REKLAMA
Hledat
Mapa cennemovitostí v ČR
estav.tvnový videoportál
Všechna témata

Bohumín chystá v centru města 39 parcel pro rodinnou zástavbu

Bohumín na Karvinsku začal v centru města připravovat pozemky pro rodinnou zástavbu. V lokalitě Petra Cingra bude 39 zasíťovaných parcel pro výstavbu rodinných domů. První z nich by město chtělo zájemcům nabídnout ve veřejné dražbě začátkem příštího roku.
Stavba, ilustrační obrázek, Zdroj: fotolia
Stavba, ilustrační obrázek, Zdroj: fotolia

Zájemci se budou moci zapojit do licitace o 12 parcel, které vznikají v místech bývalé bytové kolonie. Vybydlené domy nechalo město zbourat a připravilo projekt, který během následujícího roku promění celou oblast na pomezí Pudlova, Nového Bohumína a Starého Bohumína. "První část parcel by mohla jít na trh po novém roce. Každá jednotlivá parcela bude mít svůj popis včetně historických zátěží, se kterými je nutné při výstavbě počítat. Přestože dokončení celého projektu je plánováno až na podzim příštího roku, chceme dát lidem možnost koupit si pozemek s předstihem, aby si mohli připravit projektovou dokumentaci na stavbu svého rodinného domu," uvedl starosta Petr Vícha (ČSSD).

Stavební práce na nezastavěné ploše už začaly. Budovat se budou přívody vody, plynu a elektřiny a také kanalizace. Počítá se rovněž s výstavbou nové komunikace včetně veřejného osvětlení. Oblast musí být rovněž odvodněna. Na závěr se v místě chystá také výsadba zeleně a vybudování dvou dětských hřišť. Upravena budou rovněž veřejná prostranství, a za budoucími rodinnými domy tak vznikne menší park s vodní plochou. Náklady na projekt přesáhnou 60 milionů korun.

Vyvolávací cenu parcel, které půjdou do veřejné dražby, město zatím nestanovilo. "Za pozemky, které se dříve v Bohumíně prodávaly za zhruba 600 korun (za metr čtvereční), jsou nyní lidé ochotni zaplatit dvojnásobek. Předpokládáme, že cenu stanovíme tak, aby odrážela současnou situaci. Rozloha parcel není jednotná, pohybuje se od 750 do 1450 metrů čtverečních. Podle našich odhadů bychom mohli za jednu parcelu utržit v průměru jeden milion korun," uvedl Vícha.

Město očekává, že pozemky by mohly být atraktivní zvláště pro rodiny s dětmi, protože v docházkové vzdálenosti je školka i škola, poblíž jsou i obchody, restaurace a autobusová zastávka. Pro město je podle jeho vedení důležité, aby lidé postavili domy co nejdříve. "Konkrétní termín bude součástí podmínek prodeje. Máme povinnost vůči správcům sítí a také vůči dotačnímu titulu. Na projekt se nám podařilo získat dotaci z ministerstva pro místní rozvoj, konkrétně 80.000 korun na každou parcelu. Pokud bychom závazkům, které z dotace vyplývají, nedostáli, museli bychom peníze vracet," doplnil starosta.

Sdílet / hodnotit tento článek

Přečtěte si více k tématu Pozemky a parcely

Zdroj: AdobeStock – ParinApril

Nový stavební zákon: Jak probíhá řízení o povolení stavby? Jaké námitky a v jakých lhůtách lze uplatnit?

Jak probíhá řízení o povolení stavby podle nového stavebního zákona č. 283/2021 Sb.? Řízení se zahajuje na žádost, co se děje potom? Kdy úřad přistoupí k ústnímu projednání? A kdy k veřejnému? Kdo je jeho účastníkem? Jaké připomínky a námitky mohou účastníci či veřejnost vznášet? A jaké jsou lhůty? Co všechno…

Zdroj: AdobeStock – Dmitry

Nový stavební zákon: Co je a není potřeba k žádosti o stavební povolení? Jak na zahájení řízení o povolení záměru dle nového zákona?

Jak povolit stavbu podle nového stavebního zákona č. 283/2021 Sb.? Povolovací řízení se zahajuje žádostí. Co musí žádost o povolení stavebního záměru obsahovat? A co na rozdíl od staré legislativy obsahovat nemusí? Nová legislativa jde vstříc digitalizaci a zrychlení povolovacího procesu.…

REKLAMA