JIŽNÍ ČECHY: Temelínští vysadili v Kalištích alej Josefa Prokopa Fabiána

JIŽNÍ ČECHY: Temelínští vysadili v Kalištích alej Josefa Prokopa Fabiána

 

V Temelíně – Kalištích vysadili v sobotu 30. října místní obyvatelé novou ovocnou alej. Patnáct mladých švestek různých odrůd pořídila obec z příspěvku Skupiny ČEZ v rámci letošního ročníku Oranžového roku v okolí Jaderné elektrárny Temelín. Stromořadí ponese jméno místního rodáka, kněze Josefa Prokopa Fabiána a jednotlivé stromy jména rodin, jejichž členové se na jejich výsadbě podíleli.

„Za touto iniciativou stojí místní Spolek přátel staré techniky, který celou akci připravil a organizačně zajistil. Elektrárna, jíž dala naše obec jméno, nás podpořila a díky skvělému počasí je sázení stromků současně velmi příjemné setkání se sousedy a přáteli,“ uvedl starosta Temelína Josef Váca.

Bezmála čtyřem desítkám účastníků, z nichž téměř polovinu tvořily děti, trvalo sázení přibližně dvě hodiny. Mladé švestky dostaly drátěnou ochranu před zvěří z okolních lesů a každá také cedulku se jménem svých patronů. Na okraji Kališť tak už nyní vyrůstá strom rodiny Sládků z Temelína, Kroutilů, Hábů či Matochů z Kališť, Tomků ze Shonu a deseti dalších rodin.

„Snažili jsme se skloubit hned několik věcí dohromady. Udělat něco pro životní prostředí a místo, kde žijeme. Vzdát poctu jednomu z našich nejvýznamnějších rodáků, svým sousedům dát možnost zapsat se svým dílem do společné krajiny a navíc strávit příjemné odpoledne na čerstvém vzduchu. To se nám myslím povedlo, nehledě k tomu, že v situaci nové koronavirové vlny, je sázení stromů jednou z nejbezpečnějších společenských akcí, jaké lze zorganizovat,“ poznamenal předseda Spolku přátel staré techniky Radim Král.

Pod hlavičkou Oranžového roku, prostřednictvím kterého Skupina ČEZ podporuje sportovní, kulturní a společenské aktivity měst a obcí v sousedství temelínské elektrárny, se každoročně uskuteční zhruba pět stovek různých akcí. Třiatřicet sídel v jejím třináctikilometrovém okolí si v rámci jeho letošního 16. ročníku mezi sebe letos rozdělí celkem 10 miliónů korun.

„Příspěvky Skupiny ČEZ na podporu sportovních, kulturních a společenských aktivit v obce, podobných té dnešní, jsou pro nás velmi cenné. Bez nich, odkázán pouze na možnosti obecního rozpočtu, by byl veřejný život v Olešníku mnohem chudší,“ doplnil starosta.


 

  • Obec Temelín, v jejímž katastrálním území je umístěna stejnojmenná jaderná elektrárna, se nachází přibližně šest kilometrů jihozápadně od Týna nad Vltavou a žije zde více než 840 obyvatel. Temelín se skládá formálně z jedenácti částí na deseti katastrálních územích, z nichž některé jsou pouze zaniklými sídly. K obci patří Temelín (Kaliště), patří také Březí u Týna nad Vltavou, Knín, Kočín, Křtěnov, Lhota pod Horami, Litoradlice, Podhájí, Sedlec, Temelínec a Zvěrkovice (Záluží). Díky těsnému sousedství s elektrárnou a výhod z toho plynoucích je Temelín považován za jednu z nejbohatších obcí v České republice.

Text a foto: Petr POKORNÝ

 

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře