O očkování na Vysočině stoupl zájem, v Meziříčí se na všechny nedostalo

  12:10
Zájem o očkování proti koronaviru na Vysočině výrazně roste. Například ve Velkém Meziříčí se ani nedostalo na všechny lidi, kteří přišli k mobilnímu očkovacímu týmu bez předchozí registrace. Vakcínu tam obdrželo 175 lidí. Zároveň v kraji přibývá nakažených a nemocnice preventivně zakazují návštěvy.

Stříbrný karavan s vakcínami brázdí Vysočinu už od srpna. Zatímco v minulých týdnech a měsících byl zájem o očkování pro neregistrované spíše sporadický, nyní rapidně stoupá. Ve Velkém Meziříčí se na všechny zájemce ani nedostalo. | foto: Kraj Vysočina

Zvýšený zájem o očkování se začal projevovat poté, co členové vlády začali hovořit o tom, že se přestane hradit testování z veřejného zdravotního pojištění a že se změní délka platnosti testů.

„Pozorujeme až 300násobný zájem o očkování, a to jak u prvoočkovaných, tak u seniorů, kteří si přicházejí pro třetí, posilující dávku,“ uvedla Šárka Halaštová z organizace Podané ruce. Mobilní týmy této společnosti očkují ve vybraných obcích a městech zájemce bez předchozí registrace.

Dlouhá fronta s přibližně 250 lidmi se vytvořila v neděli před Jupiter clubem ve Velkém Meziříčí, kam vakcinační tým dorazil. Tentokrát ale neodcházeli všichni spokojení.

Když vakcinační karavan přijel do Velkého Meziříčí začátkem října poprvé, byl zájem lidí minimální a očkovalo se jenom v jednotkách případů. V neděli však byly z jednotek stovky.

Očkovací tým se do Meziříčí vrátí v pátek

„Nebyli na takový nápor připraveni. Počítali, že budou očkovat hlavně druhou a třetí dávkou,“ vysvětloval velkomeziříčský starosta Alexandros Kaminaras, proč se na všechny nedostalo.

Zároveň odmítl, že by za to město neslo odpovědnost. „Město nemělo jakýkoliv vliv na kvalitu ani průběh poskytování této služby a nemělo vliv na počet vakcín, které s sebou očkovací tým přivezl. Město dalo pouze souhlas s poskytnutím služby,“ konstatoval.

Podle starosty musí lidé, kteří se jdou očkovat bez registrace, s jistým rizikem počítat.

„Je pochopitelné, že když někdo čeká několik hodin a odejde s nepořízenou, tak je naštvaný a hledá viníka. My jsme ale jako jedno z mála menších měst od května do srpna zajišťovali očkovací místo s veškerým pohodlím. Pokud se nyní rozhodnou očkovat bez registrace, nese to riziko, které se projevilo,“ poznamenal.

Mobilní tým Podaných rukou se do Velkého Meziříčí proto vypraví znovu, a to tento pátek. „Budou v posílené sestavě a s větším počtem vakcín, aby potřeba byla uspokojena,“ dodal starosta Kaminaras.

Třikrát víc nakažených než v minulém týdnu

Trend posledních týdnů pokračuje a počet pozitivně testovaných na koronavirus v kraji stoupá. Zatím nejpočetnější skupinu osob s covidem19 za poslední dny laboratoře odhalily v úterý, kdy byl virus prokázán u 312 osob. To je třikrát tolik než v minulém týdnu, kdy se počet pozitivních tetů pohyboval lehce nad stovkou.

V přepočtu na sto tisíc obyvatel bylo za posledních sedm dní v kraji celkem 198 pozitivních. V porovnání s ostatními částmi republiky však patří Vysočina stále k těm méně postiženým.

„Onemocnění se nejvíc dotýká dětí od šesti do 11 a od dvanácti do 15 let. V minulém týdnu se v karanténě ocitlo 1 140 dětí ze 37 škol na Vysočině,“ uvedla krajská epidemioložka Hana Pavlasová.

Ohniska jsou především ve školních kolektivech. Minulý týden byla v tomto ohledu nejhorší situace na Pelhřimovsku, konkrétně na základní škole v Kamenici nad Lipou. „Teď už se tam situace uklidnila a nyní je větší počet pozitivních v Jihlavě,“ dodala Pavlasová.

Nemocnice a domovy seniorů zakazují návštěvy

Vzrůstají i počty hospitalizovaných s covidem-19. „V nemocnicích máme na standardních lůžkách 29 osob. Dvě jsou na umělé plicní ventilaci a dvě na JIP. Nejvíc pacientů je nyní v jihlavské nemocnici,“ uvedl začátkem týdne náměstek hejtmana Vladimír Novotný. Dnes již nemocnice hlásí celkem 38 hospitalizovaných s covidem.

Kromě koronaviru na Vysočině také dále sílí epidemie klasických respiračních onemocnění. Návštěvy již zakázaly například nemocnice v Jihlavě, Pelhřimově a v Mostištích. Ode dneška se připojí k zákazu návštěv také havlíčkobrodská a třebíčská nemocnice.

Omezení se týká i některých domovů pro seniory. Například ve Velkém Meziříčí, Velké Bíteši, Pelhřimově, Telči či v Alzheimer centru Jihlava.

Festival dokumentů začal, ale svatý Martin nebude

Mezinárodní festival dokumentárních filmů má testovací místo v jihlavské Divadelní ulici.

Dvě velké kulturní akce v Jihlavě, v téměř stejném termínu, kterých se účastní tisíce lidí. Jedna se konat bude a druhá ne.

„V čem je rozdíl? Těšili jsme se na akci pro rodiny s dětmi,“ ptají se lidé na sociálních sítích, když komentují, že se ani letos kvůli koronaviru neuskuteční oblíbený průvod svatého Martina, zatímco Mezinárodní festival dokumentárních filmů včera odstartoval.

Důvodem jsou epidemická opatření a především jejich dodržování. V předchozích letech svatomartinský průvod v ulicích krajského města sledovalo pět až 7 tisíc lidí. Nyní by jich mělo být podle pravidel do dvou tisíc.

„Na Masarykově náměstí není možné zajistit omezený počet návštěvníků a kontrolu očkovacích certifikátů, klinických příznaků či testování,“ vypočítává radní města Silvie Čermáková důvody, které stoply přípravy akce. Zároveň poznamenala, že průvod se chystal do posledních okamžiků a byl už znám i jeho program.

To Mezinárodní festival dokumentárních filmů, který včera odstartoval, má i svůj vlastní testovací stan pro odběr PCR a antigenních testů. „Spojili jsme se s agenturou, která zajišťuje kulturní akce z hlediska testování. Podíleli se například i na karlovarském filmovém festivalu,“ připomíná ředitel přehlídky Marek Hovorka.

Do festivalových kinosálů a na další části programu jsou vpouštěni jenom osoby, které prokážou bezinfekčnost. A to buď certifikátem o ukončeném očkování, nebo platným negativním výsledkem testu.

„Kdo podmínky splní, dostane na akreditaci barevnou nálepku. Pro každý den je jiná barva a není jednoduché je padělat. Nutná je i rouška ve všech uzavřených prostorách,“ říká Hovorka.

Na to, jak organizátoři festivalu jednotlivá nařízení dodržují, chtějí dohlédnout i hygienici. Ti se dle slov krajské epidemioložky Hany Pavlasové chystají na akci dělat namátkové kontroly.