InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Koncert bývalých žáků ZUŠ Veselí n. L.

    Čtvrtek 9.5 18:00 - Kulturní dům Veselí nad Lužnicí

  • Prodaná nevěsta

    Čtvrtek 9.5 19:00 - Divadlo Oskara Nedbala Tábor

    Divadelní představení.

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Temelínští vysadili v Kalištích alej Josefa Prokopa Fabiána

 Autor: Petr Pokorný

    Autor: Petr Pokorný

TEMELÍN - V Temelíně - Kalištích vysadili v sobotu 30. října místní obyvatelé novou ovocnou alej. Patnáct mladých švestek různých odrůd pořídila obec z příspěvku Skupiny ČEZ v rámci letošního ročníku Oranžového roku. Stromořadí ponese jméno místního rodáka, kněze Josefa Prokopa Fabiána a jednotlivé stromy jména rodin, jejichž členové se na jejich výsadbě podíleli.


„Za touto iniciativou stojí místní Spolek přátel staré techniky, který celou akci připravil a organizačně zajistil. Elektrárna, jíž dala naše obec jméno, nás podpořila a díky skvělému počasí je sázení stromků současně velmi příjemné setkání se sousedy a přáteli," uvedl starosta Temelína Josef Váca.

Bezmála čtyřem desítkám účastníků, z nichž téměř polovinu tvořily děti, trvalo sázení přibližně dvě hodiny. Mladé švestky dostaly drátěnou ochranu před zvěří z okolních lesů a každá také cedulku se jménem svých patronů. Na okraji Kališť tak už nyní vyrůstá strom rodiny Sládkových z Temelína, Kroutilů, Hábů či Matochů z Kališť, Tomků ze Shonu a deseti dalších rodin.

„Snažili jsme se skloubit hned několik věcí dohromady. Udělat něco pro životní prostředí a místo, kde žijeme. Vzdát poctu jednomu z našich nejvýznamnějších rodáků, svým sousedům dát možnost zapsat se svým dílem do společné krajiny a navíc strávit příjemné odpoledne na čerstvém vzduchu. To se nám myslím povedlo, nehledě k tomu, že v situaci nové koronavirové vlny, je sázení stromů jednou z nejbezpečnějších společenských akcí, jaké lze zorganizovat," poznamenal předseda Spolku přátel staré techniky Radim Král.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace