Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno 21°C

Podcast: Vražedná vybíjená. Proč Hru na oliheň nelze nedokoukat?

Video se připravuje ...
Autor: jim - 
28. října 2021
05:00

Jihokorejský seriál Hra na oliheň viděly na Netflixu desítky milionů lidí na celém světě a další fanoušci pořád přibývají. Hned v prvním díle během nevinně vyhlížející dětské hry robotická panenka s pohybovými senzory pokosí přes polovinu soutěžících. Brutální hra o pohádkové bohatství tak pro smolaře dostane nový rozměr. Proč se z devítidílného seriálu stal takový fenomén, rozkryl redaktor Blesku Ivan D. Hladík v Blesk Podcast.

Když se 456 hráčů přesunuje křiklavě barevným schodištěm, které vypadá spíš jako bludiště pro panenky, než schody k možné smrti, mnozí ze soutěžících ještě vtipkují. Robotická panenka pak spustí jihokorejskou variantu „Cukr, káva, limonáda“ a jakmile otočí hlavu zpět od stromu k soutěžícím a zaregistruje pohyb jednoho účastníka, ozve se výstřel. Když se nejbližší muž k postřelenému přiblíží a zjistí, že je člověk mrtvý, spustí se obří panika a po první hře zůstane na písku ležet 255 mrtvých nebo smrtelně poraněných lidí.

Podobně násilných her a brutálních smrtí se divák dočká během dalších osmi dílů opravdu mnoho. Podle filmového znalce Hladíka ale pravý úspěch seriálu netkví v bezhlavém a brutálním zabíjení: „Ve Hře na oliheň je násilí sice šokující, ale kupodivu funguje jako zesilovač příběhu. Nepůsobí prvoplánově, umocňuje situace, v nichž postavy jsou. Primárně nejde o násilí. Hrdinové jsou postavení do situací, kdy jim jde o život a akcentuje to jejich povahy,“ vysvětluje redaktor a recenzent Blesku.

Ohýbání pravidel

Hráči jsou do soutěže pro pobavení drahé klientely oslovovaní ve chvílích, kdy se topí v obřích dluzích nebo hledají způsob, jak se rychle dostat k penězům. Sám režisér a scénárista seriálu Dong-hyeok Hwang napsal Hru na oliheň v roce 2008, když byl ve finanční nouzi. Podle Ivana D. Hladíka je právě proto celá zápletka pochopitelná pro kohokoliv na planetě. „Troufnu si říct, že jsme se všichni dostali do situace, která byla v té době nad naše síly a v takových momentech mají lidé tendenci si ohýbat vlastní nebo morální pravidla, kterými se jindy řídí. A pokud se dostaneme do nějaké krize, někdo přijde a nabízí nám řešení, tak jej vyslechneme,“ jmenuje další důvod, proč je seriál blízký a pochopitelný lidem z různých zemí.

I samy postavy jsou dle Hladíka charakterově podobné různým lidem, jež můžeme rozpoznávat ve svém okolí. Diváci tak mohou sympatizovat s různými přístupy, jak se soutěžící snaží vyhrát a zároveň přežít. Když k seriálu připočítáme výbornou hudbu, efektní střih, skvělé herecké výkony, různé symboly a mnoho nevysvětlených tajemství - ať už původ strážců s černými maskami s geometrickými obrazci, identitu jejich šéfa nebo jaktože můžou umírat desítky lidí a nikdo to nevyšetřuje. Tak v tu chvíli dostanete komplexní mix, proč se neodlepíte od obrazovky.

Proč lidé spojují Hru na oliheň s koronavirovou pandemií, jak to vypadá s pokračováním seriálu a mnoho dalšího, prozradil Ivan D. Hladík v Blesk Podcast:

Video Blesk Podcast: Vražedná vybíjená. Proč Hru na oliheň nelze nedokoukat? - Jiří Marek
Video se připravuje ...

nenech ( 28. října 2021 11:13 )

Já to nevidět, tak z tohohle článku radost tedy nemám - co takhle to převyprávět komplet? Děj zase tak moc složitý není? ))
No a nedokoukat se to dá a bylo by to asi i rozumnější, protože kvalita, logika a smysluplnost klesá směrem ke konci exponenciálně.

brano34 ( 28. října 2021 10:00 )

Záměr tvůrců filmu překonal všechny mrtvé Arnolda. Genocidu-etnocidu ve filmu zdokumentovalo již hitlerovské Německo - Nic nového pod sluncem.

Zobrazit celou diskusi