Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Česko

Varování před silným větrem potrvá až do sobotní půlnoci. Meteorologové prodloužili výstrahu

Osud jilmu, který stával na louce mezi Prášily a Srním, zpečetil čtvrteční silný vítr. foto: Miroslav Sedlák

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem, který může místy dosáhnout až 70 kilometrů v hodině. Výstraha platí pro většinu krajů od pátečního poledne do sobotní půlnoci. Očekává se poškození stromů a může dojít také k menším škodám na budovách.
  12:49

Českou republiku zasáhne čerstvý až silný jihovýchodní až jižní vítr místy s nárazy kolem 70 km/h. Výstraha pro Liberecký kraj (Frýdlant) platí do dnešní půlnoci. 

V noci na neděli bude vítr podle meteorologů slábnout, ale později v neděli zřejmě opět zesílí. „Z toho důvodu se bude výstraha během soboty pravděpodobně ještě upřesňovat,“ uvádí ČHMÚ.

Pro Pardubický (Hlinsko, Chrudim, Polička), Olomoucký (Jeseník), Moravskoslezský kraj (Bruntál, Frenštát pod Radhoštěm, Frýdek-Místek, Frýdlant nad Ostravicí, Krnov) a Kraj Vysočina (Chotěboř, Nové Město na Moravě, Žďár nad Sázavou) výstraha platí až do půlnoci ze soboty na neděli.

Pro Jihomoravský (Břeclav, Hustopeče, Mikulov, Moravský Krumlov, Pohořelice, Znojmo), Zlínský (Luhačovice, Rožnov pod Radhoštěm, Uherské Hradiště, Uherský Brod, Valašské Klobouky, Valašské Meziříčí, Vizovice, Vsetín, Zlín), Moravskoslezský kraj (Bílovec, Hlučín, Jablunkov, Kopřivnice, Kravaře, Nový Jičín, Odry, Opava, Ostrava, Rýmařov, Třinec, Vítkov) a Kraj Vysočina (Bystřice nad Pernštejnem, Náměšť nad Oslavou, Třebíč, Velké Meziříčí) platí varování v sobotu od 6:00 do půlnoci.

Mezi tlakovou výší nad východní Evropou a brázdou nízkého tlaku nad západní Evropou se bude nad naším územím udržovat čerstvé až silné jižní proudění s přílivem teplejšího vzduchu zejména ve vyšších vrstvách atmosféry, uvedl za ČHMÚ Pavel Šimandl.

Může dojít k poškození stromů a lesních porostů, možné menší škody na budovách. Nebezpečí úrazu uvolněnými předměty a zlomenými větvemi, možné komplikace v dopravě. 

„Doporučujeme zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty, zabezpečit skleníky. Lidé by měli dbát zvýšené opatrnosti při pohybu venku a při řízení vozidel. Na horách omezit túry a nevydávat se zejména do hřebenových partií,“ doplnil Šimandl.

Autor:

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...