InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Čarodějnické odpoledne

    Čtvrtek 25.4 15:00 - Jihočeská vědecká knihovna - pobočka Na Sadech, České Budějovice

  • Tvořivý rok – gravírování

    Čtvrtek 25.4 16:00 - Jihočeská vědecká knihovna - pobočka Čtyři Dvory, Emy Destinové 46, České Budějovice

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Klarinetový soubor Prachatice slavil koncertem v městském divadle

 Autor: Foto Zdeněk Přibyl

    Autor: Foto Zdeněk Přibyl

PRACHATICE - Působivý koncert k patnáctým narozeninám Klarinetového souboru Prachatice se odehrál v pátek 22. října v městském divadle. Prachatičtí klarinetisté mohli přivítat i své hosty a přátele, a to vše díky příspěvku Grant 2021. I letos jej soubor získal od města Prachatice.

 

Za zvuků první svižné skladby odhalila na jevišti rozhrnující se opona nejprve zpěvačku souboru Petru Sovovou a poté i muzikanty - klarinetisty Jana Hovorku, Petra Chalupského, Tomáše Janouška a Víta Neužila s basklarinetem. Umělecký vedoucí souboru Jan Hovorka přivítal posluchače. Připomněl, že soubor už je po patnácti letech vlastně dospělý a sdělil jim, co je o slavnostním večeru čeká.

První část koncertu patřila především hostům. Postupně se představili klavíristka Drahoslava Satorová a mladí klarinetisté Jakub Novotný, Vítek Krbeček, Tomáš Mayer a spolu s nimi i básnířka a scénáristka Marcela Haspeklová. Všichni za své výkony sklidili uznalý potlesk obecenstva.

V druhé půli koncertu předvedl Klarinetový soubor Prachatice obecenstvu, proč si ve své patnáctileté existenci vysloužil na tuzemských i mezinárodních hudebních soutěžích už dvaadvacetkrát vítězné Zlaté pásmo. Na jevišti prachatického divadla se skladby klasiky, současnosti i úplné novinky, které tu měly premiéru, střídaly se špičkovými klarinetovými duety a sólovými výstupy. Posluchače si získala i řada působivých melodramů s přednesem Marcely Haspeklové a Janem Hovorkou u klavíru.

S postupujícím večerem umělců na pódiu přibývalo - přidalo se k nim lyrické i rozverné příležitostné pěvecké uskupení Koko koko kolegyně, které tvoří současné i bývalé učitelky a studentky Střední pedagogické školy v Prachaticích.

Atmosféru vydařeného narozeninového koncertu přibližuje fotoreportáž Zdeňka Přibyla. 

 

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace