Čtvrtek 28. březen 2024 09:10
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Dukascopy new
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Dukascopy new

Meziroční růst české ekonomiky ve 3. čtvrtletí podle odhadů zpomalil

28.10.2021 08:42  Autor: Tým FXstreet.cz  Sekce: Tradingové analýzy a zprávy   Tisk


Česká ekonomika ve třetím čtvrtletí podle odhadů analytiků oslovených ČTK stoupla o 2,8 až 3,4 procenta. Mezičtvrtletně by měla vykázat růst mírně pod dvěma procenty. Za růstem ekonomiky je podle ekonomů především spotřeba domácností a oživení investiční aktivity firem. Naopak růst ekonomiky tlumil vývoj zahraničního obchodu a průmyslu kvůli omezeným dodávkám. Český statistický úřad zveřejní první předběžný odhad HDP za 3. čtvrtletí v pátek. Ve druhém čtvrtletí česká ekonomika meziročně stoupla o 8,1 procenta a mezičtvrtletně o jedno procento.

"Ze strany poptávky došlo k výraznému oživení ve spotřebě domácností, danému jednak rychlým růstem čistých příjmů a jednak realizací části odložené spotřeby z doby lockdownu v české ekonomice. Mírně rostly zřejmě také podnikové investice a výrazněji rostly zásoby s tím, jak se podniky snažily vytvořit si nárazník pro případ výpadků v zásobování," uvedl například hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Čistý export podle něj tentokrát působil na HDP záporně.

Růst domácí ekonomiky ve třetím čtvrtletí bude podle analytika společnosti Akcenta Miroslava Nováka pravděpodobně pozvolnější, než se ještě na začátku září očekávalo. "Hlavním důvodem je slabší výkon průmyslu, což platí primárně pro automobilový sektor. Zatímco hospodářské oživení po kritickém druhém čtvrtletí loňského roku táhl především průmysl, tak hlavním motorem domácí ekonomiky se nyní stává spotřeba domácností, respektive služby," uvedl. Zároveň je podle něj nepravděpodobné, že spotřeba domácností bude schopna plně kompenzovat výpadek průmyslu ve čtvrtém čtvrtletí. Důvodem bude rostoucí inflace, která pravděpodobně bude spotřebu domácností omezovat.

"U HDP za třetí čtvrtletí bude rozhodující, do jaké míry byl rozjezd spotřeby domácností v letních měsících neutralizován zádrhely v průmyslu, především výroby automobilů, a dále také zahraničním obchodem," upozornil analytik Raiffeisenbank David Vagenknecht. Dodal, že ekonomika podle měsíčních ukazatelů i průzkumů mezi spotřebiteli a podniky ve třetím čtvrtletí pokračovala v oživení. "K dohánění ztrát docházelo za teplého počasí a absence lockdownů především ve službách," dodal.

Poslední celosvětový vývoj vede již některé ekonomy k revidování odhadů vývoje ekonomiky za celý rok. Například Komerční banka očekává, že za celý rok stoupne HDP o 1,9 procenta, přičemž původní odhady počítaly s 4,2 procenta. "Dosažení předpandemické úrovně se tak zhruba o tři čtvrtě roku odkládá, a to do druhé poloviny příštího roku," uvedl hlavní ekonom Komerční banky Jan Vejmělek. Vyostření problému s nedostatkem komponent zejména v průmyslu a stavebnictví podle něj znamená, že ekonomický růst se během třetího čtvrtletí v podstatě zastavil.

Zdroj: Reuters, ČTK, UniCredit Bank, Akcenta, Raiffeisenbank, Komerční banka

Sdílení článku: 
   

 

Čtěte více

  • Meziroční míra inflace v Německu zpomalila
    Meziroční míra inflace v Německu v lednu nečekaně zpomalila na 1,4 procenta, přitom analytici čekali, že zůstane na 1,6 procenta. Meziměsíčně ceny podle údajů harmonizovaných s metodikou výpočtu Evropské unie o procento klesly. Vyplývá to z rychlého odhadu, který dnes zveřejnil spolkový statistický úřad. Na pomalejším zvyšování cen se podepsal především nižší růst cen energií.
  • Meziroční míra inflace v Rusku v září klesla na 13,7 procenta
    Meziroční růst spotřebitelských cen v Rusku v září zpomalil na 13,7 procenta ze srpnových 14,3 procenta. Uvedl to dnes ruský statistický úřad. Spotřebitelské ceny nicméně vykázaly první meziměsíční nárůst od května. To podporuje očekávání, že ruská centrální banka by již mohla ukončit snižování úrokových sazeb, napsala agentura Reuters.
  • Meziroční míra inflace v Rusku v září zrychlila nejvíce od dubna 2022
    Meziroční míra inflace v Rusku v září zrychlila nejvíce od dubna 2022, a to na šest procent oproti 5,15 procenta v srpnu. Vyplývá to podle agentury Reuters z dnešních údajů ruského statistického úřadu. Kupní síla Rusů, kterou už tak oslabují důsledky slabého rublu a protiruské sankce kvůli invazi na Ukrajinu, se dále snížila, napsala agentura AFP.
  • Meziroční míra inflace v USA se vrátila na třináctileté maximum 5,4 procenta
    Meziměsíční růst spotřebitelských cen ve Spojených státech v září zrychlil na 0,4 procenta z 0,3 procenta v srpnu. Meziroční míra inflace se zvýšila rovněž o 0,1 procentního bodu. Vrátila se tak na třináctileté maximum 5,4 procenta, na kterém se nacházela také v červnu a v červenci. Vyplývá to z dnešních údajů amerického ministerstva práce.
  • Meziroční německá inflace zůstala na 0,8 %
    Meziroční míra inflace v Německu v říjnu zůstala na 0,8 procenta, což je nejnižší úroveň od března 2010. Ve...
  • Meziroční pokles maloobchodních tržeb v EU v březnu zrychlil na 4,1 procenta
    Maloobchodní tržby v Evropské unii se v březnu meziročně snížily o 4,1 procenta. Tempo jejich poklesu tak zrychlilo z 2,6 procenta v únoru, uvedl ve své dnešní zprávy statistický úřad Eurostat. Údaje za Českou republiku jeho zpráva nezahrnuje, spolu s Řeckem je Eurostat označuje za důvěrné. Český statistický úřad (ČSÚ) dnes nicméně oznámil, že pokles tržeb v Česku zrychlil v březnu na 8,1 procenta ze zpřesněného poklesu o 6,8 procenta v únoru.
  • Meziroční pokles polské ekonomiky v prvním čtvrtletí zpomalil na 1,2 procenta
    Hrubý domácí produkt (HDP) Polska se v letošním prvním čtvrtletí meziročně snížil o 1,2 procenta. Jeho pokles tak zpomalil z 2,7 procenta v loňském čtvrtém kvartálu. Vyplývá to z pátečních údajů polského statistického úřadu. Hospodářský pokles byl o něco mírnější, než očekávali analytici. Ti v anketě agentury Reuters předpovídali snížení HDP o 1,3 procenta.
  • Meziroční růst cen v listopadu zpomalil na 7,3 procenta, oznámil ČSÚ
    Meziroční růst spotřebitelských cen v Česku letos v listopadu zpomalil na 7,3 procenta z říjnových 8,5 procenta. Zmírnil se například růst cen potravin či elektřiny. Ceny plynu nebo tuhých paliv dokonce oproti loňsku klesly. Oznámil to dnes Český statistický úřad (ČSÚ). Navzdory opětovnému zpomalení inflace po jejím říjnovém nárůstu je růst cen stále vysoko nad dvouprocentním cílem České národní banky. Meziměsíčně ceny vzrostly o 0,1 procenta.
  • Meziroční růst cen v únoru zmírnil na dvě procenta
    Meziroční růst spotřebitelských cen v Česku v únoru zpomalil na dvě procenta z lednových 2,3 procenta. Meziroční inflace zmírňuje až na jednu výjimku od loňského února, kdy dosahovala 16,7 procenta. Nyní se dostala na dvouprocentní cíl České národní banky (ČNB), naposledy na dvou procentech byla na konci roku 2018. Údaje dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). V porovnání s lednem spotřebitelské ceny stouply o 0,3 procenta.
  • Meziroční růst cen v USA byl v únoru nejprudší za poslední rok
    Spotřebitelské ceny ve Spojených státech se v únoru meziročně zvýšily o 1,7 procenta. To představuje nejsilnější růst za poslední rok. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo americké ministerstvo práce.
  • Meziroční růst české ekonomiky v 1. čtvrtletí podle odhadů zrychlil
    Česká ekonomika v prvním čtvrtletí meziročně stoupla podle odhadů analytiků, které ČTK oslovila, v průměru o 4,3 procenta. Ve srovnání s předchozím čtvrtletím ekonomové odhadují růst na 0,3 procenta. Poměrně dobrý meziroční růst ekonomiky je podle analytiků dán především srovnávací základnou, ve stejném období loni ekonomika klesla. Celkově se ekonomika ve čtvrtletí potýkala s vysokou inflací a přetrvávajícími problémy v dodavatelských řetězcích. Válka na Ukrajině se ve vývoji hrubého domácího produktu (HDP) projeví negativně až od druhého čtvrtletí, dodali ekonomové.
  • Meziroční růst ekonomiky byl v 1. čtvrtletí vyšší, než očekávala ČNB
    Meziroční růst české ekonomiky v prvním čtvrtletí byl o jeden procentní bod vyšší, než očekávala Česká národní banka v aktuální květnové prognóze. Za rozdílem je ve srovnání s odhady banky rychlejší růst tvorby hrubého kapitálu a dovozu zboží a služeb. Zároveň pokles vývozu byl proti odhadům nižší. Informoval o tom dnes ředitel sekce měnové ČNB Petr Král. Meziroční růst české ekonomiky v prvním čtvrtletí podle zpřesněných údajů Českého statistického úřadu činil 4,8 procenta. Prognóza centrální banky pro první čtvrtletí počítala s růstem o 3,8 procenta.
  • Meziroční růst ekonomiky ve druhém čtvrtletí byl v souladu s prognózou ČNB
    Meziroční růst české ekonomiky ve druhém čtvrtletí byl v podstatě v souladu s aktuální prognózou České národní banky (ČNB). Informoval o tom dnes ředitel odboru makroekonomických prognóz ČNB Karel Musil. Česká ekonomika v letošním druhém čtvrtletí meziročně vzrostla o 3,7 procenta. Mezičtvrtletně se ekonomická aktivita zvýšila o 0,5 procenta.
  • Meziroční růst ekonomiky ve třetím čtvrtletí byl vyšší, než odhadovala ČNB
    Meziroční růst české ekonomky byl ve třetím čtvrtletí o jeden procentní bod vyšší, než očekávala Česká národní banka v aktuální prognóze. Za rozdílem je ve srovnání s odhady banky rychlejší růst spotřeby domácností i vlády a přírůstek stavu zásob. Informoval o tom dnes ředitel sekce měnové ČNB Petr Král. Meziroční růst české ekonomiky ve třetím čtvrtletí podle zpřesněných údajů Českého statistického úřadu činil 3,1 procenta. Prognóza centrální banky pro třetí čtvrtletí počítala s růstem o 2,1 procenta.
  • Meziroční růst ekonomiky ve 4. čtvrtletí byl mírně vyšší, než odhadovala ČNB
    Meziroční růst české ekonomky byl v loňském čtvrtém čtvrtletí o 0,1 procentního bodu vyšší, než očekávala Česká národní banka v aktuální zimní prognóze. Za rozdílem je ve srovnání s odhady banky především tvorba hrubého kapitálu, u které se hlavně projevoval výrazný příspěvek změny stavu zásob. Ten byl způsoben nuceným naskladňováním nedokončené výroby kvůli poruchám v dodavatelských řetězcích. Informoval o tom dnes ředitel sekce měnové ČNB Petr Král.
  • Meziroční růst polské ekonomiky ve druhém čtvrtletí výrazně zpomalil
    Meziroční růst polské ekonomiky ve druhém čtvrtletí podle sezonně přepočtených údajů zpomalil na 4,5 procenta z 9,2 procenta v prvním kvartálu. Uvedl to ve včerejším rychlém odhadu polský statistický úřad. Podle analytiků bude zpomalování hospodářského růstu pokračovat také ve druhé polovině roku, píše agentura PAP. V mezičtvrtletním srovnání se polský hrubý domácí produkt snížil o 2,3 procenta po nárůstu 2,5 procenta v prvním kvartálu.
  • Meziroční růst spotřebitelských cen v USA v lednu zrychlil
    Spotřebitelské ceny ve Spojených státech se v lednu meziročně zvýšily o 2,5 procenta. Inflace tak zrychlila z prosincových 2,3 procenta a dosáhla nejprudšího tempa od října 2018. Vyplývá to z dnešních údajů amerického ministerstva obchodu.
  • Meziroční růst tržeb v eurozóně dosáhl 2,8 %
    Maloobchodní tržby v eurozóně v prosinci meziročně stouply o 2,8 procenta, tedy nejprudším tempem za...
  • Meziroční růst výrobních cen v eurozóně v srpnu dosáhl rekordních 43,3 procenta
    Meziroční tempo růstu výrobních cen v eurozóně v srpnu zrychlilo a výrobní inflace vystoupila z červencových 38 procent na rekordních 43,3 procenta. Oznámil to dnes evropský statistický úřad Eurostat. V celé Evropské unii se výrobní ceny meziročně zvýšily o 43 procent po červencovém nárůstu o 37,9 procenta. Ceny i nadále tlačí vzhůru zejména růst nákladů na energie.
  • Mezi Saúdskou Arábií a Ruskem prý přetrvávají neshody kolem ropy
    Mezi Saúdskou Arábií a Ruskem stále panují neshody ohledně plánu na výrazné snížení těžby ropy. Agentuře Reuters to dnes řekly zdroje z Ruska a z Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC). Skupina OPEC+, která zahrnuje členy OPEC a další přední těžaře v čele s Ruskem, dnes bude o snížení těžby jednat formou videokonference. Jednání kromě vnitřních neshod komplikuje i neochota Spojených států připojit se k dohodě OPEC+.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei SwiftTrader