„Je to pro mě velká čest, jsem v dobré společnosti,“ myslí si David Jan Žák, kterého potěšilo, že si divadlo vybralo jeho knihu. „Je to příjemné,“ připouští autor a dodává: „Mám navíc v divadle kamarády, takže je to takové milé a rodinné.“

Premiéru inscenace Návrat Krále Šumavy uvidíte v pátek 29. října v 19 h.

Autorem scénáře a režisérem titulu je Lukáš Brutovský, kterému se již dříve osvědčilo téma související s městem, kam premiéru připravuje. Příběh Josefa Hasila, převaděče lidí přes hranice po únoru 1948, který si u StB vysloužil přezdívku Král Šumavy, pojal trochu jinak, než v předloze. „Je to vyprávěno ústy žen, které v románu vystupují. Matky, snoubenky, milenek,“ prozrazuje režisér. Novinka dostala podtitul Pošumavský western. „Inspirovali jsme se popkulturním prostředím,“ vysvětluje Lukáš Brutovský s tím, že divák dostane dobrodružný dynamický příběh místo lekce z historie.

Jihočeské divadlo a hra Maryša u Malého jezu v Českých Budějovicích.
Jenom do konce roku uvede Jihočeské divadlo osmnáct premiér

Lukáše Brutovského zaujal přesah do současnosti. „Příběh se zabývá tématem, jaká je cena za svobodu,“ líčí.

V hlavní roli Josefa Hasila uvidíte Tomáše Drápelu, který byl podle režiséra ideálním adeptem. „Josef je obyčejný chlap s dobrodružnou povahou, z něhož se stane hrdina. Má v sobě lehkost, je věčný kluk. Jde i o jeho vztah k ženám,“ uvádí Lukáš Brutovský. S obsazením je spokojený i David Jan Žák. „Tomáš je podobný typ člověka, takový lesní muž. Umím si představit, že by uměl převádět lidi přes hranice,“ uvažuje autor předlohy.

Ten byl již přítomný čtené zkoušce. Premiéra však pro něj bude překvapením. „Těším se, až uvidím hru na jevišti,“ říká David Jan Zák.