INZERCE

Lidé čekající na prohlídku jižní věže zrekonstruované části hlavního nádraží v Praze. Foto: Ekonomický deník

Obrazem: Správa železnic dokončila rekonstrukci první části historické budovy hlavního nádraží a otevřela ji veřejnosti

Podobně jako řada jiných institucí se u příležitosti oslav 28. října a zároveň i 150letého výročí otevření pražského hlavního nádraží rozhodla Správa železnic zpřístupnit část historických prostor Fantovy budovy. Lidé mohli nahlédnout do jižní věže a jižního balkonu, do sloupového sálu, vládního salonku a kulturního sálu. Večer pak mohli sledovat videomapping s nasvícením zrekonstruované fasády budovy.

Fantova budova tvoří spolu s přilehlou halou nad nástupišti největší secesní památku v České republice. Všechny probíhající i plánované úpravy jsou proto připravovány tak, aby respektovaly požadavky státní památkové péče. 

Vládní salonek. Foto: Ekonomický deník

Na opravy fasády a střechy historické části pražského hlavního nádraží navázala rekonstrukce prostor interiéru. Letos v dubnu oznámila Správa železnic zahájení výběrového řízení na zhotovitele první etapy rekonstrukce vnitřních prostor Fantovy budovy, která zahrnuje především sály v přízemí secesní památky. 

Zhotovitelem prací je společnost HLAVNÍ NÁDRAŽÍ-INTERIÉRY-I. ETAPA, jejímž správcem je AVERS a dalším společníkem STRABAG Rail. Vysoutěžená cena dosahuje 303 milionů korun.

Kulturní sál ve 3. patře budovy. Foto: Ekonomický deník

První etapa rekonstrukce se týká velkých historických sálů v severní části Fantovy budovy a jejich zázemí. Reprezentativním prostorám se v co největší míře vrátí původní historická podoba. 

Stavební práce budou probíhat v přízemí a také v 1. podzemním podlaží a mezaninu. Fantova budova díky nim získá nové propojení s úrovní podchodů, a to formou eskalátorů umístěných v levé části severního podchodu. S dokončením této etapy se počítá v první polovině příštího roku.

V druhé etapě se do roku 2023 zrekonstruují zbylé prostory budovy s výjimkou bývalé Fantovy kavárny v centrální části objektu, která již v nedávné době renovací prošla. Bezbariérový přístup do jednotlivých podlaží zajistí výtahy. Vznikne i další propojení s novou odbavovací halou hlavního nádraží.

Foto: Ekonomický deník

Rekonstrukce má podle Správy železnic přinést celkové oživení a zajištění maximální využitelnosti Fantovy budovy. Cestující v ní po dokončení najdou kavárnu, restauraci, čekárnu či dětský koutek. 

Nyní nepřístupné prostory v přízemí se otevřou veřejnosti. Sloupový sál poslouží jako VIP čekárna, z velkého sálu se stane multifunkční prostor pro pořádání kulturních a společenských akcí. V rekonstruovaných prostorách vznikne také nové hygienické zázemí pro návštěvníky kulturních sálů, které budou přístupné i z úrovně prvního nástupiště.

V současné době využívají Fantovu budovu Drážní úřad, České dráhy, Správa železnic a Policie ČR. Tyto složky zde budou sídlit i po rekonstrukci.

(pdm)