Serie A - souhrn 11. kola: AC Milán dotáhl Neapol

30.10.2021, 16:56, aktualizováno 01.11.2021, 22:42
Komentáře a souhrny
Zlatan Ibrahimović (© AFP)
AC Milán v nědělním šlágru vyhrál na půdě AS Řím a bodově se dotáhl na Neapol, která veze tři body ze Salerna. Vlahović hattrickem pomohl Fiorentině k dalším třem bodům. Inter si poradil s Udinese. Juventus není v pohodě a po Sassuolu podlehl rovněž Veroně, dvěma góly ho potopil Simeone. Naopak turínské FC doma suverénně přejelo Sampdorii 3:0. Lazio se na hřišti Atalanty dvakrát ujalo vedení, ani jednou ale náskok neudrželo...

Bologna FC - Cagliari Calcio 2:0

01.11.2021 20:45

Góly: 49. Lorenzo De Silvestri, 90+6. Marko Arnautović

Mizérie týmu trenéra Mazzarriho pokračuje, Cagliari nepoveze domů z Bologně ani jeden bod. Postarali se o to domácí obránce Lorenzo De Silvestri a v závěru útočník Marko Arnautović.

Cagliari potřebovalo zabrat a dnes večer za tímhle účelem navštívilo Bolognu. Ta by papírově s posledním týmem tabulky neměla mít problémy, ale opak byl pravdou. Velmi dlouho se domácí Felsinei nemohli dostat do blízkosti brankáře Cragna, před nímž obranný val fungoval velmi spolehlivě. A když už to vypadalo, že se třeba Barrow dostane k zajímavé ráně, zablokovali ji opět obránci před Cragnem.

Čtyři minuty před koncem první půle se naopak málem dostalo do vedení Cagliari. Návštěvu ze Sardinie mohl rozjásat mladý záložník Răzvan Marin, který svou standardku zakroutil jen těsně nad břevno!

To ho muselo mrzet krátce po změně stran, protože Bologna se konečně dočkala vedení. Ve 49. minutě dostal Medelovu nahrávku pod kontrolu Lorenzo De Silvestri, který si naběhl do vápna a propálil brankáře Cragna! Snaha o navýšení náskoku vedla přes Barrowa k Arnautovićovi, který však narazil jen na parádního brankáře Cragna a jeho hbité nohy. Sedm minut před koncem po Nándezově chybě Nicola Sansone napálil jen tyč a Martin Cáceres stihl nedohrát. Takže už jen ze šatny viděl, jak v 96. minutě Marko Arnautović uzavírá na konečných 2:0.

Více informací k zápasu

AS Řím - AC Milán 1:2

31.10.2021 20:45

Góly: 90+3. Stephan El Shaarawy - 26. Zlatan Ibrahimović, 57. Franck Kessié (pen.)

AC Milán potřeboval zareagovat na vítězství Neapole a nakonec se mu to se štěstím povedlo. Vyloupil totiž římské Olimpico, i když hrál půlhodinu v početním oslabení. Měl ale nahráno a domácí zabrali až příliš pozdě.

Souboj dvou těžkých vah se konal na Stadio Olimpico a sliboval atraktivní podívanou. Domácí "Vlci" posílení o ego Josého Mourinha v něm totiž narazili na AC Milán, jež pro změnu táhne nepopiratelné ego Zlatana Ibrahimoviće. Střet těchto dvou osobností musel mít zákonitě dopad na hru a od prvních minut opravdu bylo na co se dívat.

Domácí hned na úvod připomněli, že dnes hodlají bodovat a konečně zlomit to prokletí, o kterém si vrabci cvrlikají - totiž že proti velkým týmům AS vždy vybouchne. Ve třetí minutě se do šance cpal Lorenzo Pellegrini, jeden z hráčů s nejlepší formou v posledních týdnech. Viñovu nahrávku na přední tyči ale tečoval jen těsně vedle.

Dobrou ranou se prezentoval i Franck Kessié, který dělovky z velké a ještě větší vzdálenosti umí. Tentokrát brankář Rui Patrício zasahovat nemusel. Problémy ale čekal, protože AC je ve formě. Na hřišti se to ukazovalo s každou další rozehrávkou. Hráči Rossoneri působili nadmíru sebejistě, dokonale věděli, co a kdy mají hrát a jejich souhra vypadala až strojově přesně.

A tak když se ve 26. minutě ujali vedení, asi ani fandové AS nemohli nesouhlasit, že do vedení jde lepší tým. A byla to parádní branka. Po faulu Ricka Karsdorpa se k míči za vápnem postavil Zlatan Ibrahimović a jeho dělovka zapadla přesně k tyči!

AC ke konci první půle vstřelilo ještě jednu branku, když Ibra sklepl míč hrudí do běhu na Leãa, jenže jeho technická parádička byla pro Švédův těsný ofsajd už nadbytečná. Ibra mohl slavit svůj druhý gól pět minut po změně stran, ale VAR jeho krásnou branku pro ofsajd správně odvolal. V 53. minutě se událo něco, co popudilo domácí fandy. Stoper Ibañez ve vápně odehrál souboj tělo na tělo tak, že od něj Ibrahimović odletěl, což sudí pískal. A Franck Kessié proměnil ve druhou branku AC.

Hosté si ale přeci jen trochu zavařili, když v 66. minutě fauloval pronikajícího Pellegriniho Theo Hernández a po druhé žluté musel do sprch. AS se rovnou vrhlo do tlaku, ale štěstí mu nepřálo. Zaniolovou šanci odvrátil Kjaer, Manciniho pumelici odvrátil stejný hráč.

Naděje svitla Římanům až ve třetí minutě nastavení, když obrana AC neodvrátila centr a Stephan El Shaarawy, někdejší hráč AC, míč napálil do sítě. O chvíli později Lorenzo Pellegrini dostal ve vápně naloženo od stopera Kjaera, ale sudí už neměl dostatek času ani odvahy jít se podívat na video. AC tedy se štěstím porazilo Římany a dál nahání Neapol.

Více informací k zápasu

Salernitana Calcio - SSC Neapol 0:1

31.10.2021 18:00

Góly: 61. Piotr Zieliński

Neapol se v Salernu hodně natrápila, ale nakonec díky jediné brance Piotra Zielińského dokázala nováčka porazit. Díky tomu se aspoň na pár chvil vrací na první příčku ligy.

Salernitana se pod vedením trenéra Colantuona poměřila s týmem, který má jednoznačně mistrovské ambice a který se v případě dnešní výhry mohl vrátit na první místo. A to byla hodně velká motivace, aby si favorit se Salernitanou poradil i bez kanonýra Osimhena. Ono to tedy bylo hodně znát, že Osimhen na hrotu neapolského útoku schází.

Domácí celek velmi pozorně až obětavě bránil a nepouštěl favorita poblíž svému vápnu. Veškeré akce Neapole proto končily v uctivé vzdálenosti od hájemství brankáře Belece. Ze střední vzdálenosti vyslal poměrně povedenou ránu Fabián Ruiz, ale jeho pokus jen prosvištěl kolem pravé tyče. První půle příliš mnoho fotbalové parády nenabídla a Neapol se musela hodně zlepšit, aby měla šanci na výhru.

Přesto se jako první do šance dral celek ze Salerna. Ribéry spolupracoval s Kastanosem a jejich souhru musel rázným způsobem ukončit až brankář Ospina. V útoku se Neapol dnes rozhodně nepředřela, ale i to jí stačilo na překonání domácí hradby. V 61. minutě sice střídající Petagna trefil jen břevno, ale o pár vteřin později už se hosté radovali.

Odražený míč totiž Neapol snadno ukořistila a Piotr Zieliński jej se štěstím procpal do sítě. Neapoli se na chvíli ulevilo, když byla ofenziva domácích otupena po červené kartě Kastanose, ale o pár minut později musel ze hřiště taky Koulibaly. Na výsledku se už ale nic neměnilo, protože Gagliolo napálil v závěru jen břevno odkryté brány!

Více informací k zápasu

ACF Fiorentina - Spezia Calcio 3:0

31.10.2021 15:00

Góly: 44. Dušan Vlahović (pen.), 62. Dušan Vlahović, 74. Dušan Vlahović

Jedenáct zápasů v první lize má za sebou tento rok odehraných Dušan Vlahović a vstřelil v nich už 8 branek. Dnes se hattrickem postaral o všechny tři body pro své "Fialky", kterým jeho výkon vynesl výhru nad Spezií.

Trenér Vincenzo Italiano je samozřejmě hodně vděčný za to, jakou šanci mu Spezia dala. I když dnes se ukázal jako velký nevděčník, aspoň v očích hostujících fanoušků. Jeho celek totiž přejel Spezii třemi góly a mohlo jich být ještě mnohem víc. Po půlhodině hry musel brankář Provedel řešit dvě nepříjemné rány v rychlém sledu a s oběma si poradil.

Kapituloval až ve 43. minutě, když byla po ruce Gyasiho ve vlastním vápně nařízena penalta. K ní se postavil domácí bomber Dušan Vlahović a bezpečně ji proměnil. Po hodině hry jeho galapředstavení pokračovalo, když obránce Odriozola po šikovné patičce Saponary centroval a Vlahović byl ve správnou chvíli na správném místě - 2:0.

Spezia neohrozila brankáře Teracciana v podstatě nijak, snad jen rána mladého kapitána Maggireho stála za zmínku. A tak mohla Viola vesele přidat další trefu. Nejprve Vlahović patičkou vybídl ke skórování Odriozolu, jenž však poslal míč po zemi těsně vedle tyče. Rychlý brejk "Fialek" ale o chvíli později vedl Callejón, jenž nahrál na přední tyč, a Dušan Vlahović završil patnáct minut před koncem vlastní hattrick!

Více informací k zápasu

Janov CFC - Venezia FC 0:0

31.10.2021 15:00

Góly: -

Nudnou remízou 0:0 skončilo utkání mezi CFC Janovem a Benátkami. Konečná dělba bodů vlastně z pozice obou celků nic neřeší.

Souboj Janova s Benátkami sice nepatří mezi věhlasné šlágry, nicméně pořád šlo o důležitý zápas z hlediska boje o záchranu. Jak domácí, tak i hosté lavírují na hranici sestupového pásma a tři body potřebovali jako sůl.

Už v 5. minutě mohl prolomit gólové mlčení Busio, ale v dobré příležitosti napálil balón těsně vedle branky. Jinak se s gólovými příležitostmi po hříchu šetřilo. Až před koncem poločasu vystrašil hostující příznivce z volného přímého kopu Rovella, avšak balón zamířil mimo.

Grifone měli větší převahu, ale ta k ničemu zásadnímu nevedla. Na začátku druhého poločasu měly Benátky opět zajímavou možnost a ještě reklamovaly ruku Vásqueze, leč bez úspěchu. V 62. minutě se dostal ke střele Ekuban a Romero byl včas na místě.

V závěrečné desetiminutovce to byly Benátky, kdo mohl nakonec rozhodnout. Hlavičku Okerekeho vyrazil Sirigu před sebe a o čtyři minuty později kroutil nebezpečně balón na zadní tyč Kiyine. Devadesát minut i s nastavením bylo pro oba týmy na vstřelení gólu málo.

Více informací k zápasu

US Sassuolo - Empoli FC 1:2

31.10.2021 15:00

Góly: 43. Lorenzo Tonelli (vl.) - 83. Andrea Pinamonti (pen.), 90+1. Szymon Żurkowski

Sassuolo neprotáhlo dobrou formu a před vlastními fandy prohrálo. Mrzet ho to může jednak proto, že po první půli domácí Neroverdi vedli nad svým soupeřem a také v rovině osobní, neboť domácího trenéra Dionisiho porazil tým, kterému před pár měsíci pomohl zajistit postup mezi elitu.

Jo a jen tak mimochodem si domácí přáli tohle utkání vyhrát i pro svého kapitána, Domenica Berardiho. Ten totiž dnes nastoupil ke svému jubilejnímu třístému utkání v barvách Sassuola. Dá se říct, že pro domácí to byl hodně smolný duel, protože po jeho většinu byli lepším týmem. Hodně cítit byl Berardi, ale nic dlužní mu nechtěli zůstat ani Traorè s Raspadorim nebo Scamaccou.

Právě mladíček Traorè se dostal do první šance utkání ve 36. minutě, kdy si naběhl do vápna a pokusil se zakončit. Jenže pod nohy mu na poslední chvíli skočil brankář Vicario.

O chvíli později ale mohli na smůlu nadávat zase hosté. Ve 43. minutě totiž opět talentovaný Hamed Traorè potáhl míč po straně k vápnu a zkoušel v něm najít nějakého spoluhráče. To se mu sice nepovedlo, ale nešťastný obránce Tonelli si míč srazil do vlastní brány!

Uplynula hodina hry, další šanci Sassuola spálil Scamacca a nic nenasvědčovalo tomu, co se stalo v závěru.

Osm minut před koncem totiž pronikajícího Cutroneho fauloval ve vápně Chiricheş a sudí okamžitě pískal penaltu. Tu s velkým soustředěním proměnil mladík Andrea Pinamonti a slavil, jak kdyby vstřelil vítězný gól. I na ten ale došlo. Psala se už druhá minuta nastavení, když Henderson centroval po zemi před bránu a Szymon Źurkowski volejem strhl vedení na stranu nováčka!

Více informací k zápasu

Inter Milán - Udinese Calcio 2:0

31.10.2021 12:30

Góly: 60. Joaquín Correa, 68. Joaquín Correa

Další tři body do tabulky získal mistrovský Inter Milán, který krátce po obědě na stadionu Giuseppe Meazzy porazil Udinese 2:0. Inter poměrně dlouho nemohl najít na obranu Zeber recept, až po hodině hry se dokázal prosadit Ángel Correa a stejný hráč přidal i druhý gól Nerazzurri.

Inter byl před utkáním jasným favoritem a před cestou do Podněstří k zápasu Ligy mistrů s Šeriffem Tiraspol chtěl zvítězit. A mohl to mít o dost složitější, kdyby Udinese proměnilo jednu z prvních šancí, kterou mělo. Po pěti minutách se dostal k odraženému balónu Stryger Larsen, ale nedůrazné zakončení mu lapil Handanović. Na druhé straně vyzkoušel střelecké štěstí Barella a branku Zeber těsně přestřelil. Barella byl ve velké šanci i o tři minuty později a výborný zákrok nohou předvedl Silvestri.

Šance Interu začaly skokově přibývat, ovšem skóre se stále nehnulo. Ranocchia hlavičkoval po rohovém kopu vedle a další Barellovu střelu vyrazil Silvestri. Domácí záložník byl hodně vidět a při další akci ho na poslední chvíli odzbrojil Samir.

Inter byl ve druhém poločase trpělivý a po hodině hry se skutečně dočkal. Joaquín Correa s balónem na noze vběhl do šestnáctky a přesně mířenou střelou poslal Inter do vedení. Tím se Nerazzurri definitivně uklidnili a zakrátko přidali i druhý gól. Dumfriesovu přihrávku si opět našel Joaquín Correa a i jeho druhé zakončení skončilo v síti!

Svěřenci trenéra Simona Inzaghiho měli i další šance rozhodnout utkání třetím gólem. Volej Vidala z hranice šestnáctky prosvištěla těsně vedle tyče a na druhé straně Deulofeu pořádně provětral Handanoviće. Deulofeu nakonec dostal balón do sítě, ale branka nemohla kvůli předchozímu ofsajdu platit. Inter si dvoubrankový náskok v pohodě pohlídal a do tabulky získal další tři body.

Více informací k zápasu

Turín FC - UC Sampdoria 3:0

30.10.2021 20:45

Góly: 17. Dennis Praet, 52. Wilfried Stephane Singo, 90+3. Andrea Belotti

Tak už i Andrea Belotti vstoupil do klubu ligových stovkařů. Dnes večer završil svou trefou povedený večer turínských "Býků", kteří celkově třemi zásahy potopili návštěvníky z Janova. Sampdoria po dalším bezkrevném výkonu prohrála a v tabulce se propadá na patnácté místo.

Trvalo to jen 17 minut, než se Turín poprvé prosadil. A nutno podotknout, že i předtím hru naprosto kontroloval. Po patnácti minutách každopádně Karol Linetty dostal nahrávku do běhu a zpětným pasem pod sebe našel Dennise Praeta. Belgický záložník (a někdejší hráč právě Dorie) sice nebyl v nejlepší pozici, ale přesto se mu povedlo dostat míč do sítě.

První půle toho moc nenabídla, i když Turín si na aktivitu hostí stěžovat nemohl. Doria opět předváděla další bezkrevný výkon. Druhá půle začala pro "Býky" naprosto skvěle. Po osmi minutách hry Turín rozehrál rychlý kontr vedený Pobegou, který průnikovou nahrávkou ocenil mohutný sprint Wilfrieda Singa od vlastní brány až do vápna soupeře. Mladý obránce pak zacílil a nedal Auderovi šanci!

Střely Vojvody ani střídajícího Belottiho se neujaly, ale Turínu hodně pomohlo vyloučení Silvy z 67. minuty. Na Belottim bylo hodně vidět, jak moc chce dát gólu. V 72. minutě mu radost zkazila tyč, ale ve třetí minutě nastavení už bylo vše v pořádku. Turínský bomber dostal míč na hraně vápna, zamíchal hlavou dvou obránců a střelou na zadní tyč upravil na konečných 3:0 pro svůj tým.

Více informací k zápasu

Hellas Verona - Juventus FC 2:1

30.10.2021 18:00

Góly: 11. Giovanni Simeone, 14. Giovanni Simeone - 80. Weston McKennie

Juventus nevyhrál ani ve třetím ligovém zápase v řadě a znovu prohrál. Nad síly byla Verona, kterou dvěma góly spasil Giovanni Simeone. Argentinský útočník před týdnem čtyřmi góly sestřelil Lazio a nyní si vychutnal i Juventus.

Byl to zvláštní večer především pro jednoho muže - Igora Tudora. Současný trenér Hellasu dlouhá léta působil v Juventusu a mimo to si stihl zahrát i s Pavlem Nedvědem. Pod chorvatským trenérem se začalo veronskému mužstvu dařit a sobotní duel to jenom potvrdil.

Pro trenéra Allegriho je to velká nepříjemnost a je nutné si přiznat, že jeho pozice je v bezprostředním ohrožení. Takový začátek sezony si v Turíně nepředstavovali a že bude Stará dáma ztrácet na čelo už tolik bodů, věřil málokdo.

Allegri oproti zápasu se Sassuolem promíchal sestavu, ale kýžený výsledek to nemělo. Začátek byl v podání hostů přímo katastrofální. V 11. minutě obrana Juve propadla, Szczęsny sice vyrazil střelu Baráka, ale pouze před dorážejícího Giovanniho Simeoneho. Hned za další tři minuty dostal Simeone spoustu prostoru navést si balón na silnější pravačku a parádní ranou vymetl šibenici! Juventus prohrával po čtvrthodině už o dva góly. A to byl klíčový okamžik, protože tuto ztrátu už nedohnal. Hellas byl v prvním poločase aktivnější, na branku vystřelil celkem čtyřikrát, zatímco hosté registrovali jen jeden pokus.

Juventus poprvé střídal až po hodině hry, jenomže do žádného velkého tlaku se nedostal. Defenzíva Hellasu hrála výborně a hvězdy Staré dámy si nevěděly rady. Až deset minut před koncem vykřesal naději Weston McKennie, který výborně zužitkoval přihrávku Danila a ranou o břevno překonal Montipa. Na vyrovnání bylo ještě dostatek času, ale obrana Hellasu si dál vedla bezchybně. V 90. minutě prověřil Montipa nepříjemnou ranou Dybala a na druhé straně minul branku svojí pumelenicí Antonín Barák. Český záložník odehrál celé utkání a přispěl tak k překvapivé výhře 2:1. Juventus prohloubil svojí krizi, ale na výsledek musí rychle zapomenout, protože ho čeká Liga mistrů.

Více informací k zápasu

Atalanta Bergamo - SS Lazio 2:2

30.10.2021 15:00

Góly: 45+1. Duván Zapata, 90+4. Marten de Roon - 18. Pedro, 74. Ciro Immobile

Duel Atalanty s Laziem sliboval ofenzivní podívanou a v tomto směru diváky skutečně nezklamal. V Gewiss Aréně padly dohromady čtyři branky, přičemž konečným výsledkem byla remíza 2:2. Hosty to přeci jenom může mrzet, protože ještě v nastavení druhého poločasu nad Bergamaschi vedli.

Atalantu čeká už za pár dní domácí duel proti Manchesteru United a jak jinak se naladit, než vítězně. Do Gewiss Arény zavítalo ambiciózní Lazio a to mělo jiné představy o konečném výsledku.

Skóre se poprvé pohnulo v 18. minutě a nebyli to domácí, kdo se dokázal první prosadit, nýbrž hosté. Atalanta tak trochu podcenila přízemní centr do šestnáctky, nepokryla Immobileho a i když jeho střelu vytěsnil Musso, proti dorážce Pedra byl bezmocný. Byla to vlastně první velká šance Lazia, která skončila gólem. Následně byla hra hodně neurovnaná, zdržovalo se a nic zajímavého vlastně k vidění nebylo. Sudí tak v prvním poločase nastavoval a právě tehdy se Atalantě podařilo vyrovnat. Marušić vůbec nezvládl bránění Zapaty, ten se dostal do šestnáctky a tvrdou střelou prostřelil brankáře Reinu. Pro kolumbijského kanonýra to byla už šestá branka v tomto ročníku Serie A.

Ve druhém poločase se tedy začínalo "od nuly" a po pěti minutách prověřil Reinu skákavým pokusem Remo Freuler. Na druhé straně měl obrovskou šanci Ciro Immobile. Jak je jeho dobrým zvykem, vyhnul se ofsajdu a pak tvrdou ranou napálil jen Mussa.

Vyrovnaný průběh hry mohl na svojí stranu strhnout kdokoliv. V 74. minutě dostal opět prostor Ciro Immobile a tentokrát to mělo pro Atalantu fatální následky. Pochválit je potřeba Pedra, který Immobileho výborně našel a zakončení obvyklého střelce nemělo chybu. Lazio se znovu ujalo vedení, avšak ani to nebyla konečná.

Atalanta chtěla vyrovnat a proto vrhla síly do útoku. Vedle Zapaty přišel i Muriel a právě on střílel v 85. minutě vedle hostující svatyně. Už v 90. minutě selhal i Piccoli, který v naprosto ideální pozici přestřelil. Lazio už chtělo utkání za každou cenu ukopat, ovšem to se mu nakonec nepodařilo. Ve čtvrté minutě nastavení srovnal parádní volejí Marten De Roon. Do vápna poslal ideální centr Demiral a Reina s pohotovou koncovkou De Roona nemohl nic dělat. Lazio si nechal utéct cennou výhru a z Bergama veze "jenom" bod.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.SSC Neapol11101023:331
2.AC Milán11101025:1031
3.Inter Milán1173128:1224
4.AS Řím1161419:1219
5.Atalanta Bergamo1154220:1419
6.SS Lazio1153322:1918
7.ACF Fiorentina1160516:1318
8.Hellas Verona1143424:2015
9.Juventus FC1143415:1515
10.Bologna FC1143417:2215
11.Empoli FC1150616:2115
12.Turín FC1142515:1114
13.US Sassuolo1142515:1514
14.Udinese Calcio1125412:1611
15.UC Sampdoria1123614:239
16.Venezia FC112368:179
17.Janov CFC1115515:228
18.Spezia Calcio1122712:268
19.Salernitana Calcio1121810:237
20.Cagliari Calcio1113712:246

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (339)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele