Proč je podzim nádherným obdobím

Životní styl
Rozličné barvy, čaje, polévky, ohníčky a chlupaté polštářky. Podzim – čas pohody, radosti a tvoření. Nebo ne? Mnoho lidí se na toto roční období netěší kvůli ubývajícímu dennímu světlu a klesající teplotě. Na podzimu je ale tolik, co si užít! Pojďme si připomenout, co ho dělá tak výjimečným.

Nespočet chutí a vůní 

Dýňová polévka, nebo skořicová káva? Jednou z mnoha výhod podzimu je jeho rozmanitost a nepřeberné množství sezónních vůní, kterými si můžete zpříjemnit pobyt doma i venku. Skořice, hřebíček, jablka či ořechy – ingredience, které vyplňují podzimní dny. Zachumlejte se do své oblíbené dečky, pusťte si film a přivoňte k horkému kakau. Poté se můžete vrhnout na výrobu podzimních dekorací, přečíst knihu, na kterou jste zatím neměli čas, nebo upéct jablečný štrůdl pro celou rodinu.

A co teprve pečené kaštany! Už jste je vyzkoušeli? Vychutnat si je můžete na farmářských trzích, ale i v pohodlí domova. Stačí naříznout slupku kaštanů do tvaru kříže a nechat troubu udělat svou práci. Jejich specifická vůně a chuť navodí tu správnou atmosféru, ale také pomůže vašemu tělu v boji s únavou a stresem. Pečené kaštany mají příznivé účinky na vlasy, kůži a působí jako prevence proti respiratorním či kardiovaskulárním poruchám.

Červená, žlutá, hnědá 

I v období, kdy se vše pomalu připravuje k zimnímu spánku, si můžete zaskotačit se svými dětmi. Čerstvě napadané barevné listí přímo vybízí k tomu si v něm zařádit. Anebo vezměte svou drahou polovičku na procházku lesem a užívejte si klidu a rozmanitých barev.

Další typickou aktivitou podzimu je pouštění draka. V období chytrých telefonů to už sice nezní tak cool, ale radost z vašeho výtvoru, který se ladně vznáší na nebi, je k nezaplacení. S dětmi můžete uspořádat soutěž o to, kdo bude mít nápaditějšího a rychlejšího draka. Ze spadaných větviček, kaštanů, žaludů a dalších „plodů podzimu“ pak vytvořte věnce, zvířátka – kreativitě se meze nekladou.

Fandové seriálů, spojte se 

Zarytí fandové seriálů vědí, že na podzim vycházejí nové díly a série. Pokud jste stále filmoví a seriáloví začátečníci a nevíte, jaký je rozdíl mezi Hvězdnou bránou a Hvězdnými válkami, kdy jindy se vám naskytne vhodná příležitost udělat si horký čaj a objevovat svět Netflixu? A navíc bez výčitek, že jste celý den zalezlí doma.

Podzim je časem zklidnění a celkové regenerace. Příroda se pomalu připravuje na zimu a lidé mají prostor se na chvíli zastavit a odpočinout si. Cestování už bylo až až. Říjnové a listopadové víkendy tedy přímo vybízejí k úklidu, renovaci či jinému zpříjemnění domácnosti. Nemusíte hned vybourávat polovinu kuchyně. Stačí, když vybavíte domov drobnými prvky, jako jsou svíčky, polštářky, nebo dalšími zútulňujícími dekoracemi.

Podzimní rovnováha 

Podzim není jen o deštivém a pochmurném počasí. Denního světla je sice o něco méně, zato máme více času na rodinu a sebe sama. Přichází čas zklidnění a uvolnění. Nehledě na to, že například taková návštěva saunového ceremoniálu získává úplně jiný rozměr.