Neočkované vyrazit z JIP? Rakouský politik navrhl radikální řešení covidu

31.10.2021 12:04

Nemocnice zaznamenávají v posledních dnech zvyšující se počty případů covidu. Podle černých scénářů se v následujících týdnech bude řešit otázka kapacit na JIP. Kontroverzní městský šéf ÖVP v Mödlingu v Dolním Rakousku Hans Stefan Hintner v takovém případě navrhl třídění pacientů – a sice, aby neočkovaní v případě přehlceni opustili lůžka na jednotkách intenzivní péče. A vyvolal tím pořádný poprask, informuje na svém webu deník Krone.

Neočkované vyrazit z JIP? Rakouský politik navrhl radikální řešení covidu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Očkování proti koronaviru, ilustrační foto

Očkování proti nemoci covid-19 v Česku stále vázne. Před těžkým průběhem onemocnění covid-19 je vakcinací chráněno asi 60 procent populace. Ve srovnání kupříkladu s Portugalskem, kde se nechalo naočkovat přes 85 procent lidí, Česko zaostává.

Anketa

Litujete rozpadu Československa? (Ptáme se od 28. října 2021)

74%
21%
hlasovalo: 27809 lidí

Ministr zdravotnictví ČR upozorňuje, že očkování je fakticky jedinou cestou, jak se vrátit k normálnímu životu, ve kterém už nebudou nemocnice plné covid pacientů, zdravotnictví bude pracovat v běžném režimu a lidé, kteří potřebují operaci, se jí konečně dočkají. Dokonce prohlásil, že jde o „epidemii neočkovaných“, což u odpůrců vakcinace proti covidu-19 i u celé řady lékařů vyvolalo velmi kritické reakce.

Původní zdroj ZDE

Faktem zůstává, že nemocnice v ČR se začínají každým dnem plnit. K pátečnímu ránu v nich eviduji 1304 lidí s covidem, za pouhé tři dny se tedy počet hospitalizovaných zvýšil o více než 250 lidí.

Starosta města Mödling v Dolním Rakousku Hans Stefan Hintner (ÖVP) přišel s celkem radikálním řešením, jak případné nedostatečné kapacity nemocnic řešit – neočkované na jednotce intenzivní péče navrhuje poslat pryč z JIP a upřít jim tak právo na léčbu. „Kdyby mělo dojít k třídění, tak neočkovaní musí mimo intenzivní péči! Je to tak snadné,“ prohlásil Hintner.

Jeho příspěvek vzbudil před víkendem velký rozruch na sociálních sítích.  Silná kritika vůči Hintnerovi ale zaznívá i ze strany FPÖ. „Je to prostě šílené, co je v dnešní době možné. Hintner veřejně vyzývá k odmítnutí léčby nemocných lidí, k jejich umístění na ulici a ponechání vlastnímu osudu. To je nelidské,“ říká krajský předseda FPÖ Udo Landbauer.

Hintner však za svými slovy stojí: „Lidé, kteří se nenechají očkovat a ohrožují náš společenský život, jsou nelidští. Naše nemocnice pracují na maximum, a to je třeba řešit,“ míní Hintner.

V Česku budou od pondělka platit přísnější opatření a pokuty za jejich nedodržování. Do restaurací, ať už vnitřních nebo vnějších prostor, bude i nadále zakázáno vstupovat lidem, které vykazují klinické příznaky onemocnění covi-19, a těm, kteří nesplňují podmínku „otn“ (očkování, negativní test, či prodělání nemoci v posledních 180 dnech).

Dále, zkracuje se doba platnosti testů pro splnění podmínky „otn“. Antigenní test bude nově platit jen 24 hodin místo stávajících 72 hodin, a PCR test nově 72 hodin místo stávajících 7 dnů. Zároveň Ministerstvo zdravotnictví ČR rozhodlo omezit úhradu těchto preventivních testů. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čert vás vem! Oslavy osvobození se v ČR zvrhly hned ráno

9:44 Čert vás vem! Oslavy osvobození se v ČR zvrhly hned ráno

Oslavy osvobození od nacismu nabírají na českém internetu spád hned ráno. Šlechtic Jiří Lobkowicz oz…