bylo rozděleno do 13 rychlostních zkoušek. Více než 15 000 diváků sledovalo akci v osmi fanouškovských zónách.

Čtvrtečními technickými přejímkami prošlo 100 aut, z toho 43 posádek bylo přihlášeno do European Rally Trophy – Central Rally Trophy, v naší kategorii RC4 byla celá čtvrtina celkově přihlášených posádek.


Foto: Sascha Dörrenbächer

V pátek kluci začali celkem opatrně, možná až moc a bylo z toho třetí místo v třídě. Na devítikilometrové okruhové RZ3 v prostorách partnera rally Knaus Tabbert AG trochu ztratili. Po servisu se opakovaly první dvě RZ. První noční RZ byla po havárii zrušená a následovala hodně těžká RZ Klafferstrass, která byla v první průjezdu zrušena a kluci ji jeli tedy prvně za tmy. Měli několik krizovek a tempo bylo velmi špatné. Po RZ byla nálada na bodu mrazu a vyskytla se touha jet domů. Ukázalo se však, že zajeli druhý čas 5 vteřin za prvním Raffaelem Sulzingerem, který třídu RC4 vyhrál jak v pátek, tak v sobotu. Páteční noc Ralex-Sport přenocoval na druhém místě v rámci RC4, na stejném místě německých i rakouských dvojkolek a 18. místě absolutně.

V sobotu ráno se začalo hodně rychlou okruhovou zkouškou. Celou RZ se ve vysoké rychlosti hrozně klepalo auto a zhoršovalo se to. Kluci museli chvilku zpomalit a David dokonce přemýšlel, že zastaví a zkontroluje auto. Naštěstí chvění trochu přestalo a dalo se pokračovat. Závod pokračoval na rakouské straně v Kollerschlagu a Julbachu. Na předposlední RZ, která se jela jako powerstage, bohužel David nedokázal zabrzdit do odbočení a trochu ztratili. Ve finále to byl propad na třetí místo. Do poslední RZ kluci šli s jasným cílem, dojet.


Foto: Sascha Dörrenbächer

Cílovou rampu na náměstí Freyung přejeli jako 15. posádka absolutně a třetí v rámci FIA European Trophy – Central Rally Trophy, čímž si David upevnil vedení v šampionátu ERT2, kdy ho před posledním podnikem v Lausitzu může sesadit z prvního místa pouze Marko Grosi.

Druhá část Ralex-Sportu ten samý víkend servisovala cupy na Futures Contproduct Rally Morava. Bohužel již od pátku byl závod pro posádky náročný, když seznamovací jízdy probíhaly za husté mlhy. Závod začal havárií Honzy Pilaře s Jirkou Kalkusem, kdy šlo auto po dvou kilometrech bokem do lesa. Naštěstí oba odešli po svých, ač to Honza vzal přes rentgen v Olomouci. Jelikož bylo auto hlubokém příkopu, nechalo se vyproštění až po druhém průjezdu. RZ se pro ostatní auta zrušila a jezdci dostali čas Toma Arnošta, který však už ztrácel 15,7 sekundy. Ten se první sekci vůbec v autě necítil. Bohužel v druhé sekci se mu nepodařilo o moc zlepšit a Tomáš s Matyášem Jeriem odjížděli ze Šternberka jako poslední v rámci cupu.

Ani Dominik Šulc a Ondra Picka také neměli štěstí, když se v RZ3 smykem otočili do protisměru a museli couvat. To mělo za následek pád z druhého místa na čtvrté, které jim zůstalo až na cílovou rampu. Šanci na další pódiu si pak pokazili špatnou volbou pneumatik do druhé sekce.

Na Rally Morava se Jaroslav Petráš s Petrem Jindrou stali vítězi Čermák a Hrachovec ADAM Cupu 2021. O dalších příčkách ale není vůbec rozhodnuto. A k dispozici bude velká nálož bodů. Na závěrečném podniku ve Vsetíně totiž budou chybět jak vítězové Petráš s Jindrou, tak Pilař s Kalkusem. Přesto to bude závod velice těžký. Na startu uvidíme 10 cupových vozů. Na české tratě se po nehodě na Kopné vrací Piotr Krotoszyński. Premiérově uvidíme s cupem Ondřeje Studénku. Nejspíš mimo pohár se představí Tomáš Herold, který svého Adama provětrá teprve podruhé.

Na Rally Vsetín se představí kromě cupů i posádka Davidů Štefan-Krofta, kteří se poperou o umístění v absolutním pořadí rallysprint série. Ani oni to nebudou mít v třídě 5 jednoduché, protože budou mít za soupeře i Jaromíra Tarabuse, který jel na Barumce s Rally4 famózně.

Přijedete se podívat na finálové boje?

Kdo nestihne v sobotu dojet do Vsetína, na toho se těšíme v neděli Praze na desátém ročníku Prague Car Festival v PVA EXPO PRAHA Letňany. Od půl čtvrté můžete debatovat s Davidem a Rendou Dohnalem.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!