Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

NHL je téměř kompletně naočkovaná. Motivací byla i olympiáda

V NHL zbývá už jen pár hokejistů, kteří se nenechali naočkovat proti koronaviru. Je však obrovským úspěchem celé soutěže, že všechny největší hokejové hvězdy vakcinaci podstoupily. Velkou motivací byly zimní olympijské hry v Pekingu, které začnou příští rok v únoru. Na ně se totiž bez vakcíny jen tak nepodíváte.

zdroj: ČTK/AP autor: Frank Gunn

Před startem sezony měl komisař NHL Gary Bettman důvod k úsměvu. "Míra naší vakcinace je neuvěřitelná. Čtyři hráči, ne čtyři procenta, nejsou očkovaní. Všichni rozhodčí, veškerý personál, který přijde do kontaktu s hráči, je očkovaný," uvedl Bettmann před startem sezony.

Zároveň poděkoval hráčské asociaci NHL za skvělou spolupráci a kooperaci. "Pandemii bereme velice vážně a nadále vyzýváme všechny týmy, aby byly ostražité. Především během cestování," dodal komisař.

Velkou motivací pro většinu hokejistů byla pravděpodobně možná účast na olympiádě v Číně. Hry se mají konat už příští únor a Mezinárodní olympijský výbor na konci září po obdržení informací od čínských pořadatelů oznámil tvrdá pravidla pro nadcházející hry.

Vstupenky budou prodávány jen obyvatelům pevninské Číny, kteří splní nařízení proti šíření koronaviru a všichni sportovci a členové výpravy by měli být naočkovaní.

Pokud nebudou, čeká je 21 dní dlouhá karanténa. Ale i očkované účastníky čeká bublina, budou mít vlastní dopravní systém a přese všechno budou denně testováni na koronavirus.

Třítýdenní karanténa však je nejen pro hokejisty neřešitelný problém, který fakticky donutil všechny potenciální účastníky ZOH se naočkovat.

"Budeme nominovat jen očkované hráče. V opačném případě by hráč musel letět do Číny předem a strávit tři týdny zavřený v karanténě. To je jako kdyby se vrátil hokejista z dovolené," uvedl nedávno pro Prima CNN News trenér reprezentace Filip Pešán.

Ilustrační foto
zdroj: ČT sport

Prvními třemi nominovanými (a naočkovanými) hráči na ZOH za českou hokejovou reprezentaci jsou zatím útočníci Ondřej Palát, David Pastrňák a Jakub Voráček.

Trojici nominovaných předem si po účastnících turnaje vyžádal dopředu pro plánované mediální aktivity trojlístek NHL, NHLPA a Mezinárodní hokejová federace. V případě českých hráčů v NHL není znám žádný hokejista, který by odmítl podstoupit vakcinaci.

Jedinou komplikaci, kterou si hokejisté prošli, byla neochota českých úřadů uznat severoamerické očkování při návratu z USA zpět do Čech po konci minulé sezony.

Hokejisté však otázkám ohledně vakcinace čelili už od prvního dne přípravných kempů. "Musel jsem nejprve zařídit pár zdravotních záležitostí. Do začátku sezony budu plně naočkovaný," vzkázal reportérům koncem září na začátku tréninkového kempu švédský křídelník Toronta Maple Leafs William Nylander.

"Lidé se snaží fungovat co nejbezpečněji a snaží se podporovat bezpečné prostředí kolem vás. Ale je samozřejmě na každém, aby určil, co cítí, že je pro něj nejlepší. Argumenty najdete na obou stranách očkování," odpověděl tehdy na dotaz ohledně očkování hráčů kapitán Toronta John Tavares.

John Tavares
zdroj: USA Today Sports autor: John E. Sokolowski

Gólman Winnipegu Jets Connor Hellebuyck pak zmínil, že se cítil nucený k tomu, aby se šel naočkovat. Pravidla pro hráče NHL jsou přitom velice přísná.

Naočkovaní hráči, kteří jsou pozitivně testovaní na koronavirus, jsou bráni fakticky, jako kdyby měli hokejové zranění a nadále pobírají plat.

Neočkovaní hokejisté potom mají omezené možnosti testovat a klub má právo je suspendovat bez nároku na plat, pokud nejsou schopni se zúčastnit kvůli koronavirovým protokolům zápasů třeba v Kanadě.

V dohledné době totiž nebude možné cestovat do Kanady bez toho, aby byl člověk naočkovaný. Pokud by tak někdo přece jen učinil, hrozí mu až šest měsíců vězení nebo i pokuta ve výši až 750 tisíc kanadských dolarů.

Očkování se pochopitelně dotkne i fanoušků. Pravidla pro každou franšízu v lize jsou odlišná. Například v Calgary, Seattlu, Montrealu a na dalších místech jsou do haly vpuštěni jen očkovaní fanoušci, kteří navíc musí podle pravidel nonstop (pokud zrovna nejíte nebo nepijete) nosit roušku.

Naopak na zápas Arizony si zajdete bez testu nebo očkování. A roušku mít taky nemusíte. Výjimkou jsou Washington Capitals, kteří sice nevyžadují ani negativní test, ani očkování, roušku však mít musíte.

Mackenzie Blackwood
zdroj: AP autor: Julio Cortez

Vraťme se však zpět k hráčům. Ze čtyř neočkovaných hráčů už jsou fakticky jen tři. Ten poslední, gólman New Jersey Devils Mackenzie Blackwood si nechal píchnout první dávku vakcíny koncem října.

Stalo se tak právě v době, kdy se začalo živě spekulovat o tom, že by se mohl objevit v závěrečné nominaci reprezentace USA na ZOH v Číně. "Mám několik kolonek, které si chci osobně nejdříve odškrtnout. Nechci to uspěchat," říkal přitom jen necelý měsíc předtím.

Jedním ze zbylých tří absentérů je potom Tyler Bertuzzi hrající za Detroit. "Je to moje osobní volba, svobodná volba a životní volba," uvedl hokejista Red Wings. Všichni ostatní v Detroitu jsou naočkovaní.

Pokud by Bertuzzi ve svém postoji vytrval a přišel o všech devět utkání, které Detroit sehraje v Kanadě s divizními rivaly Montrealem, Ottawou a Torontem, přijde zhruba o 400 tisíc dolarů.

"Je to jeho volba. Tyler zvážil všechny možnosti a je to jeho volba. V kabině je velmi populární, je její velkou součástí. Bude nám chybět, když nebude moci hrát," uvedl k celé věci kapitán Detroitu Dylan Larkin.

Tyler Bertuzzi
zdroj: AP autor: Paul Sancya

Dalším z hráčů odmítajících vakcínu je Josh Archibald z Edmontonu Oilers, který mimo jiné i sdílel na svůj Twitter konspirační teorie ohledně pandemie.

Jeho problém je však komplikovanější, jelikož na začátku října bylo oznámeno, že při zdravotní prohlídce byly nejen zjištěny protilátky na koronavirus, který tedy v nedávné době prodělal, ale také to, že trpí myokarditidou a je tedy kvůli tomuto problému se srdcem mimo na dobu neurčitou. Archibald tak zůstává jediným nenaočkovaným hráčem v Kanadě.

Posledním nenaočkovaným hráčem je potom Joel L'Esperance, který se pohybuje na rozmezí farmy a prvního týmu.

"Joel si zvolil se nenaočkovat, budeme s ním nadále pracovat," uvedl GM Dallasu Jim Nill k celé věci. Sám L'Esperancee pak celou věc komentoval slovy, že jeho rozhodnutí pramení z osobních a rodinných důvodů.

Přiřadit by se k nim nakonec dal ještě bitkař Zac Rinaldo, ten však už po minulé sezoně strávené s Calgary Flames z NHL de facto vypadl a působí v AHL, na farmě Columbusu Blue Jackets.

Týmy nemůžou sice nařídit hráčům, aby se nechali naočkovat, ani je vyhodit, avšak to neplatí pro trenérský štáb.

Asistent trenéra San Jose Sharks Rocky Thompson přišel před sezonou o místo, protože se kvůli nespecifikovaným zdravotním potížím nemohl nechat proti koronaviru očkovat.

Tým z Kalifornie také řešil trable s útočníkem Evandrem Kanem, který předložil falešnou očkovací kartičku. Kane za to dostal od ligy trest na 21 zápasů a zároveň mu zřejmě hrozí trestní stíhání.

Jaký konkrétní trest mu hrozí, však záleží na tom, zda kartičku padělal a distribuoval potenciálně sám, nebo si jen padělek koupil.

Ve Spojených státech však nebyl zatím za padělání vakcinace nikdo odsouzen, proto neexistuje precedens, z něhož by bylo možné vycházet.

Zdroj
ČTK, cbc.ca, ceskyhokej.cz, CNN, si.com, Sportsnet, nhl.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články