Bohdalová, Kellner, Krása nebo britský diplomat, který odmítl mnichovskou zradu. Zeman ocenil významné osobnosti

28.10.2021 20:39

Prezident Miloš Zeman u příležitosti dnešního svátku udělil vyznamenání za vynikající zásluhy ve prospěch České republiky, zásluhy o obranu, bezpečnost státu a občanů, vynikající bojovou činnost, významné proslavení vlasti v zahraničí, zásluhy o rozvoj demokracie, humanity a lidská práva, zásluhy za záchranu lidského života, za hrdinství a za hrdinství v boji či zásluhy o stát v oblasti hospodářské, vědy, kultury, umění, výchovy, školství a sportu. Ceremoniál byl kvůli současné hospitalizaci prezidenta přeložen na první leden příštího roku.

Bohdalová, Kellner, Krása nebo britský diplomat, který odmítl mnichovskou zradu. Zeman ocenil významné osobnosti
Foto: Repro Youtube
Popisek: Herečka Jiřina Bohdalová na pohřbu Karla Gotta

Anketa

Litujete rozpadu Československa? (Ptáme se od 28. října 2021)

74%
21%
hlasovalo: 27809 lidí
Řád Bílého lva občanské skupiny I. třídy za zvláště vynikající zásluhy o stát v oblasti umění získali herečka Jiřina Bohdalová, bývalý vojenský pilot a kosmonaut Vladimír Remek, a to za významné proslavení vlasti v zahraničí. Dále také byl oceněn za zvláště vynikající zásluhy ve prospěch ČR britský politik a diplomat Alfred Duff Cooper.
 
Řád Bílého lva občanské skupiny I. třídy, in memoriam, prezident udělil také zesnulému podnikateli Petru Kellnerovi, a to za zvláště vynikající zásluhy o stát v oblasti hospodářské.
 
Řádem Bílého lva vojenské skupiny I. třídy, in memoriam, Zeman ocenil vojenského letce, důstojníka československé armády a letectva genmjr. in memoriam Alexandera Hesse za mimořádné zásluhy o obranu a bezpečnost státu a vynikající bojovou činnost.

Řád Tomáše Garrigua Masaryka I. třídy, in memoriam, ocenil vojáka, lékaře a epidemiologa, zakladatele moderní československé epidemiologie prof. MUDr. Karla Rašku, DrSc., za vynikající zásluhy o rozvoj demokracie, humanity a lidská práva.

Medailí Za hrdinství Zeman propůjčil velvyslanci v Afghánistánu Jiřímu Balounovi, veliteli jednotky vojenské policie přidělené k ochraně velvyslanectví ČR v Afghánistánu kpt. Zdeňku Poulovi za záchranu lidského života a in memoriam ocenil prezident vojákyni št. prap. Michaelu Tichou.

Medailí Za zásluhy I. stupně dále Zeman ocenil majitele společnosti Marlenka international, s.r.o., Gevorga Avetisjana za zásluhy o stát v oblasti hospodářské, bývalého velitele praporu rychlého nasazení mírových sil OSN brig. gen. v.v. Ing. Karla Blahnu za zásluhy o stát v oblasti bezpečnosti státu a občanů, psychiatra, prozaika, básníka, překladatele, dramaturga a scenáristu MUDr. Jana Cimického, CSc., za zásluhy o stát v oblasti kultury, sportovního podnikatele, manažera a funkcionáře doc. PhDr. Miroslava Černoška, Ph.D., za zásluhy o stát v oblasti sportu, právníka, spisovatele a novináře JUDr. Pavla Foltána za zásluhy o stát, starostu Školského spolku Komenský Ing. Karla Hanzla za zásluhy o stát v oblasti výchovy a školství.

Medailí Za zásluhy I. stupně, in memoriam, prezident ocenil filmového a televizního režiséra Františka Filipa za zásluhy o stát v oblasti kultury a umění, dále in memoriam válečného veterána, podnikatele, hoteliéra, iniciátora kulturního života a filantropa plk. Ing. Jana Horala, MBE, za zásluhy o stát v oblasti kultury, československého odboráře a politika Roberta Kleina in memoriam za zásluhy o stát, za zásluhy o stát v oblasti umění také prezident ocenil in memoriam malíře, grafika a ilustrátora Vladimíra Komárka.

Medailí Za zásluhy I. stupně dále Zeman udělil politikovi Václavu Krásovi za zásluhy o stát či judistovi a sportovci Lukáši Krpálkovi za zásluhy o stát v oblasti sportu. Dále tímto řádem ocenil historika období 19. a 20. století prof. PhDr. Roberta Kvačka, CSc., Ph.D., za zásluhy o stát v oblasti výchovy a školství, bývalého náčelníka Generálního štábu Ozbrojených sil SR gen. Ing. Milana Maxima za zásluhy o stát, ekonoma, profesora Univerzity Karlovy prof. Ing. Michala Mejstříka, CSc., in memoriam za zásluhy o stát v oblasti vědy, výchovy a školství, odborníka v oboru vinařství, vinohradnictví a šlechtění révy vinné doc. Ing. Miloše Michlovského, DrSc., za zásluhy o stát v oblasti hospodářské.
 
Medailí Za zásluhy I. stupně získává též přímý účastník bojů Pražského povstání na konci II. sv. války, čsl. stíhací letec plk. v.v. Emil Šneberg, za zásluhy o stát v oblasti bezpečnosti státu a občanů a archivář a historik Mgr. Vojtěch Šustek, Ph.D., za zásluhy o stát v oblasti kultury.

Medaili Za zásluhy pak obdrželi dva hudebníci – Zeman tímto řádem ocenil hudebního producenta a skladatele Karla Vágnera za zásluhy o stát v oblasti kultury a umění a textaře a hudebníka Pavla Žáka za zásluhy o stát v oblasti kultury a umění.

Ceremoniál k předávání státních vyznamenání se uskuteční 1. ledna místo obvyklého 28. října.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…