Současné klimatické závazky povedou k oteplení o 2,7 °C do konce století

Pokud nedojde k podstatnému zvýšení klimatických závazků a samozřejmě k jejich plnění, může být Země na konci století docela drsným místem k životu

29.10.2021 - Stanislav Mihulka



Globální oteplování či změny klimatu již pociťujeme na vlastní kůži. Řada zemí přijala závazky snížit emise skleníkových plynů a čelit tak problému s narůstající teplotou planety. Odborníci ale upozorňují, že současné klimatické závazky nebudou stačit na změnu k lepšímu. Pokud se klimatické závazky ekonomicky významných zemí podstatně nezvýší, nejlépe již na blížící se klimatické konferenci „COP26 United Nations Climate Change Conference“ v Glasgow, nárůst teploty bude dramatický.

Podle aktuálních odhadů by se globální teplota planety v takovém případě do konce tohoto století zvýšila asi o 2,7 °C, tedy o dost více, než předpovídaly starší odhady. To by mohlo mít katastrofální důsledky, včetně zvýšení hladiny oceánů, odumírání korálových útesů, intenzity a četnosti období sucha, záplav, vln veder a řady dalších meteorologických a klimatických jevů.

Emise je nutné omezit mnohem víc

K těmto závěrům dochází výroční zpráva „Emissions Gap Report 2021“ Programu OSN pro životní prostředí (UNEP). Podle této zprávy by současné klimatické závazky vedly ke snížení emisí uhlíku v roce 2030 pouze o 7,5 procenta. Pokud ale chceme omezit oteplení planety do konce století na 1,5 °C, což také není žádná sláva, budeme muset do roku 2030 omezit emise mnohem více. Podle expertů až o 55 procent.

TIP: Chmurná předpověď: V roce 2100 bude horko ohrožovat tři čtvrtiny světa

Když bychom si řekli, že na konci století nějak zvládneme oteplení planety o 2 °C, což samo o sobě bude mít mnohé nepříjemné důsledky, musíme do roku 2030 snížit emise o 30 procent. Ve světle dosavadního vývoje ale i tento „snazší“ klimatický cíl vypadá jako nepříliš reálný. Možná budeme muset využít technologie geoinženýrství jako například rozprašování aerosolů do atmosféry nebo posilování mraků nad oceány.

Podle ředitelky Programu OSN pro životní prostředí Inger Andersenové nepředstavují změny klimatu problém budoucnosti, ale dneška. Poslelství zainteresovaných vědců je tedy jasné –  čas se krátí a teplota stoupá.


Další články v sekci