Celoroční růst podle ekonomů nepřekoná tři procenta

Dnešní první data o vývoji ekonomiky ve třetím čtvrtletí naznačují, že celoroční růst ekonomiky nepřekoná tři procenta, a bude tak nižší, než se ještě v polovině roku očekávalo. Předpandemické úrovně tak ekonomika dosáhne až v příštím roce, vyplývá z vyjádření ekonomů. Nicméně údaje za třetí čtvrtletí lze podle analytiků považovat za pozitivní vzhledem k problémům v automobilovém průmyslu a dodavatelských řetězcích.

Česká ekonomika ve 3. čtvrtletí podle prvního odhadu Českého statistického úřadu meziročně stoupla o 2,8 procenta. Proti předchozímu čtvrtletí se hrubý domácí produkt (HDP) zvýšil o 1,4 procenta. K růstu HDP přispěla výhradně domácí poptávka.

"Problémy v subdodavatelských řetězcích se podle všeho do konce roku nezlepší, do toho se přidává energetická krize, které citelně dopadne na řadu firem i domácností. Pokud přidáme zhoršující se pandemickou situaci, je zřejmé, že ani růst v posledním čtvrtletí nebude příliš oslňující. Nakonec tak bude úspěch, pokud tuzemská ekonomika v letošním roce poroste alespoň o 2,5 procenta," uvedl hlavní ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler. Nicméně podle analytika ČSOB Petra Dufka je výsledek za třetí čtvrtletí docela solidní výsledek, když se vezme v úvahu situace v průmyslu. "Celkový růst ekonomiky v letošním roce nejspíš zůstane pod hranicí tří procent," uvedl.