pá 29.10.2021
Preview k zápasu

Preview: Baník - Sparta (neděle, 15:00)

Podzimní tahák je tu. Jeden z nejtradičnějších zápasů v českém fotbale mezi Baníkem a Spartou vypukne v neděli v 15 hodin na Městském stadionu.


SOUPEŘ

S exostravským koučem Pavlem Vrbou do Ostravy dorazí vítězně naladěný tým, který prohrál jediné ze všech dvanácti ligových utkání a aktuálně drží sérii čtyř vítězství v řadě. S třiceti vstřelenými góly se společně se Slavií dělí o pozici nejproduktivnějšího týmu soutěže, střelecky se daří Jakubu Peškovi, který stejně jako Ladislav Almási zaznamenal pět branek. Také Letenští ve středu bojovali v osmifinále MOL Cupu a v Teplicích si připsali výhru 2:0. Poslední dva zápasy v Ostravě skončily 0:0.


BANÍK

Baník o minulém víkendu nuceně stál, když jeho zápas v Karviné odložil covid v domácím celku, a pohárový zápas s Hradcem mu v týdnu nevyšel. Domácí nemohou počítat s Davidem Lischkou, který je na hostování ze Sparty a součástí dohody je i bod, že ve vzájemných zápasech nenastoupí. Baník má po návratu do ligy se Spartou od roku 2017 na ostravské půdě vyrovnanou bilanci jedné výhry, dvou remíz a jedné prohry; naposledy Pražany zdolal po gólu Milana Baroše v dubnu 2018 3:2. Ondřej Smetana se svým trenérským týmem může na rozdíl od posledního ligového utkání se Slováckem opět nasadit Ladislava Almásiho, který měl trest za vyloučení.


NÁZOR TRENÉRA

Tomáš Galásek: "Po Hradci jsme si udělali analýzu na videu, prošli jsme si to s hráči a víme, kde jsme udělali chyby. Z vlastní zkušenosti vím, že by nás takový nepodařený zápas měl spíše namotivovat, nikoliv srazit. Věřím, že proti Spartě to bude úplně jiný výkon. Na takového soupeře není třeba speciálně motivovat. Bude plno, budeme mít v zádech diváky, jsem přesvědčen, že to taky na nás bude mít pozitivní vliv. Chtěli bychom být více produktivnější. Může rozhodovat jedna šance, jedna standardka, jak obranná, tak útočná, musíme být proto hodně zodpovědní a koncentrovat se na to, abychom neinkasovali ze standardek a byli sami nebezpeční."


DIVÁCI

Vstupenky na zápas jsou stále ještě v předprodeji, ovšem moc jich už nezbývá. Pokud se zápas vyprodá v předprodeji, na místě už se nebudou otvírat pokladny. Proto sledujte naše informační kanály. Součástí předzápasového programu je setkání všech  baníkovských mistrů i slavnostní gratulace Milanu Barošovi k jeho čtyřicátinám těsně před výkopem. Proto si dovolujeme všechny návštěvníky utkání požádat, ať jsou co nejdříve, ideálně deset minut před výkopem, na svých místech.


13. kolo FORTUNA:LIGY

Baník (5. místo, 22 bodů) - Sparta (2. místo, 29 bodů)

Neděle 15:00, Městský stadion Ostrava

Rozhodčí: Berka – Nádvorník, Paták, VAR: Kocourek


Absence: Lischka (dohoda klubů), Granečný (zranění), Kukučka (rekonvalescence) - Höjer, Juliš, Souček (všichni zranění), Krejčí I (rekonvalescence)

Nejlepší střelci: Almási (5) – Pešek (5)

Komu hrozí stop: Sor, Potočný (oba 3 ŽK) - nikdo


BANÍK VS SPARTA V SAMOSTATNÉ LIZE

Bilance vzájemných zápasů: 56 | 10-13-33 | 48:101

Nejlepší střelci vzájemných zápasů: Baroš 4 – Jun 6

Nejvyšší výhra: 4:1 (3. března 1996)

Nejvyšší prohra: 1:5 (28. října 2000)


POSLEDNÍ VZÁJEMNÉ UTKÁNÍ (9. května 2021)

Sparta – Baník 3:1 (1:0)

Branky: 37. Karlsson, 79. Dočkal, 88. Hložek – 65. Buchta. Rozhodčí: Lerch – Dresler, Šimáček – Machálek (video). ŽK: Polidar, Juliš, Čelůstka, Pavelka – Šašinka, Fleišman, Svozil, Sor. Diváci: 1430 (omezený počet).

Sparta: Nita – Wiesner, Čelůstka, Hancko, Polidar – Karlsson (82. Minčev), Pavelka, Sáček (82. Hanousek), Dočkal, Hložek – Juliš (68. Karabec). Trenér: Vrba.

Ostrava: Laštůvka – Fillo, Pokorný, Stronati, Fleišman – De Azevedo (80. Sor), Jánoš (80. Svozil), Tetour (58. Kuzmanovič), Kaloč, Buchta – Šašinka (58. Zajíc). Trenér: Smetana.

15
Patrick
Kpozo
24
Jan
Juroška
35
Jakub
Markovič
4
Robert
Mišković
17
Michal
Frydrych
77
Gigli
Ndefe
9
David
Buchta
26
Filip
Blažek
30
Jiří
Letáček
20
Abdullahi
Tanko
5
Jiří
Boula
12
Tomáš
Rigo
21
Jiří
Klíma
11
Eldar
Šehić
13
Samuel
Grygar
19
David
Lischka
10
Matěj
Šín
28
Filip
Kubala
0
Paixao da Silva
Ewerton
7
Karel
Pojezný
29
Ladislav
Takács