Benešov: Ušlechtilé dílo se povedlo

31.10.2021 8:38 | Tisková zpráva

Slovy benešovského faráře a vikáře, patera Mgr. Marcela Timka, „Pojďme se tedy společně se všemi lidmi dobré vůle pustit do tohoto ušlechtilého díla!“, byla v srpnu roku 2018 vyhlášena veřejná sbírka na opravu kostela sv. Anny v Benešově. Na transparentním účtu se postupně povedlo shromáždit finanční prostředky, které umožnily dokončit první etapu rekonstrukce této perly barokní architektury.

Benešov: Ušlechtilé dílo se povedlo
Foto: wikipedia
Popisek: Benešov

Již o necelé tři roky později tak mohlo být do časové schránky v makovici věže kostela přidáno poselství, jež je zároveň poděkováním všem, kteří přiložili ruku k dílu finančním příspěvkem, fyzickou pomocí, modlitbou, nebo dobrou vůlí. Poselství budoucím generacím zní: Dne 10. července léta Páně 2021 je osazen na opravenou střechu kostela sv. Anny kříž s časovou schránkou, do níž jsme uložili vzkazy minulých generací s příspěvkem z časů našich!

V tomto roce 1 100. výročí mučednické smrti svaté kněžny Ludmily, kdy na stolci svatovojtěšském sedí J. Em. Dominik kardinál Duka, farářem a vikářem benešovským je P. Mgr. Marcel Timko, starostou města Jaroslav Hlavnička a místostarosty Zdeněk Zahradníček a Roman Tichovský a stavebním technikem vikariátu, který koordinuje a dohlíží na provádění stavebních akcí, je Roman Lutz, jsme zdárně dokončili opravu krovu střechy a výměnu střešní krytiny na kostele sv. Anny na Masarykově náměstí v Benešově.

Opravu prováděla firma Polák z Hluboše, se kterým jsme měli skutečně šťastnou ruku, jelikož je to výborný řemeslník a také seriózní člověk. Bylo na něj spolehnutí nejen co se týče kvality provedené práce, ale taktéž z hlediska optimalizace provedení plánovaných prací. Celková cena díla se pohybuje kolem 6 000 000 Kč z čehož 2 500 000 Kč poskytlo ze svého rozpočtu město Benešov a zbylé prostředky zaplatila farnost s pomocí Arcibiskupství pražského, které na dílo obnovy přispělo 1 000 000 Kč. Takže na samotnou farnost zbylo 2 500 000 Kč, které se povedlo nashromáždit skrz veřejnou sbírku, do které povětšině přispívali farníci a vynesla cca 750 000 Kč a zbytek z hospodaření farnosti a ostatních darů věřících!

Anketa

Litujete rozpadu Československa? (Ptáme se od 28. října 2021)

74%
21%
hlasovalo: 27809 lidí

Tento zásah byl nadmíru potřebný, jelikož celá konstrukce krovu naléhala na kupoli hlavní lodi a roztlačovala tak celou stavbu a hrozila jejím roztržením (roztlačením) a zborcením! Hlavní bylo vyztužit a předělat statiku věžičky a vyheverovat krov do původní roviny, jelikož byl propadlý na jednu stranu směrem k hotelu Pošta a zastabilizovat jej v rovině! Bylo použito cca 35 m3 hranolů a akce trvala od března 2020 do července 2021. Začalo se vyklínkováním povolených kleneb a kupolí a následným vyspravením prasklin a pak se mohlo pokračovat na střeše.

První a největší dík patří dárci všech dobrých darů, našemu Pánu Bohu, že nám popřál zdaru v díle, zachoval ve zdraví a dal nám dožít a dočkat se tohoto dne dokončení díla obnovy krovu a střechy kostela sv. Anny!

Historicky je to doba bezprecedentně blahobytná, navzdory pandemii Covid-19, velkému zadlužování se státu a neustálému zpochybňování staletími a tisíciletími osvědčených modelů morálního života ve společnosti. Žijeme ve svornosti a vzájemné úctě, čehož dokladem budiž nejen spolupráce křesťanských církví ve městě v péči o lidi staré a nemocné v nemocnici a v domově seniorů, ekumenická setkání, modlitby a společná požehnání občanům města na náměstí o Vánocích, ale taktéž velká otevřenost ke spolupráci a pomoci udržet dědictví po předcích pro příští generace ze strany města, které tak velkoryse přispělo i na tuto opravu. Panu starostovi, místostarostům a zastupitelům města patří můj dík hned na druhém místě!

A i když nakonec ale vůbec ne s menší radostí a vděčností chci vyjádřit svůj dík všem dobrodincům, občanům města, farníkům a všem lidem dobré vůle, jejichž jména jsou známá především Bohu a prosím, aby vám On, který je odměnitelem radostného dárce, dal vše potřebné pro duši i tělo, ať už v tomto čase nebo ve věčnosti! Bůh žehnej zemi české, městu Benešov a jejím občanům.

P. Mgr. Marcel Timko
farář a vikář benešovský

Je nutné dodat, že rekonstrukce kostela sv. Anny není ještě u konce. Proběhla první nejdůležitější, protože to byla nejakutnější a finančně značně náročná etapa, při které byl opraven krov, který byl staticky narušený a mnohde napadený hnilobou, a vyměněná střešní krytina. A na ní by měly navazovat další kroky – oprava zastaralé elektroinstalace a poté vnitřní výmalba a oprava fasády. To všechno čeká benešovskou farnost, která je vlastníkem kostela a která má k dispozici jen omezené finanční prostředky, a proto si moc ceníme postoje, kterým se k opravám postavila veřejnost a město Benešov. Velké díky všem lidem dobré vůle, milovníkům barokní architektury a krásného dědictví po předcích v našem městě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

22:28 Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

Experti na školství vyrazili za inspirací do holandských škol. Třicet osm zástupců škol z celého Čes…